Kun jij met minder gelukkig zijn? Doe de quiz!

Therapeutisch vasten, geen auto meer, minder plastic … Steeds meer mensen (willen) ontdekken een duurzamere levensstijl. Ze voelen zich ontzettend moe en krijgen in de gaten dat het allemaal wat ‘minder’ moet, én kan. Over het nieuwe verlangen om het met minder, of zelfs zonder, te doen. Dus met minder gelukkig zijn, kun jij dat?

“Vasten geneest het lichaam”

Onderzoek over dit onderwerp rijst momenteel de pan uit: “het gebrek aan voedsel herstelt cellen en remt ontstekingen”. En ineens maakt de christelijke vastentijd een comeback, als in een ‘7-weken detox kuur‘ of een ’40-daagse challenge’. Hoe dan ook, het brengt menigeen in een euforische stemming.

Vasten is in alles booming!

De meest enthousiaste aanhangers van het vasten, vinden ook alternatieve manieren om het op toe te passen. De natuurbeschermer bijvoorbeeld adviseert ‘plastic fasting’ en een evangelist heeft de campagne ‘auto fasting’ gelanceerd.

Onder bloggers neemt het ‘blogvasten’ toe, op de voet gevolgd door het nieuwe ‘mediavasten’, met als doel minder online te ‘leven’ en meer aanwezig te zijn in het echte leven.

In de aanloop naar Pasen, wat de oorspronkelijke vasten periode is natuurlijk, groeit het fenomeen van de afwezigheid van suiker, alcohol en vlees.

Eet minder, verbruik minder, bezit minder.

Waar komt het nieuwe enthousiasme voor het verminderen vandaan?

Er wordt ons van alle kanten toegeroepen, dat we beter af zijn als we maar zoveel mogelijk spullen hebben. Spullen, die ervoor zorgen dat we comfortabel leven, spullen die ons werk uit handen nemen, spullen waarmee we de buren jaloers kunnen maken, kortom: Spullen, waar we gelukkig van worden.

Niets is minder waar. Spullen maken je niet gelukkig! Sterker nog, je kunt er zelfs diep ongelukkig van worden. Te veel spullen kan een enorme last zijn. Het stapelt zich maar op in je huis en je moet een enorme strijd leveren, om er weer van af te komen.

Waarom kopen we dingen die we niet nodig hebben? En wat doen al die dingen met ons?

Voor elk ding dat je bezit ben je verantwoordelijk. Wat? Ja, elk deel dat in je huis staat is als een onzichtbare draad met je verbonden. Het trekt aan je. Het vertelt je iets.

Zoals bijvoorbeeld:

“Wanneer gebruik je me weer?”

“Vond je me alleen maar mooi in de winkel?”

“Waarom lig ik hier te verstoffen?”

Al die spullen worden een mentale belasting en hoe sterker deze is, hoe minder comfortabel je je gaat voelen. Denk alleen eens aan alle energie die al die spullen je kosten om ze te onderhouden. Energie, die je moet steken in het schoonmaken en opruimen.

Weg met die ballast

Het internet staat inmiddels vol met de zogenaamde minimalisten. Mensen, die zichzelf proberen te bevrijden van alles wat ze als ballast beschouwen: Onnodige taken, slechte relaties, teveel abonnementen, ongebruikte apps en last but not least, te veel spullen.

“Nieuwe spullen maken wel degelijk gelukkig”

Ja, dat klopt. Het kopen of krijgen van een nieuw paar schoenen, vooral in de uitverkoop, geeft je een klein gevoel van geluk. Dat gevoel is echter maar van korte duur. Een wandeling in de natuur of een avond met vrienden daarentegen, kan je precies dezelfde kick geven. Dit geluksgevoel, op het gebied van ‘zijn’, is gratis en zonder nare gevolgen.

Geen tijd om te genieten

Constipatie van consumptie: we raken gestrest als we meer dingen kopen dan we zinvol kunnen gebruiken, omdat we er gewoon geen tijd voor hebben.
Wat zoveel wil zeggen als: We hebben er gewoon geen tijd voor!

LEESTIP: 15 Tips om tijd voor jezelf te maken

De meestvoorkomende kreet anno nu is “Ik heb tijd tekort!”
Als je dan steeds meer spullen aanschaft, dus steeds meer ‘verantwoordelijkheden’ op je neemt, kom je alleen maar meer in het gedrang, wat uiteindelijk leidt tot stress en eventueel een burn-out.

