Je wasdroger maakt rare geluiden en de was komt niet echt schoon meer uit de wasmachine. Je kent het vast wel en je vraagt je af of het tijd is voor een nieuwe wasmachine of droger. Of is je machine nog een reparatie waard? En als er een nieuwe moet komen, waar let je dan op.
Waar je voor de meeste apparaten misschien alle reviews leest en ze kiest op basis van hun specifieke kenmerken en nieuwe foefjes, verwachten we in het algemeen dat een wasmachine en een wasdroger gewoon hun werk doen. Maar er zijn wel degelijk belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe wasmachine of droger. En niet alleen punten, maar ook allerlei nieuwe technische ‘foefjes’, die je een hoop tijd, werk en geld kunnen besparen.
We besteden maar weinig tijd aan het uitzoeken wat de centrifugesnelheid is, of het een energielabel heeft en/of het wel genoeg capaciteit heeft voor jouw huishouden. Wanneer is het tijd voor een nieuwe wasmachine of droger en welke kies je dan? Welke past precies bij jou en jouw huishouden? Lees verder en je weet het vandaag nog.
- Wanneer is het tijd voor een nieuwe wasmachine?
- Wanneer is het tijd voor een nieuwe droger?
- Waar let je op bij het kopen van een wasmachine
- Waar let je op bij het kopen van een droger
- Hoe kun je zien hoe oud een wasmachine of droger is
- Wat is de levensduur van een wasmachine
- Wat is de levensduur van een droger
- Is het de moeite waard om een 10 jaar oude wasmachine te repareren?
- Kortom
Wanneer is het tijd voor een nieuwe wasmachine?
Het snelle antwoord op deze vraag is:
Het is tijd voor een nieuwe wasmachine wanneer het
- Veel geluid maakt
- Water lekt
- Veel stroom gebruikt
- Hij vies ruikt
- Te oud is
- Je een nieuwe droger koopt!
Een luidruchtige wasmachine maakt je niet alleen gek, maar is ook een aanwijzing dat het problemen heeft. Het kan een simpel probleem zijn doordat hij bijvoorbeeld niet op een vlakke ondergrond staat en dat los je op door hem waterpas te zetten. Dit doe door de stelpoten te verdraaien.
Als dit niet de oplossing is voor het lawaai, dan heeft het meestal een iets ernstiger probleem. Het kan een versleten riem zijn of lagers, die relatief makkelijk te repareren zijn. Je moet je dan echter afvragen of de wasmachine de kosten van de reparatie waard is.
Als je elke keer dat je de was doet water op de vloer ziet, heeft je wasmachine een probleem. Ook dit kan een relatief klein probleem zijn dat op te lossen is, bijvoorbeeld een kapotte slang. Deze zijn goedkoop en makkelijk zelf te vervangen.
Als het lek afkomstig is van een gebroken onderdeel of verzegeling, moet je wederom de reparatiekosten afwegen tegen de aanschaf van een nieuwe wasmachine. In veel gevallen is het goedkoper om in een nieuw apparaat te investeren, vooral als je machine ouder is dan 10 jaar.
Als de waskuip stuk is, kun je het beste een nieuwe wasmachine kopen. Dit is een grote reparatie en zelden de moeite waard.
Een andere reden om een nieuwe wasmachine te kopen, is efficiëntie. Hoe efficiënter je wasmachine is, des te meer geld bespaar je op de energierekening.
Nieuwere modellen wasmachines gebruiken doorgaans 25% minder energie dan oudere modellen. Dit komt doordat nieuwe modellen de hoeveelheid water regelen die wordt afgegeven tijdens het wassen – dus kleine was > minder water. Oudere wasmachines hebben deze technologie niet.
Als je merkt dat je wasmachine stinkt en het wasgoed er niet fris uitkomt, dan is de oorzaak in de meeste gevallen schimmel of meeldauw. Het kan je zelfs wasgoed gaan kosten op den duur.
Een grondige schoonmaakbeurt kan dit probleem verhelpen en om het schimmelvrij te houden, voeg je bij elke wasbeurt een scheut azijn toe.
Lukt het niet om de stank te verwijderen, dan is het tijd voor een nieuwe wasmachine. Maak deze dan regelmatig schoon, om de kans op herhaling te voorkomen.
Lees ook: Schoonmaaktips voor een stinkende wasmachine
Een wasmachine krijgt, net als alle andere apparaten, meer problemen naarmate ze ouder worden. Veel fabrikanten hebben ook gewoon geen onderdelen meer beschikbaar voor oude modellen.
Als je wasmachine rond de 8 jaar oud is en je krijgt problemen, dan is het tijd voor een nieuwe wasmachine. Bovendien is het dan zinvoller om van de nieuwe snufjes en technologieën van een moderne wasmachine te profiteren, al was het alleen maar om energiekosten te besparen.
Als je wasdroger het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kun je overwegen om ook een bijpassende wasmachine aan te schaffen. Grote kans dat je wasmachine niet ver achterloopt en binnenkort ook voor dure reparaties komt te staan. En het staat ook prachtig natuurlijk, zo’n bijpassende set.
