Een aantal tips om op uitgaven te besparen zodat je je aan je budget kunt houden, komt iedereen van pas. Of je nu een heerlijk ruim budget hebt en niet altijd op de kleintjes hoeft te letten, of je kunt elke maand net rondkomen; besparen wil iedereen.

“Het schrappen van uitgaven en het spekken van je spaarrekening geeft iedereen een fijn gevoel.”

Van dag tot dag leven

Er zijn natuurlijk ook mensen die van dag tot dag leven en niet weten wat sparen is. Maar ook voor die mensen is besparen op overbodige kosten een uitkomst, want des te meer kunnen ze uitgeven aan andere dingen.

Sparen om schulden af te betalen

Anderen zijn juist alleen maar bezig met sparen om hun schulden af te betalen. Ze maken er gewoon een sport van om over bijvoorbeeld tien jaar schulden- en/of hypotheek-vrij te zijn. Voor deze mensen heb ik enorm veel respect, ik vind het een gave. Het lukt mij helaas (nog) niet. Met allemaal studerende kinderen in huis ben ik al blij dat ik af en toe iets opzij kan zetten. Dat is dan vaak net genoeg om de spaarrekening op niveau te houden.

Een budget maken is een must als je wilt besparen

Wanneer het echt nodig is om in je uitgaven te snijden zodat er wat meer geld aan het eind van de maand overblijft, moet je een budget gaan opstellen. Alleen al het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven heeft veel voordelen. Je ziet waar je geld vandaan komt, hoeveel, waar je geld heengaat en vooral wat er teveel uitgaat. Kortom, je krijgt overzicht. Voor meer informatie over budgetteren en hoe je een begroting maakt voor je persoonlijke financiën, én een gratis Budget Checklist lees: Het belang van budgetteren.

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord8 Manieren om je aan je budget te houden

8 Manieren om te zorgen dat je geld over houdt

Wanneer je begroting eenmaal klaar is heb je inzicht in je budget en het geld dat je overhoudt. Tevens wordt nu ook heel duidelijk waaraan je te veel geld uitgeeft.

Manieren die helpen wanneer je ze consequent volhoudt

Neem zelf je lunch mee

Koop geen dure belegde broodjes of andere dure lunches in je middagpauze, terwijl je zelf brood, yoghurt of fruit thuis hebt. Het is een dubbele uitgave en het kost gewoon maar vijf minuutjes elke morgen om je eigen lunch te bereiden en in te pakken.

Drink water

Water is goed voor je en water is goedkoop. Dus waarom zou je geld uitgeven aan al die suikerhoudende dranken.

Zeg eens ‘nee’

Wordt je voortdurend uitgenodigd voor een etentje, een avondje uit, concerten of feestjes die (veel) geld kosten? Zeg gewoon eens ‘nee’. Je hoeft niet overal aan mee te doen. Deze uitstapjes kunnen behoorlijk oplopen als je nooit eens ‘nee’ zegt. Als je probeert om geld te besparen is de keuze tussen een goed gevulde bankrekening en brak zijn gauw gemaakt, toch?

Plan je maaltijden

Het maken van een weekmenu bespaart je geld. Je plant wat je de komende week gaat eten aan de hand van aanbiedingen en doordat je gaat winkelen aan de hand van een boodschappenbriefje neem je nooit teveel mee.

TIP

10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu | printable

Manieren die je ook helpen, maar vergen iets meer discipline

Betaal altijd contant

Na je eigen begroting te hebben gemaakt weet je precies wat je per week kunt of wilt uitgeven. Pin dit bedrag op een vaste dag en laat de rest van de week je pinpas thuis. Door contant te betalen weet je precies wat je nog hebt voor de rest van de week.

Vernietig je creditcard

Betaal de openstaande schulden van je creditcard af en laat de pas vernietigen. Een creditcard kóst alleen maar geld en dit geld kun je beter zelf op je spaarrekening zetten. Je hebt ook geen creditcard nodig wanneer er genoeg op je (spaar) rekening staat. En staat er niet genoeg op? Koop het dan niet!

Gebruik een debetcard

Okee, er zijn mensen die wel een Mastercard nodig hebben om bijvoorbeeld online bestellingen te kunnen betalen. Hiervoor kun je een debetcard aanvragen. Dit is een prepaid card waar je zelf geld op stort en mee kunt betalen. Het is dus je eigen geld en je kan er niet door in de problemen komen doordat je te veel uitgeeft. Let op! Ook een Prepaid Card kost geld!

Maak er een spel van

Het geld dat er vlak voordat ik opnieuw pin voor de nieuwe week nog in een vakje zit, stop ik in een potje. En nu komt het fijnste aan dit systeem: Dat geld is voor mij! Ik heb immers begroot wat we nodig zijn, wat ik wil sparen en wat we kunnen uitgeven aan de wekelijkse boodschappen, kleding en andere kosten. Dus wat er overblijft is … over!
En dat is zó leuk! Het is een soort beloning voor mezelf omdat ik zo goed mijn best heb gedaan die week om binnen het budget te blijven. Van wat er in ‘mijn’ potje komt doe ik leuke dingen. Verwen ik mezelf af en toe met een avondje theater (samen met mijn man) of een schoonheidspecialiste. Heerlijk!
Ik moet erbij zeggen dat het ook wel eens voorkomt dat er iets uit het potje moet omdat ik het net niet red die week door onverwachte uitgaven. Maar juist dan is het een uitkomst, want ik kom niet aan de bankrekening.

Gemotiveerd?

Ik hoop dat ik je met deze tips genoeg gemotiveerd heb om straks ook een lekker dagje sauna of een manicure behandeling voor je zelf te kunnen boeken.