Als je een aantal dingen net iets anders doet of (vooral groener) aanpakt kun je euro’s besparen. Ik heb het over kleine dingen die voor jou routine zijn, maar waarvan je je niet realiseert, dat ze, met een paar eenvoudige aanpassingen, kunnen helpen om zowel geld, maar ook het milieu te sparen. Er zijn nogal wat manieren om geld te besparen door het groener aan te pakken en het is niet zo moeilijk als je denkt.

Slechts een paar kleine veranderingen zijn nodig om een groot verschil te maken voor
jouw portemonnee en ons milieu

1 – Mobiele telefoon

Laten we beginnen met het item dat elke dag bij ons is, elke dag wordt gebruikt en ons elke dag ondersteunt. Het lijkt soms het belangrijkste object in ons leven; de mobiele telefoon. Ik begrijp dat zoiets belangrijks best iets meer mag kosten, maar wat nu als je er op kunt besparen.

Door niet meer elke twee jaar een nieuw toestel aan te schaffen en te kiezen voor een voordelig abonnement, verdien je maandelijks vele euro’s. Zeker als je gebruik maakt van een sim only aanbieding. Je zou voor 3 euro 50 per maand een abonnement kunnen afsluiten. Dat is heel wat minder dan de 30, 40 of zelfs soms 50 euro per maand, die je inclusief toestel betaald.

Buiten dat het goedkoper is, is het ook flexibel want je kunt elke maand je bundel aanpassen, dus ook je maandlasten. Het is zelfs maandelijks opzegbaar.

2 – Rekeningen online ontvangen

Hier zijn veel voordelen aan verbonden. Papierloze rekeningen helpen het milieu te sparen. Er hoeven niet onnodige bomen worden gekapt. Doe al je bankzaken online en stel herhaaldelijke betalingen zo in, dat ze elke maand automatisch worden betaald. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld als je te laat bent.

Het is niet alleen dat, maar het geeft ook een gerust gevoel dat je bankzaken op orde zijn en alle rekeningen op tijd worden betaald.

3 – Koop geen voorverpakte voeding

Het lijkt handig die voorverpakte voedingsmiddelen, maar het belast het milieu enorm. Zeker de verpakkingen, waarvan de inhoud ook nog weer afzonderlijk is verpakt.

Koop alles in het groot, als dat mogelijk is, dat zit meestal in een papieren doos en schaf zelf voorraadboxen aan, waarin je de voedingsmiddelen vers houdt. Dit vermindert niet alleen verspilling, maar het is ook een goedkopere optie dan het kopen van verpakte producten voor eenmalig gebruik. De voorraadboxen kun je immers duurzaam gebruiken.

4 – Gebruik broodtrommels

Binnen ons gezin neemt iedereen een broodtrommel mee naar het werk of school. Mijn man en ik zien het steeds vaker dat jongere collega’s voorverpakte lunches meenemen; een maaltijdsalade in plastic, een koek in plastic, fruit in plastic.

Door het thuis klaar te maken en in een broodtrommel mee te nemen houd je alles vers, je verspilt geen voedsel en geen plastic. Bovendien maakt een broodtrommel voorverpakte producten, plasticfolie en zip-lock-zakjes overbodig en smaakt een zelfgemaakte lunch veel beter.

5 – Gebruik de waslijn

De wasdroger is erg handig voor het drogen van kleding, maar je energierekening zal er enorm door stijgen. Het beste is om een wasroutine te creëren die je helpt om door je berg was heen te komen zonder de droger te hoeven gebruiken.

Als je de droger echt moet gebruiken, laat je wasmachine dan extra centrifugeren, zodat het droger de droger in kan en je droogtijd korter is.

LEESTIP: 122+ Bespaartips op boodschappen, energie en brandstof

6 – Blijf vaker thuis

Bespreek met je werkgever of het mogelijk is om een dag of een paar dagen vanuit huis te werken. In Corona tijd was dit bij de meeste werkgevers ook mogelijk. Als je een plekje voor jezelf hebt waar je ongestoord kunt werken, zal je bovendien een stuk productiever zijn.

Bovendien bespaart het je natuurlijk brandstof om dat je niet naar je werk hoeft te rijden.

7 – Maak je eigen koffie

Vul een reisbeker met koffie van thuis in plaats van elke dag voor het werk iets te kopen. Als je dit te drastisch vindt, probeer het dan twee keer per week en werk geleidelijk aan naar een enorme besparing.

8 – Houd je vriezer vol

De vriezer werkt niet alleen efficiënter als hij vol is, maar je hebt ook altijd eten bij de hand. Dat betekent dat je geen dure afhaalmaaltijden hoeft te kopen.

LEESTIP: 10 Tips: Bewust winkelen en duurzaam consumeren

9 – Doe het licht uit

Als je ergens niet bent, laat het licht dan ook niet aan. Het is niet veel moeite dat wanneer je een kamer verlaat, het licht uit te doen. Het verlaagt in ieder geval je energierekening.

10 – Leen van de bieb

Leen boeken uit de bibliotheek in plaats van ze te kopen. Bij de meeste bibliotheken kun je online boeken reserveren en je ontvangt een mail wanneer ze voor je klaar liggen om opgehaald te worden.

