Vlekken ABC | Matras vlekken en geuren

Ons matras wordt elke nacht gebruikt en het is daarom belangrijk om deze schoon en verzorgd te houden. Toch zit een ongeluk altijd in een klein hoekje en kunnen er vlekken op je matras komen.
Matras vlekken

In dit artikel lees je ...

We slapen elke nacht op onze matrassen en daarom is het belangrijk om ze schoon en verzorgd te houden. Er hoopt zich een hoop vuil, stof en vocht op in zo’n matras. En het komt in ieder huishouden wel eens voor; een ongelukje op de matras met als gevolg: Matras vlekken én geuren. Hier volgen enkele tips om zowel die ongelukjes schoon te maken als je matras schoon en fris te houden.

Algemene schoonmaaktips voor je matras

Het draaien van een matras is essentieel zodat er een gelijkmatige slijtage ontstaat. Bij het draaien is het van belang dat je het afwisselend beide kanten op draait. Volgens het huishoudschema draai je elke maand de matras; zorg ervoor dat je dit omdraaien daarin afwisselt. Daarbij is het van belang om de matras eens per kwartaal te stofzuigen.

Matras vlekken voorkomen

Als je kinderen hebt weet je dat een ongeluk op een matras in een klein hoekje zit. Als het kind ziek is kan het gebeuren dat het moet braken of dat de zindelijkheid nog niet helemaal lukt. In eerste instantie moet je er voor zorgen dat je een bescherming op de matras van je kind legt, zoals een waterdichte matrasbeschermer. Vroeger had je het gevoel op een stuk plastic te slapen maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. De matrasbeschermers zijn aanzienlijk verbeterd en voelen veel zachter aan.

En als het toch gebeurt

Hoewel deze preventie het beste werkt kan het een keer mislukken, ook bij volwassenen. De eerste stap is dan om zo snel mogelijk te handelen zodat de vuiligheid niet doorsijpelt in je matras. Maar ook bij de reinigingsmiddelen die je gebruikt om de vlek te verwijderen moet je voorkomen dat het naar de binnenkant van je matras loopt. Zorg er ook altijd voor dat, na het schoonmaken, de matras volledig droog is voordat je het weer gebruikt. Zou je dit niet doen dan kan zich schimmel ontwikkelen en dan heb je echt een probleem.

Matras vlekken verwijderen

Je kunt een schoonmaakmiddel als een allesreiniger samen met wat water gebruiken om je matras schoon te maken. Echter zijn niet alle matrassen bestand tegen de chemische bestanddelen in schoonmaakmiddelen. Om een eigen eenvoudige schuimreiniger te maken heb je twee kopjes water en een beetje afwasmiddel. Klop dit op met een mixer zodat er veel schuim ontstaat en gebruik het meteen. Deze schuimreiniger zal de meeste vlekken wel doen verdwijnen.

Maak zelf een reinigingspasta

De meest veilige manier om deze vlekken schoon te maken is met natuurlijke producten en te zorgen dat de matras niet te nat wordt. Met een reinigingspasta van een half kopje baking soda, een half kopje maizena en wat water kun je kleine vlekken veilig en goed behandelen. Zorg dat het een dikke pasta wordt en gebruik dus niet te veel water. Breng de pasta aan op de vlekken, laat het drogen, daarna borstelen en stofzuigen.

Heb jij nog tips om een matras schoon te krijgen en/of te houden?
Matras vlekken en geuren
Deze ‘vlek’ bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

oktober 2021
01 oktober 2021
31 oktober 2021
NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN - matras vlekken,vlekken,matras

NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN

Ongoing

Deze serie is met name bedoeld voor iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen, ...

All Day
View Details
15 oktober 2021
15 november 2021
NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt - matras vlekken,vlekken,matras

NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt

Ongoing

Hoe zorg je dat je het hele gezin zich betrokken voelt en meewerkt aan het huishouden. ...

All Day
View Details
18 oktober 2021
24 oktober 2021
CHALLENGE! Opruimen met je gezin - matras vlekken,vlekken,matras

CHALLENGE! Opruimen met je gezin

Ongoing

Verzamel je gezin, want het is tijd om op te gaan ruimen! De zomer is voorbij, ...

All Day
View Details
Geen evenementen gevonden!