In deze serie wil ik je vertellen hoe ik mezelf heb geleerd hoe je met minimale middelen en je eigen creativiteit van jouw huis een thuis kunt maken. Met als doel hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw huis een reflectie wordt van jouw persoonlijkheid. In dit deel: Ontdek jouw woonstijl.

5-delige miniserie: Van je huis een thuis maken

Vijf weken lang kun je hier een deel uit deze miniserie lezen.

 

Wat is een goed ingericht huis

In de inleiding gaf ik het al aan; een goed ingericht huis is er een die je persoonlijke stijl weerspiegelt. Geen enkele foto uit een woonblad voldoet hieraan. Dat is dan ook het laatste waar je naar moet kijken. Je leeft immers niet in een etalage. Het moet je eigen ding zijn. Je eigen ik moet erin naar voren komen.

Dat wil niet zeggen dat je niet met de woontrends mee mag gaan. Er zijn bepaalde elementen die nu voorbij komen, die mij heel erg aanspreken. Zo werken trends. Want bewust of onbewust, we laten er ons allemaal door leiden. We zijn allemaal mensen en we zijn, hoe individueel we onszelf ook mogen vinden, toch kuddedieren. Veel mensen zullen zich hier niet of nauwelijks van bewust zijn, maar het gebeurt. En dat is niet erg. Je vindt waarschijnlijk nu ineens groen wel mooi, terwijl je er tien jaar terug niet aan moest denken om die kleur in huis te nemen.

Wat is jouw stijl

Maar dat is ook waar het om gaat. Dat wat jij mooi vindt is ook een onderdeel van jouw persoonlijkheid. Hoe jij je huis inricht is hoe jij je huis uniek maakt en past bij jou en je gezin. In jouw stijl hoeft niet alles in elkaar en bij elkaar te passen. Stijl is het injecteren van jouw unieke persoonlijkheid in je huis.

Het belang van inspiratie

In de wereld waarin we nu leven is inspiratie opdoen geen probleem. Met bronnen als Pinterest, Instagram, woonbladen en al die woonprogramma’s op de televisie, gaat elke woonwereld voor je open. Aan inspiratie geen gebrek. Via Pinterest borden bewaar ik alles wat me aanspreekt, waar ik iets in zie of waarbij een lampje gaat branden: “Hee, dat is een leuk idee!”

Pinterest is mijn grootste inspiratiebron

In deel 1 sprak ik al over moodboards, een visualisatie van ideeën. Je verzamelt allerlei afbeeldingen die de sfeer aangeven, die jou aanspreekt. Pinterest bestaat uit alleen maar moodboards. Bij elk onderwerp kun je afbeeldingen en inhoud zoeken wat jou interesseert.

Dit zijn een aantal borden van mijn Pinterest ‘moodboarden’. Zo heb ik er eentje voor elke ruimte.

Als ik het gevoel heb dat ik mijn woonkamer wel een opfrisbeurt kan gebruiken dan breng ik eerst uren door op Pinterest. Snuffelen, bewaren of zelfs meteen doen. Heerlijk vind ik dat.

Het werkt beter dan overal plaatjes uit woonmagazines scheuren, die vervolgens ergens rond blijven slingeren, van de ene hoek naar de andere en tenslotte in de afvalemmer belanden. Althans voor mij.

Of het nu Pinterest is of de manier waarop jij inspiratie opdoet, het gaat er tenslotte om, om je eigen woonstijl te ontdekken.

Laat je fantasie haar werk doen en bedenk hoe bepaalde kleuren of accessoires bij jou thuis zouden staan. Het hoeven niet per se dezelfde items te zijn, want dan zou het onbetaalbaar worden. Je kunt niet bij elke nieuwe trend nieuwe spullen aanschaffen. Maar je kunt het wel toepassen op de spullen die je hebt. In een volgend deel zal ik hier nog verder op ingaan.

Wat nu als je meerdere stijlen mooi vind

Geen probleem. Dat heb ik ook. Mijn smaak past ook niet precies in het vakje ‘modern’ bijvoorbeeld. De truc is om er samenhang in te krijgen. Dat doe je door je te richten op maximaal drie stijlen, of onderdelen daarvan. En houd je daar dan aan.

Ontdek jouw woonstijl!

Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de stijl die je nu hebt. Als je nu in een traditionele inrichting leeft kun je er geen hypermodern iets van maken. Althans, niet als je je aan je budget wilt houden. Je moet je ook afvragen of het dan nog bij je past. Je leeft immers niet voor niets al jaren in deze stijl. Als je iets wilt moderniseren in je huis, doe het dan met een aantal accessoires die prima passen bij de huidige stijl van je inrichting.

