Velen van jullie kennen de meest voorkomende en eenvoudigste reden waarom je niet gaat sporten: “Ik heb gewoon geen tijd”. Wat dan meestal vergeten wordt is dat een workout nog geen uur hoeft te duren om effectief te zijn. Plus, dagelijks bewegen is zo belangrijk voor ons. Lichaamsbeweging verbetert het denkvermogen, het helpt je ’s nachts beter te slapen en laat je gewoon beter voelen. Hieronder 7 tips voor de meest effectieve workout, hoe je die kunt indelen, zodat je je trainingen niet hoeft te missen op dagen dat je weinig tijd hebt.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

7 Tips voor de meest effectieve workout thuis

1 – Maak je eigen trainingsplan

Zoals met zoveel dingen, is een goede organisatie erg belangrijk. Kijk alleen maar naar het huishouden en ons huishoudschema. Daarom is het ’t beste om uit te zoeken welke oefeningen je wilt doen voordat je begint met trainen. Als je naar een sportschool gaat, bedenk dan van tevoren welke trainingsapparatuur je vandaag gaat gebruiken. Om nog meer tijd te besparen, kun je het beste thuis trainen of waar dan ook buiten. Tegenwoordig zijn er veel sporttoestellen die je volledige flexibiliteit bieden en waardoor je de reistijd bespaart die het je kost om naar de sportschool toe te gaan. 

7 Tips voor de meest effectieve workout thuis, ook als je geen tijd hebt! -

2 – Bereid je goed voor

Als je thuis traint, bereid je fitnessapparatuur dan zo voor dat je de workout in één keer kunt afwerken. Als je tijdens je effectieve workout naar muziek wilt luisteren, maak dan van tevoren een afspeellijst, zodat je niet onnodig hoeft te zoeken naar de juiste nummers. Dat kost allemaal extra tijd.

3 – Vermijd afleiding

Velen van jullie zullen het kennen, je werpt even een snelle blik op je telefoon en er zijn alweer 5 minuten voorbij. Dit zijn precies de afleidingen die je moet vermijden. Daarom is het ’t beste om je telefoon uit te zetten of weg te leggen tijdens je workout. In sportscholen loop je ook het risico dat je verwikkeld raakt in gesprekken die onnodig tijd kosten. Om dergelijke situaties te vermijden, train je het beste tijdens de daluren, of gewoon lekker thuis.

♥ LEESTIP: 15 Tips om tijd voor jezelf te maken

4 – Train verschillende spiergroepen

Als je weinig tijd hebt, moet je die verstandig gebruiken en meerdere spiergroepen tegelijk trainen. Daarom moet je je richten op oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk trainen. Concentreer je dus op oefeningen zoals deadlifts, shoulder presses, squats of bench presses waarmee je meerdere spiergroepen in één beweging traint. Als je denkt dat je voor dergelijke oefeningen naar de sportschool moet, heb je het mis. Er zijn veel fitnessapparaten voor thuis en onderweg, waarmee je hetzelfde kan bereiken als met de toestellen in de sportschool.

Man die crunches doet met fitness apparaat voor demeest effectieve workout buiten

5 – Maak je sets intensiever

Een andere manier om tijd te besparen is door je sets intensiever te maken. Vermijd hoge herhalingen met lichte gewichten en geef de voorkeur aan zware gewichten met minder herhalingen van de oefening. Of intensiveer de oefeningen in de uitvoering, bijvoorbeeld met fitness- of weerstandsbanden. Wees echter wel voorzichtig bij het opvoeren van de gewichten om blessures te voorkomen.

♥ LEESTIP: De beste tips voor sterke gewrichten

6 – Vermijd rustpauzes

In de meeste workouts is er een korte rustperiode van ongeveer 30 seconden tussen de sets. Je kunt deze rustperiode echter verstandig gebruiken door verschillende spiergroepen tegelijkertijd te trainen. Zorg er dus bij het samenstellen van je effectieve workout voor dat je niet dezelfde spiergroep achter elkaar traint. Kies dus oefeningen uit verschillende spiergroepen om je trainingstijd te verkorten. Je kunt bijvoorbeeld een set bankdrukken doen en in de rusttijd een set squats.

7 – Voorkom blessures

Als je niet zelf een schema wilt of kunt maken, is er de mogelijkheid om verschillende apps te gebruiken die je een geschikte workout geven in de tijd die jij hebt. Sommige apps demonstreren en leggen de oefeningen ook een keer uit, wat zorgt voor de juiste uitvoering van de oefening en zo blessures voorkomt.

Hoe vaak sport jij? Doe je dat thuis of in de sportschool? Of ergens buiten misschien? Laat het me weten in de comments hieronder.