Maar afgezien van de cosmetische aantrekkingskracht van zo’n set, is een wasmachine en droger set ontworpen om als eenheid samen te werken. Elk apparaat is optimaal uitgebalanceerd voor de juiste capaciteit en efficiëntie van de wascyclus.
Wanneer is het tijd voor een nieuwe droger?
Het is tijd voor een nieuwe droger wanneer het
- Veel geluid maakt
- Veel stroom gebruikt
- Hij vies ruikt
- Te oud is
- Je een nieuwe wasmachine koopt!
Hoewel het vaststellen of je toe bent aan een nieuwe droger, nagenoeg dezelfde kwalificaties heeft als bij de wasmachine, is de nummer één om een nieuwe droger aan te schaffen, toch echt als hij zijn werk niet meer doet.
Als je kleding er vochtig uitkomt na een droogbeurt, kan het natuurlijk zijn dat het meer droogtijd nodig heeft, of het kan duiden op een probleem met de verwarmingselementen. Als dit een terugkerend probleem is, wijst het op het laatste.
Niet starten, onregelmatige trommelrotatie of de neiging om halverwege de cyclus uit te schakelen zijn allemaal veelvoorkomende problemen met de droger.
Waar let je op bij het kopen van een wasmachine
Allereerst: Wanneer je het, net als ik, belangrijk vind om een efficiënt huishouden te hebben én rekening wilt houden met het milieu, dus ook energiezuinig moet zijn, dan moet je zeker bij een nieuwe wasmachine en droger voet bij stuk houden.
Kies daarom voor een wasmachine met energielabel A (53% van de Samsung wasmachines heeft dit al), verkort met de QuickDrive-technologie van Samsung de wastijd tot 50% en bespaar tot 20% energie, en kies een machine met een detecteer functie voor het gewicht, zodat je automatisch minder water en wasmiddel gebruikt.
Of laat de wasmachine het denkwerk doen. Eén van de SmartThings-functies van een QuickDrive (mijn machine) is ‘Wasrecept’. Deze beveelt het beste programma aan, gebaseerd op kleur, textielsoort en de mate van bevuiling, et voilà: Efficiënt en milieubewust, wat willen we nog meer!
Lees ook: 18 Tips om het wassen zuiniger en duurzamer te maken
Overweeg ook de volgende opties bij het kiezen van een nieuwe wasmachine:
Grootte en laadopties
VOORDEEL | NADEEL |
Voorladers hebben een standaardformaat, maar hebben de meeste functies | Deur van voorladers kan een probleem zijn in een beperkte ruimte |
Bovenlaadmachines zijn smaller, handig voor beperkte ruimte | Bovenladers komen veel minder vaak voor en hebben niet zoveel functies |
Capaciteit
VOORDEEL | NADEEL |
Grote trommels kunnen meer was per wasbeurt aan | Het draaien van een kleine was is niet efficiënt |
Programma’s
VOORDEEL | NADEEL |
Gespecialiseerde programma’s bieden betere zorg zonder toezicht | Mogelijk om een wasbeurt aan te passen met gebruik van cyclus, temperatuur en centrifugeersnelheid zonder extra te betalen voor “speciale” programma’s |
Snelheid
VOORDEEL | NADEEL |
Hogere snelheden maken kleding droger | Hoe sneller, hoe luidruchtiger |
Energieverbruik
VOORDEEL | NADEEL |
Machines met een hoog energielabel verbruiken minder energie en water | Machines met een laag energielabel maken vaak beter schoon |
Capaciteit heeft meer invloed op de algehele efficiëntie | |
Besparingen kunnen minuscuul zijn |
Garantie
VOORDEEL | NADEEL |
Geeft je vertrouwen en gemoedsrust | Duur en vaak niet nodig. Overweeg in plaats daarvan langere fabrieksgaranties, sommige bieden tot 10 jaar. |
Levensduur
VOORDEEL | NADEEL |
Duurdere machines kunnen tien jaar of langer meegaan | Om de paar jaar goedkopere machines moeten vervangen |
Vastzitten aan een verouderende machine naarmate de technologie zich ontwikkelt |
Reparatie
VOORDEEL | NADEEL |
Kan de levensduur van een degelijke machine met jaren verlengen | Moeilijker met oudere machines |
Niet zo duur als op het eerste gezicht zou worden gedacht | Goedkopere machines hebben mogelijk meer reparaties nodig – de rekeningen lopen in de loop van de tijd op |
Waar let je op bij het kopen van een droger
Hoewel je ook bij de wasdroger bovenstaand voor- en nadelen kunt overwegen, aleer je een nieuwe droger koopt, zijn er ook nog andere aspecten waar je rekening mee moet houden.
De nieuwste generatie wasdrogers bieden veel meer dan alleen droogkracht. Ze worden bijvoorbeeld geleverd met ingebouwde vochtigheidssensoren om te drogen en slijtage van kleding te voorkomen.
