Nieuwe kleding eerst wassen

Weet je nog, die hete zomer? Zweten, zweten en nog eens zweten was het. Onmogelijk voor te stellen om nieuwe kleding te gaan kopen, laat staan passen! Maar af en toe is er niet aan te ontkomen. Of het maakt je gewoon niet zoveel uit. Maar stel je voor; je past een shirt en datzelfde shirtje is net door zo’n bezweet iemand gepast … Eén van de redenen waarom je nieuwe kleding eerst wassen moet.

Stel je voor zeg!

Je staat er niet altijd bij stil, maar het gebeurt. Bovenstaande scène gebeurt vaker dan jij je kan voorstellen. En nu duurt dat passen maar heel even en kun je je daarna gaan douchen. Maar stel je voor dat je het nieuwe shirtje meteen aan doet, de hele dag draagt. Dus…

Waarom moet je nieuwe kleding eerst wassen?

1 – Het is gewoon onhygiënisch

Niet alleen in de kledingwinkel gaat het door veel handen, maar ook al tijdens de productie en tijdens het transport. Iedereen die het aanraakt, laat zijn sporen na. Dit kunnen mogelijk ook pathogenen zijn, zoals schimmelsporen, die lang op een stof kunnen overleven.
Op warme dagen, wanneer de poriën in je huid opengaan, is de huid zeer ontvankelijk voor alles wat schadelijk is.

Maar er zijn nog meer redenen waarom je een nieuw kledingstuk eerst in de wasmachine moet doen.

Hier vind je de 10 best beoordeelde wasmiddelen.

2 – Het zit vol met chemicaliën

Schimmel, rimpels, vlekken, kleurbescherming: om ervoor te zorgen dat kleding bij een verkoper afgeleverd wordt en er nog steeds tip-top uitziet, wordt het behandeld met veel chemicaliën. Deze kunnen bijvoorbeeld huidirritatie veroorzaken.

Gevoelige (allergische) mensen kunnen reageren op nieuwe kleding met huidirritatie of ademhalingsproblemen. De reden is de chemische behandeling en het meervoudige huidcontact met personen die ziekteverwekkers kunnen achterlaten.
Voor mensen met allergieën wordt door artsen aangeraden om nieuwe kleding eerst twee wasbeurten te geven, alvorens het te gaan dragen.

TIP: hoe meer een kledingstuk ruikt, hoe meer chemie erin zit!

Meldingen op labels als ‘eerst wassen’, ‘niet strijken’ of ‘kreukvrij’ zijn hiervan een indicatie. Let bij het kopen van nieuwe kleding op een eco-label. In Nederland zijn onder meer babykleding, dames- en werkkleding, tentstoffen en badstoffen te koop met het Europese Ecolabel.

3 – Je moet je andere was beschermen

Je kent het vast; allemaal varkentjes-roze kleding die de wasmachine uitkomt, maar er wit in ging!
Een rood kledingstuk is meestal de boosdoener. Bij deze ‘volle’ kleuren is het soms al voldoende om af te geven als je zweet of je loop in een regenbui. Ook deze kleurstoffen kunnen ernstige huidreacties veroorzaken, vooral bij kleine kinderen wanneer ze hiervoor allergisch zijn.

Was gekleurde, nieuwe kleding eerst apart

Lees ook: 12 fouten die je tijdens het wassen maakt

Hoe vaak was je gedragen kleding

  • Houd als regel dat kleding dat direct op de huid gedragen wordt, na elke dag gewassen moet worden
  • Was bh’s na vijf dagen dragen. Dure lingerie van delicaat materiaal was je met de hand.
  • Spijkerbroeken was je na vier dagen dragen. Draai ze om en was ze binnenste buiten, zonder wasverzachter.
  • Nachtkleding na maximaal vier nachten, omdat tijdens het slapen je lichaam veel vocht afgeeft.
  • Kleding als broeken, truien en jurken, die niet vlekkerig of bezweet zijn, kun je meermaals dragen. Want hoe vaker je wast hoe meer de vezels te lijden hebben, waardoor ze hun vorm verliezen.
  • Wanneer kleding lang in de kast heeft gehangen en niet meer echt fris ruikt, hoef je het niet nogmaals te wassen, maar kun je het een nacht in de vriezer leggen en ruikt het weer fris.

Lees ook: 3 Makkelijke tips om je beddengoed minder vaak te hoeven wassen
banner-win-enquete