Er is nog een reden

Klimaatverandering

Het valt nauwelijks nog te ontkennen dat dit aan de hand is, want hey, waar is de winter? Om een toekomst voor de volgende generaties veilig te stellen, moeten we onze ecologische voetafdruk verlagen.

Veel mensen realiseren zich momenteel, dat we middenin een klimaatcrisis zitten, dat we onze planeet vervuilen met afval en dat hier verandering in moet komen. De behoefte aan ‘minder’ hangt daarom heel nauw samen met het idee van duurzaamheid.

– Minder hebben en meer zijn –

– Verbruik minder, repareer meer –

Ik las laatst dat vooral de twintigers en de vijftigers zich hiermee bezighouden. En dat vond ik opmerkelijk, te meer omdat dit mezelf ook al was opgevallen. Onze kinderen zijn namelijk die twintigers en wij zelf de vijftigers.

Onze kinderen zijn in overvloed opgegroeid, laten we eerlijk zijn, terwijl ze nu juist ervoor kiezen om het dagelijkse leven te vullen met ecologisch bewustzijn, veganisme en spiritualiteit. Maar ik ervaar iets vergelijkbaars met mijn generatie. Ook hier willen nogal wat uit dat hamsterwiel komen van ‘steeds meer’.

Het is daarom helemaal geen puur jeugdfenomeen.

Waarom die leeftijdsgroepen?

Op 30-jarige leeftijd is het niet zo eenvoudig om je levensstijl fundamenteel te veranderen. Je bent net gestart, met je baan, een gezin, kinderen, carriere, etc. Je bent heel druk om hieraan te bouwen en hebt nergens anders tijd voor. En het gaat goed zoals het gaat.

De tijd dat die, inmiddels volwassen kinderen gaan verhuizen en veel spullen meenemen, is daarentegen een geweldige kans om kleiner en ‘minder’ te gaan wonen en eens grondig op te ruimen. Dat gold voor ons, maar we zien het ook bij vrienden.

Het meest ultieme is al die vrije tijd, die vrijkomt als je van alles ‘minder’ hebt. Al die tijd, die je vroeger besteedde aan het afstoffen, onderhouden en schoonmaken van al die spullen, kun je nu wijden aan nieuwe hobby’s, oude vrienden of met een camper door Europa reizen ….
Of misschien gewoon een goed boek en een kop thee.

Efficiënt huishouden

Vrije tijd is ook wat vrijkomt als je efficiënter gaat huishouden. Want ook al heb je helemaal geen spullen in overvloed, toch kan het soms best lastig zijn om het huishouden georganiseerd te houden.

LEESTIP: Ben je het zat? Wil jij een efficiënt huishouden?

We hebben het immers altijd druk. Druk is het nieuwe goed: “Hoe gaat het?” In plaats van het geijkte ‘goed’ zegt iedereen nu ‘druk’. De meeste levens zijn tegenwoordig ook druk. Druk met werk, druk met de kinderen, druk met sporten, hobby’s. En dan moet het huis ook nog toonbaar zijn. Ook dat kan soms aanvoelen als te veel en ook dat geeft stress.

SHOP: Efficiënt huishouden

Heb jij moeite met het huishouden?

Het huishouden heeft mij ook jaren gekweld, vooral toen de kinderen jonger waren. Ik wilde niet hele dagen schoonmaken, ik wilde leuke dingen doen met en zonder mijn gezin. Genieten van het leven!

Ik heb het roer omgegooid en het is me gelukt. Al jaren heb ik nu mijn eigen routine die op de automatische piloot gaat en tegen een ‘stootje’ kan. En ik heb vrije tijd! Voor mijn gezin, maar bovenal voor mezelf.

Hoe ik dat heb gedaan, en vooral omdat ik het anderen ook gun, heb ik samengevat in een gloednieuw programma. Je leest er hier meer over.

Kun jij met minder gelukkig zijn?

Doe de quiz!

[wp_quiz id=”53459″]

Kun jij met minder gelukkig zijn? Pinafbeelding artikel
Deze tips bewaren? Pin ze op je eigen borden.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!