In principe heeft iedereen mooi en gezond haar. Het is alleen de kunst om deze natuurlijke schoonheid in stand te houden, wat vandaag de dag lang niet eenvoudig is. Met natuurlijke middelen en beproefde recepten lees je in dit artikel hoe je zelf middelen maakt voor een natuurlijke haarverzorging.

Schadelijke invloeden van buitenaf, maar ook agressieve behandelingen zoals verven en permanenten hebben een nadelige invloed op het haar. Daar komt nog bij dat steeds meer mensen allergisch reageren op de chemische stoffen in kant-en-klare verzorgingsproducten.

Maak zelf je natuurlijke haarverzorging

Daarom kun je je shampoo en andere middelen het best zelf maken, zoals men vroeger ook deed, en wel van grondstoffen die goed door je huid en haar verdragen worden. De natuur leert ons hoe we gezond haar kunnen beschermen en slap haar weer stevig en soepel kunnen maken. Voor elk haartype bestaan geschikte werkzame stoffen.

Zowel voor normaal, droog en vet haar als voor dun en dof haar en bij roos. Na een milde, op je eigen haartype afgestemde wasbeurt kun je je haar en hoofdhuid met spoelingen, pakkingen, haarwater en versteviger eens lekker verwennen.

Kleur je haar met natuurlijk producten

Je kunt je haar zelfs met onschadelijke ingrediënten een lichte kleurspoeling geven. Voor deze kleine moeite zal je spiegelbeeld je dankbaar zijn.

Haarverzorging begint met een milde reiniging, bijvoorbeeld met een shampoo op basis van Savon de Marseille.

Ook normaal haar stelt eisen

Normaal haar is stevig en soepel, en glanst. Het kan veel verdragen en is gemakkelijk in model te brengen. Maar als je denkt dat zulk haar geen bijzondere verzorging nodig heeft, dan heb je het mis. Het natuurlijk evenwicht dient immers in stand te worden gehouden. Daarom zijn spoelingen belangrijk,, evenals een haarkuur op zijn tijd.

Zo krijg je vet haar geurig en zonder pieken

Wanneer je haar vlak na een wasbeurt alweer vet is en piekt, produceren de talgklieren van je hoofdhuid een overmatige hoeveelheid vet. Je moet je haar dan vaak wassen, soms wel elke dag. Wanneer je daarbij een agressieve shampoo gebruikt, wordt je haar des te sneller weer vet, en komt het terecht in een vicieuze cirkel.

Gebruik daarom een pH-neutrale shampoo, die de talgproductie in evenwicht brengt.

Ook aan droog en slap haar is iets te doen

Als je droog haar hebt, produceert je hoofdhuid te weinig talg. Het haar heeft de neiging breekbaar en bros te worden. Wanneer je haar bovendien met veel zon of zeewater in aanraking komt, of wanneer je het met chmische middelen laat verven of permanenten, raakt het al snel beschadigd. Vaak is dat t e zien aan gespleten haarpunten. In veel gevallen helpt dan alleen nog de schaar.

Extra verzorging vereist

Maar zover hoeft het niet te komen. Ook droog ‘strohaar’ wordt weer zacht en soepel als je het op de juiste manier verzorgt, zodat het opnieuw structuur krijgt en wordt beschermd.

Hiertoe kun je van tijd tot tijd een kuurpakking toepassen, die de haarschubben sluit en zo ernstige schade aan de structuur van het haar voorkomt.

Hoe futlozer je haar is, hoe belangrijker zulke pakkingen zijn. Je kunt een kuur met beproefde recepten zelf maken.

Beproefde recepten voor natuurlijke haarverzorging

Deel 2: Binnenkort verkrijgbaar, nu vooruit te bestellen!

In deze e-books vind je beproefde recepten om zelf natuurlijke middelen te maken voor de verzorging van je haar. De ingrediënten zijn meestal van plantaardige oorsprong, gemakkelijk verkrijgbaar en goed te verdragen.

Geniet van de weldadige uitwerking ervan. Met natuurlijke haarverzorging doe je niet alleen iets goeds voor je haar, maar ook je geest én het milieu vaart er wel bij.