Als dat zonnetje tevoorschijn komt krijg ik de kriebels en wil ik naar buiten. Genieten van de kwetterende vogels die hun nestjes aan het afbouwen zijn en misschien al een ei hebben gelegd. Genieten van de geur van pas gemaaid gras en luierend op een tuinstoel van de warmte van de zon. Kortom; volop genieten van het buitenleven.
Plastic is uit!
Het witte tuinmeubilair dat we meenamen vanaf het oude huis, stamt nog uit de tijd dat we voor het eerst gingen samenwonen, écht waar, zo oud is het al!
Maar ik heb het dan ook altijd heel goed onderhouden en vond het daarom zonde om weg te doen. Toch hebben we gekozen om een nieuw tuinset aan te schaffen toen we verhuisd waren.
Kies voor de juiste set op de juiste plek
Bij het nieuwe huis hebben we zowel een terras als een overkapping. Maar wanneer het volop zomer is maakt de overkapping dit zitgedeelte helaas zó heet, dat je het gevoel hebt in een broeikas of sauna te zitten. Om die reden hebben we voor een loungeset gekozen voor onder die overkapping, en een tuinset voor op het terras. Hoge stoelen met een grote tafel waaraan je heerlijk samen kunt borrelen en BBQ’en.
Tip! Hittegolf, bereid je tuin erop voor
Duurzaam, licht en makkelijk in onderhoud
Deze sets zijn niet van plastic, maar van aluminium. Duurzaam, licht in gewicht en makkelijk in het onderhoud. Om ook hier nog jaren van te genieten zocht ik een aantal tips bij elkaar om ook deze tuinstoelen goed te onderhouden.
Onderhoudsvrije tuinmeubels
Er is tegenwoordig een keur van onderhoudsvrij tuinmeubilair van aluminium en (gevlochten) kunststof te koop. Het gevlochten materiaal, dat Wicker genoemd wordt, is van kunststof gemaakt en gaat daardoor jarenlang mee. Aluminium tuinmeubilair is erg licht van gewicht en zal niet gaan roesten. Beide soorten zijn erg makkelijk in onderhoud en kunnen het hele jaar buiten blijven staan als je dit zou willen. Het wordt wel aangeraden om ze alsnog in de wintermaanden op te bergen.
Naast wicker en aluminium zijn er nog meerdere materialen waarvan tuinsets gemaakt zijn, zoals kunststof, metaal en geconserveerd hardhout of gewoon hout. En er wordt echter nog veel gebruik gemaakt van stoelen met stoffen bekleding, waarvan men bij een juiste verzorging eveneens zeer lang plezier kan hebben.
Tips voor het onderhoud van je tuinmeubels
- Laat tuinmeubelen met een stoffen bekleding, of de stoffen bekleding zelf, zo mogelijk op natuurlijke wijze drogen alvorens ze op te bergen.
- Bewaar tuinmeubelen met stof of de stoffen bekleding tijdens het seizoen in een goed geventileerde ruimte.
- Smeer zo nu en dan de assen en scharnieren in met een beetje kruipolie. Maak het daarna wel schoon.
- Controleer ook af en toe of alle schroeven goed vastzitten.
- Losse klinknagels zet je weer vast door de ene kant op een harde ondergrond te laten steunen en met een hamer een flinke tik op de kop van de klinknagel te geven.
- Bewerk houten delen of onbewerkte houten tuinsets eenmaal per jaar, bij droog weer, met een kleurloos conserveringsmiddel.
- ’s Winters kun je je tuinmeubilair wegens de hogere luchtvochtigheid het beste in huis, of in een droge, vorstbestendige ruimte opbergen.
- Voordat je tuinmeubilair opruimt, én dat geldt voor álle tuinsets; maak ze eerst grondig schoon en smeer metalen delen licht in met een beetje olie.
- Als je de stoelen in het voorjaar weer tevoorschijn haalt, wrijf je de olie er weer af.
Maak je investering het geld waard
Tuinmeubels heb je in allerlei soorten en maten. In deze tijd is het buitenleven een verlengstuk van je huis. Om ook die ‘buitenkamer’ leuk in te richten moet je soms wat spaargeld inzetten. Als ik dan investeer in dergelijke spullen, wil ik er ook heel lang plezier van hebben. Pas dan is het een goede investering. En daarom is het onderhoud van je tuinmeubels heel belangrijk.
Gesponsord artikel