Vis en schelpdieren zijn gezond en ik wil ze graag vaker eten, maar ik weet niet hoe ik verse vis moet bereiden?

Vis is rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen en arm aan (slechte) calorieën. Kabeljauw, schelvis en schol bevatten bijzonder weinig vet, daarentegen vis als sardine, paling, haring, makreel, forel en zalm veel meer, maar dit zijn onverzadigde vetten en bevatten waardevolle oliën (omega-3-vetzuren). Het is dus inderdaad gezond én lekker om vaker vis te eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat twee maal per week vette vis eten de kans op hartfalen met een derde vermindert. Vette vis is ook rijk aan vitamine A (goed voor ogen en huid) en D (groei en botten).

Vis in blik is een goed alternatief. Het heeft veel voordelen, die verse vis ook heeft en zelfs nog een extra voordeel; de graten van ingeblikte zalm, haring en sardine kunt u fijngemaakt eten. Dat is een rijke calciumbron.

“Vis eten is goed voor de hersenen”

Deze volkswijsheid bevat een kern van waarheid. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat bepaalde meervoudig onverzadigde vetzuren in vette vis belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hersen- en zenuwweefsel bij de foetus. Niets duidt er echter op dat vis iets speciaals doet voor een eenmaal volgroeid brein…

Tips als je verse vis of schelpdieren koopt

 • Koop alleen vis en schelpdieren bij een gerenommeerd bedrijf. Vis moet uitgestald zijn op ijs. Gesneden vis mag in schalen liggen. Neem het niet als je twijfelt.
 • Controleer verse vis. Hij moet schoon en een beetje zoet ruiken, niet zuur of ‘vissig’. Controleer of het vlees stevig is en er mogen weinig tot geen sporen van bloed zijn (bij hele vis). De vis moet heldere ogen hebben, die bol staan.
 • Koop geen vis die in zijn eigen vocht ligt.
 • Koop alleen levende oesters en mosselen; de schelpen zijn iets gesloten of gaan dicht als je er op tikt
 • Bewaar niet-bevroren vis en schaal- en schelpdieren maximaal een dag.
 • Vries vis alleen in wanneer je zeker weet dat het nog niet eerder ingevroren is geweest.

Vijf manieren van vis bereiden

Er zijn veel gezonde manieren van vis bereiden, die allemaal snel en gemakkelijk zijn. Als het vlees loslaat van de graat of uiteenvalt, is de vis gaar.

 • In aluminiumfolie
  Door het hoge vochtgehalte kan vis in aluminiumfolie in de oven of grill in zijn eigen vocht worden gegaard. Gebruik bij deze manier nooit citroensap of wijn. Het aanwezige zuur lost het folie gedeeltelijk op, wat de smaak van de vis aantast.
 • Pocheren
  Witte vis is heel geschikt om zachtjes gepocheerd te worden in visbouillon of melk. Het kooknat zit vol voedingsstoffen en vormt een uitstekende basis voor sauzen of soepen.
 • Stomen
  Dit is een uitstekende manier omdat de vis snel gaar wordt en voedingsstoffen en smaak behouden blijven.
 • Grillen
  Gebruik deze manier voor een hele vis zoals tong, die met olie zijn bestreken. Vette vis als makreel kan praktisch in zijn vet gaar smoren.
 • Roerbakken
  Snijd de vis in reepjes en bak ze even in een beetje olie. Voeg gesneden groente en naar smaak verse knoflook en gember toe. Breng het op smaak met sojasaus.

Bereid jij vaak zelf verse vis? En wat is jouw favoriete manier van vis bereiden?

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord.

Zo bereid je verse vis het lekkerst - verse vis