Ik hou niet van het huishouden. Dat zal ietwat gek klinken wanneer ik dat zeg, maar het is de waarheid. In de introductie over mezelf staat het zelfs vetgedrukt. Ik noem het vaker en misschien is het daarom ook helemaal geen verrassing.

“Waarom schrijf je dan zoveel over dat huishouden?”

Omdat ik mijn gevonden tips wilde delen.

Het lukte mij lange tijd niet om het huishouden bij te houden. Ik was er geen ster in, ik had er geen zin in, ik had er geen tijd voor en ik deed liever andere dingen. Dat laatste geldt nog steeds overigens. Tot ik op een dag besefte dat het anders moest. En door mij hierin te verdiepen kwam ik erachter dat het ook anders kón!

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Ik hou echt niet van schoonmaken

Motivatie was wel het grootste probleem, besefte ik. Schoonmaken is nu eenmaal niet mijn favoriete bezigheid en daardoor maakte ik er ook geen prioriteit van. Als je net als ik bent dan weet je dat het enorme strijd kan zijn. Er zijn zoveel andere dingen die je aandacht vragen en interesse wekken. Mijn meest voorkomende obstakels waren:

Motivatie vinden om je huishouden te doen - huishouden,motivatie
  • Tijd – door drukte had ik nooit tijd om schoon te maken, simpelweg omdat ik liever andere dingen deed. Ik werk grotendeels mijn hele leven al fulltime en in mijn vrije tijd bemoei ik me liever met m’n gezin.
  • Gebrek aan interesse – ik vind heel veel (té veel) interessant, maar daar hoort het huishouden niet bij.
  • Houding – ik vind het gewoon niet leuk om te doen.
  • Moeheid – naast alles wat ik deed was ik gewoon te moe om aan te pakken.

Af en toe krijg ik reacties als “Hoe doe je dat allemaal?” en “Ik heb geen zin meer na m’n werk hoor!” dan begrijp ik dat helemaal.

Als jij er daar eentje van bent en ook alle bovenstaande strubbelingen met jezelf heb ten aanzien van het huishouden, dan ben je dus niet alleen. Maar …

Ik heb de motivatie gevonden!
Nu jij nog!

[affiliate_products product_number=”2″]
[/affiliate_products]

Waarom jij de motivatie niet kunt vinden

Het grootste gemis waarom je niet gemotiveerd raakt voor het schoonmaken van je huis, is geen plezier een geen voldoening vinden in wat je doet. Als je het ziet als ‘saai’ of als een straf, dan is dat het ook. En juist die gedachte helpt je motivatie om zeep. Met andere woorden, het ligt aan je houding.

Een andere oorzaak kan zijn dat je geen voldoening krijgt wanneer je iets in het huis doet. Het is er bijvoorbeeld zo ongeorganiseerd, dat het weinig zin heeft om iets schoon te maken. In dat geval is het zinnig om eerst je huis op orde te krijgen.

https://huishoudshop.online/product/basis-huishouden-52-weken-mailserie/
https://huishoudshop.online/product/digitaal-huishoudschema-2/

Zie huishouden als je hobby

Eén van de redenen waarom je juist jouw hobby zo leuk vindt om te doen, is je houding. Je kijkt er naar uit om er tijd aan te besteden. En je bent er waarschijnlijk ook goed in. Of je neemt de tijd en de moeite om er goed in te worden. En als je het schoonmaken van je huis als een hobby zou gaan zien, veranderd je houding.

Wat ik hiermee wil zeggen; als je weet dat je de manier waarop je over het schoonmaken van je huis denkt, moet veranderen, zal je meer motivatie krijgen.

Denk anders over het huishouden

Ik zal je op weg helpen om anders over je schoonmaaktaken te denken.

In plaats van te denken dat je móet schoonmaken denk je, ik kies er voor om schoon te maken. Want dat is wat je in principe doet; je kiest er voor om het wél of niét te doen. En als je er voor kiest om het wél te doen heeft dit het voordeel van een schoner huis.

In plaats van te denken dat je je huis nooit aan kant krijgt denk je, ik wíl het gewoon schoon en netjes hebben. Als je blijft denken dat het je nooit lukt zal het ook nooit gebeuren en wordt het alleen maar moeilijker om eraan te beginnen. Je gedachte wisselen naar “ik ga het gewoon proberen” zorgt al voor een andere houding.

Dus in plaats van te denken “ik ben gedoemd om altijd in een puinhoop te leven” vertel je jezelf dat je het kamer voor kamer gaat aanpakken. En doe het dan ook.

Motivatie vinden om je huishouden te doen - huishouden,motivatie

Motiveer je zelf!

Er zijn drie dingen heel belangrijk als het gaat om gemotiveerd blijven:

1 – Je bent gemotiveerder als je het gevoel hebt dat je zelf de touwtjes in handen hebt

2 – Je bent gemotiveerder als je voelt dat hetgeen je doet waarde heeft

3 – Des te meer tijd je aan iets besteedt, des te beter wordt je er in. En des te beter je wordt, des te beter ga je je voelen. Oefening baart motivatie (en ook kunst).

[affiliate_products product_number=”1″]
[/affiliate_products]

Jij beslist hoe je huis er uit ziet

Kortom: Als je een schoon en opgeruimd huis wilt zul je het heft in handen moeten nemen en zorgen dat je geen beren op de weg ziet. Je kunt alles, dat hoeft geen strubbeling te zijn. Je kunt je alle huishoudtaken eigen maken. En hoe vaker je iets doet, hoe beter het lukt. Wees trots op wat je doet.

En neem de leiding, jij bent baas over wat er in je huis gebeurt. Hoe je huis eruit ziet, hoe schoon en opgeruimd het er is. Jij beslist!

[faq faq_number=”1″]
[/faq]