Stoom- en ontsmettingscycli komen nu steeds vaker voor om allergenen uit kleding te verwijderen, samen met geavanceerde programma’s voor beddengoed, speelgoed, fijne was en andere items die speciale zorg vereisen. Maar waar let je nog meer op?
De bedieningselementen
Een duidelijk bedieningspaneel, vooral bij de huidige modellen met veel functies, kan een goed aspect zijn bij je aankoopbeslissing. Je wilt de machine makkelijk kunnen bedienen en niet bij elke droogbeurt de aanwijzingen moeten raadplegen.
De extra’s
Misschien wil je een droger met een stoomcyclus, omdat je deze functie vaak gebruikt. Vergeet ook niet te vragen hoe de trommel draait. Draait hij telkens in dezelfde richting of wisselt hij het om gedurende het programma? Kleding kan tijdens het drogen in de knoop raken, en daardoor natuurlijk ontzettend kreuken, als de trommel niet beide kanten op draait.
Het pluisfilter
Het lijkt misschien een ondergeschikte overweging, maar een pluisfilter dat groot en makkelijk toegankelijk is, helpt om je machine efficiënt te laten werken. Je maakt het immers met gemak schoon. Bovendien, hoe groter het pluisfilter, hoe meer pluis het zal opvangen.
Hoe kun je zien hoe oud een wasmachine of droger is
“Ik had hem al voordat Tim geboren is”. “Nee hoor, je hebt hem gekocht toen hij al naar de basisschool ging”. Afijn, de discussie is je misschien bekend. Je weet niet precies hoe oud je wasmachine of droger nu precies is. En als die droger dan van die rare geluiden begint te maken of het wasgoed komt er niet meer schoon uit, dan is het van belang om te weten hoe oud hij is. Want is het de moeite waard om hem nog te laten repareren bijvoorbeeld.
Er is een trucje voor, naja niet echt een trucje misschien, je moet het gewoon net even weten. De leeftijd van een apparaat kun je bepalen door naar het serienummer op het typeplaatje te kijken. Het eerste cijfer geeft het fabricagejaar aan en het tweede en derde cijfer geven de productieweek aan.
Nu is het natuurlijk niet gezegd dat jij hem toen meteen hebt gekocht, of dat hij al een tijdje in de winkel stond alvorens jij tot de koop overging. Maar je hebt in ieder geval een indicatie van de leeftijd van de machine, dus niet van de gebruiksduur.
Wat is de levensduur van een wasmachine
Wasmachines en ook drogers zijn een dure investering, maar als je de gemiddelde levensduur van een wasmachine kent, kun je je voorbereiden op de toekomst, zodat je een nieuwe kunt kopen als ‘ie er aan toe is. Je kunt ook dan beslissen welke keuze je maakt als er tussentijds iets met de wasmachine gebeurt; repareren of vervangen.
Er is geen standaard termijn voor de levensduur van een wasmachine. Het verschilt per soort, per type en per merk hoe lang een wasmachine meegaat. Je kunt in de verleiding komen om de goedkoopste wasmachine te kopen, maar houd er dan rekening mee dat deze een kortere levensduur zal hebben, en misschien zelfs veel meer reparatiekosten en energiekosten, omdat ‘ie niet zuinig is. Hoogwaardigere machines zijn de investering echt waard.
Ook de manier waarop je de wasmachine behandelt zal de levensduur beïnvloeden. Veelvuldig gebruik kan de levensduur verkorten, vooral als het apparaat er niet voor uitgerust is. Bovendien kan het goed onderhouden van je wasmachine en het professioneel laten repareren de levensduur van het apparaat verlengen.
De gemiddelde levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar, volgens de wettelijke verwachting. Hedendaagse wasmachines hebben een gemiddelde levensduur van minimaal 10 jaar, waarbij de duurdere varianten een levensduur van 15 tot 20 jaar beloven. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat is dus van verschillende factoren afhankelijk.
Wat is de levensduur van een droger
Ook voor een droger gelden bovenstaande voorwaarden en kan er niet precies gezegd worden hoe lang hij precies meegaat. Een standaard wasdroger gaat ongeveer 10 jaar mee, uitgaande van een gemiddeld gezin, dat ongeveer 3 beurten per week laat drogen. Hier geldt ook: Heb je een wasdroger van een duurder merk, dan heeft dat ook invloed op de levensduur.
Is het de moeite waard om een 10 jaar oude wasmachine te repareren?
Allereerst moet je controleren hoelang je garantie hebt
In heel Europa geldt dat je minimaal 2 jaar wettelijke garantie hebt.
Dit is het minimum, elke lid staat mag uitgebreidere bescherming bieden aan consumenten. Nederland heeft dit gedaan.
Kortom
Of je nu besluit om een nieuwe wasmachine of droger te kopen of de oude apparaten te laten repareren, houd er rekening mee dat de gemiddelde machine ongeveer 8 tot 10 jaar meegaat.
Dit hangt natuurlijk grotendeels af van de frequentie van gebruik en het onderhoud dat je eraan pleegt of laat plegen.