Bestudeer je moodboard

Als je naar de inspiratie kijkt die je allemaal hebt bewaard, welke kleur overheerst er dan op jouw moodboard? Zijn het felle kleuren, kleurrijk, pasteltinten of juist heel neutraal, veel natuurtinten? Of misschien een mengeling van licht en donker. Of eenzelfde kleur die steeds terugkomt.
Kun je onderscheid vinden in de kleuren voor muren en voor accessoires? Zijn de muren die je op je inspiratieborden hebt gekozen, effen of bont? Is het papier of geschilderd?

Zijn er overeenkomsten qua meubels en kun je daar een bepaalde stijl in vinden, zoals modern, industrieel of landelijk?
Wat is de sfeer van de opgeslagen afbeeldingen? Wat roepen ze bij je op, is het knus en gezellig of romantisch, gastvrij, neutraal.
Wat ligt er op de vloeren; glad, hout of tapijt? Hebben de beelden veel blinkende accessoires of juist dof en niet op de voorgrond?

Je zult een bepaald patroon ontdekken in de inspiratie beelden die je hebt opgeslagen. Door je bovenstaande af te vragen en de beelden te analyseren wordt vanzelf duidelijk waar jouw voorkeur ligt.

Ontdek jouw woonstijl - miniserie deel 2

Wil je dit deel bewaren om later terug te lezen? Dat kan! Bewaar deze afbeelding op je eigen Pinterestbord

Maak een woonplan

Voordat je nu heel enthousiast naar de winkel holt om stalen en verfmonsters te halen, omdat je je voorkeuren hebt ontdekt, is het wijs om eerst een plan te maken.

Elke ruimte in je huis heeft een bepaald doel. Een woonkamer moet geschikt zijn om er alle dagen in aanwezig te zijn. Het moet ruimte hebben om in te bewegen. Een slaapkamer daarentegen hoeft niet per se ruim te zijn, want je slaapt er alleen maar. Tenzij jij je slaapkamer ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals yoga oefeningen of een avondje Netflixen.

Een kantoor is een kantoor en daar moet worden gewerkt. Het doel van deze ruimte is dus dat het praktisch moet worden ingedeeld.

Door alle ruimtes in je huis een doel te geven houdt je ook orde. Niet alleen qua inrichting, maar ook qua spullen. Als je een kamer meerdere functies zou geven moet je daar ook alle bijbehorende spullen in kwijt.

Stel je voor: Je richt in kamer in als woonkamer, speelkamer en slaapkamer tegelijk. In éénzelfde ruimte moet je dus een bankstel, een tv, een bed, een kledingkast en een heleboel speelgoed kwijt. Je kunt je voorstellen hoe rommelig dit eruit gaat zien.

Natuurlijk kan het! Als je niet meer ruimte hebt dan één kamer, dan is het niet anders. Alleen zul je dan een enorm goed systeem moeten hebben om alles ordelijk op te kunnen ruimen én een slim ontwerp.

Geef je ruimtes een functie

Vraag je zelf af waarvoor een ruimte wordt gebruikt. Welke gezinsleden moeten er gebruik van maken. Heb je nog kleine kinderen die moeten kunnen spelen? Wil je er gasten in ontvangen? Moet je er in werken? Moet er huiswerk kunnen worden gemaakt? Is het de bedoeling dat je er dagelijks gaat zitten eten?

Bedenk (of besef) hierbij ook goed wat voor mensen er met je samenleven. Je moet er tenslotte allemaal je weg in kunnen vinden. Denk goed na over hoe schoon of rommelig jij of je gezin is.
Onthoud dat functioneel niet lelijk hoeft te zijn. Bijvoorbeeld leren bankstellen zijn enorm praktisch om schoon te houden, en ze zijn uitermate modern. Je moet je er gewoon bewust van zijn en aan de hand daarvan beslissingen maken.

Door je zelf deze vragen te stellen kun je een ruimte het meest efficiënt gebruiken. En doordat je dit van te voren doet, geen overhaaste beslissingen neemt en een plan maakt, zul je naderhand geen spijt krijgen.

Wordt vervolgd …

Lees ook: Maak van je huis een thuis | miniserie deel 1

Het volgende deel in deze miniserie wordt volgende week gepubliceerd.

Foto: Ryan Christodoulou