LEESTIP: BoekennieuwsBoeken die net in de boekhandel liggen of binnenkort uitgebracht worden. Hier lees je welke het zijn. In Boekennieuws verschijnen alle genres door elkaar. Kies wat bij jou past!

20 Manieren om geld te besparen door het groen aan te pakken - afbeelding

11 – Hergebruik

Gun oude spullen een nieuw leven. Het bespaart je zoveel geld als je niet steeds iets nieuws hoeft te kopen. Wees creatief in het hergebruiken en recyclen.

12 – Carpool met kinderen

Rijden meer ouders in je straat naar dezelfde school? Spreek dan af of kunt carpoolen met de kinderen, waarbij elke ouder een deel van de week rijdt. Hierdoor verbruik je minder brandstof en je hebt ’s ochtends een paar extra minuten.

13 – Voeg een extra laag toe

Als je het koud hebt, overweeg dan om een ​​trui, sokken of een deken toe te voegen voordat je de verwarming aanzet. Ik sta erom bekend dat ik tijdens de winterperiode de hele dag sloffen draag.

14 – Maak zelf schoonmaakproducten

Het lijkt misschien ingewikkeld of je durft het niet aan, maar dat is het echt niet! Het maken van je eigen schoonmaakproducten is heel eenvoudig, maar bovenal zeer kostenbesparend. Je zult al snel merken dat je er euro’s mee bespaart en bovendien geen onnodige chemicaliën meer in huis hebt.

Hieronder enkele leestips over hoe je zelf schoonmaakmiddelen maakt en hoe eenvoudig het is.

LEESTIP: Hoe maak je zelf schoonmaakmiddelen, natuurlijk en goedkoop

LEESTIP: 11 Voordelen van zelfgemaakte producten

LEESTIP: Zo kies je de juiste milieuvriendelijke schoonmaakproducten

15 – Maak lijsten

Zoals je wellicht weet ben ik dol op lijsten, maar hoe kunnen lijsten geld besparen? Heel eenvoudig. Door een lijst te maken met de boodschappen die je nodig hebt, bespaar je geld. Onnodige dingen worden dan niet meer aangeschaft.

LEESTIP: 10 Voordelen van maaltijd planning op een rijtje

Bovendien als je een weekmenu samenstelt voordat je gaat winkelen en aan de hand hiervan een boodschappenlijst maakt, vergeet je niets en hoef je niet onnodig brandstof te verknallen.

LEESTIP: 10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu

16 – Stop reclame

Folders en online reclame zijn er natuurlijk voor gemaakt om je te laten kopen. Als je hier echt gevoelig voor bent, laat het dan stoppen.

Plak die sticker op je brievenbus dat je geen reclame meer wilt ontvangen. Het bespaart bovendien een hele hoop omgekapte bomen, maar ook enorm in je portemonnee, omdat je geen verleiding meer hebt om iets (dat je helemaal niet nodig hebt) te kopen. Schrijf je ook uit voor die reclame mails, die dagelijks je inbox binnenkomen en je uitdagen.

17 – Gebruik beide zijden

Pas je printerinstellingen zo aan dat het papier aan beide zijden wordt bedrukt. Beter voor je portemonnee en beter voor ons milieu. Minder papier betekent minder omgekapte bomen.

Ontdek hier waarom het niet omkappen van boven zo belangrijk is.

18 – Schakel de monitor uit

Interessant is dat schermbeveiligingen geen energie besparen. Ze zijn oorspronkelijk ontworpen om je scherm te beschermen tegen de ‘fosfor-inbranding’ die kan optreden wanneer een afbeelding te lang statisch op een scherm blijft staan. Als een screensaver actief is, gebruikt de monitor nog steeds het volledige vermogen. 

Je kunt het beste de monitor uitschakelen wanneer je wegloopt van de computer. Beter nog: sluit je computer af wanneer deze niet in gebruik is. 

19 – Fles water

Investeer in een hervulbare drinkfles en vul deze elke keer dat je van huis en werk gaat, zodat je altijd water bij de hand hebt en geen water hoeft te kopen.

TIP: Zorg dat je bidon in het kopjesgedeelte van je auto past.

20 – Gebruik de vaatwasser slim

Vaatwassers zijn natuurlijk een geweldige uitvinding, maar je moet hem wel slim gebruiken om het meeste eruit te halen.

Wist je dat het grootste deel van de energie die door je vaatwasser wordt gebruikt, wordt gebruikt om het water te verwarmen? Hier zijn enkele tips om je vaatwasser efficiënt te gebruiken:

  • Gebruik alleen een volledige belasting, dit bespaart energie en water.
  • Gebruik het spaarprogramma dat de vaat op een lagere temperatuur wast en mogelijk aanzienlijk minder water gebruikt.
  • Schraap overtollige etensresten in de prullenbak – je vaatwasser is geen afvalverwerking.
  • Maak de vaatwasser regelmatig schoon door een lege machine op een hete cyclus te laten draaien met 25 gram citroenzuur in plaats van afwasmiddel om hem in topvorm te houden.

LEESTIP: In 5 simpele stappen je vaatwasser schoonmaken