Vandaag is het wereld buitenspeeldag. De gezondheid van onze kinderen en de beweging die zij krijgen is vaak een onderwerp van gesprek. Kinderen spelen veel minder buiten, zitten vaak achter een beeldscherm en eten ongezond. Zelf doe ik wel mijn best om de kinderen genoeg groente en fruit te geven gedurende de dag, maar sommige ongezonde gewoontes zijn er helaas wel ingeslopen. De vraag is dan ook, hoe kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat onze kinderen meer beweging krijgen en gezonder leven? Ik denk dat buitenspelen daar een onderdeel van is. Lekker buiten rennen, fietsen en spelen is toch hartstikke leuk en gezond? Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen een beeldscherm inruilen voor modder?

Kinderen moeten lekker vies worden

Mijn zoon, Depp is net vier en gaat net naar school. Op school speelt hij de hele dag, dat zegt hij zelf in ieder geval. Hij is dus lekker veel buiten en komt steeds viezer thuis. Heerlijk vind ik dat, het is een echt jongetje aan het worden. Ik heb me voorheen wel eens zorgen gemaakt of hij wel veel buiten zou willen spelen. Depp was nogal van zijn tablet en keek graag filmpjes op de tv. Uiteraard beperkten we dat wel, maar hij vroeg er wel veel om. Mijn mooiste herinneringen van mijn jeugd zijn het buitenspelen met vriendjes op straat. Wij hadden een fijne tuin met veel plek om te spelen en waren erg veel buiten. Ik hoop dat mijn kinderen die zelfde herinneringen kunnen maken.

 

Inspiratieboek voor kinderen om de natuur te ontdekken: Alle kinderen naar buitenSpeciale winactie!

Winactie | Alle kinderen naar buiten om ver te kunnen kijken!

Wil je het boek winnen? Dat kan vandaag nog!
Een prachtig boek waar iedereen blij van wordt; kinderen, ouders en zelfs leerkrachten.
Na 13 juni kun je dit prachtige inspiratieboek hier kopen.

Huis met tuin

De eerste jaren woonden we in een appartement maar daar was niet echt de mogelijkheid om buiten te spelen. We hadden een zandbak en zwembadje op het balkon staan, helaas was er niet zoveel zon en de ruimte was beperkt dus dan ga je snel weer naar binnen. Nu wij een huis hebben met mooie tuin en balkon, grenzend aan de woonkamer, zijn we eigenlijk altijd buiten. Vooral met dit heerlijke weer! Ik denk wel dat dat er ook aan bijdraagt dat Depp nu veel meer buiten is en vooral wil zijn. Er zijn kinderen in de buurt waar hij mee kan spelen en dat maakt ook dat hij uren achtereen buiten speelt.

Lekker buiten fietsen

Maar goed, nu hij dus naar school gaat wil hij ontzettend graag gaan fietsen. Al lange tijd rijdt hij met zijn loopfiets rond en van vrienden hebben we een fiets gekregen met zijwieltjes en ook daarop kwam hij vooruit. Ik ging op onderzoek uit hoe je een kind het beste kan leren fietsen. Zelf heb ik het geleerd met een sjaal onder mijn oksels en papa die mee rende. Ik vroeg andere ouders hoe de kinderen het hadden geleerd en zocht op internet.

Ineens kon hij fietsen!

Omdat mijn man hem graag wilde leren fietsen leek het mij slim om een keer te kijken hoe Depp het deed op de fiets zonder zijwieltjes. Van opa en oma had hij een mooie grotere fiets gekregen dus we konden op pad. Hij stepte twee keer en riep, ‘Mama ik heb dit op school al gezien hoor’. En hij was weg. Echt waar, hij fietste! Als moeder ben je natuurlijk altijd trots op je kind maar dit vond ik wel heel erg bijzonder. Ik stond met mijn mond vol tanden en dat heb ik niet vaak.

Lees ook: Groen | Hoe je kinderen de natuur leert ontdekken en waarderen

Door de fiets vaker buiten

Het fietsen zorgt ervoor dat hij nog meer buiten wil spelen. Hij vindt het zo leuk om te doen. We fietsen soms samen naar school, wel over de stoep want een klein mannetje laten fietsen tussen de auto’s vind ik niet echt heel erg verantwoord. De eerste dag dat hij op zijn fiets op school kwam glunderde hij. Hij was zo blij en trots. Nee, dat buitenspelen zit wel goed.

Hoeveel spelen jouw kinderen buiten?

 

Nationale Buitenspeeldag 2018

Foto: Pixabay
Gesponsorde links: lees de disclaimer.