Ik verheug me altijd ontzettend op vakantie, maar in het bijzonder de zomervakantie. Ondanks dat we vrij regelmatig een paar dagen weggaan met de camper, zijn die twee of drie weken in de zomervakantie altijd weer het hoogtepunt. Als we een paar daagjes tussendoor gaan blijven we altijd in de buurt omdat we meer genieten van de plek dan van het rijden. Maar in de zomervakantie maken we een heuse trektocht die standaard ook door Frankrijk gaat, omdat we echte Frankofielen zijn. Waar we starten en eindigen is altijd verschillend.

Er zijn ook mensen die niet op vakantie gaan. Die gewoon doorwerken en het geld opzij zetten voor andere doeleinden. Of gewoon doorwerken omdat ze het te druk hebben. Dat kan. Maar toch is het beter als je wel gaat. Lees hier een aantal fysieke en emotionele voordelen waarom je beter wel op vakantie kunt gaan.

22 Redenen waarom je beter wel op vakantie kunt gaan

1. Je leeft langer

Volgens een analyse van de Framingham Heart Study, die al twee decennia vrouwen volgt, is de kans op hartfalen bijna acht keer zo groot bij vrouwen die niet of minder dan eenmaal per zes jaar niet op vakantie gaan, in tegenstelling tot vrouwen die minimaal één keer per jaar op vakantie gaan. Volgens een studie van de State University of New York in Oswego onder 12.000 mannen werd ontdekt dat als ze op vakantie gaan hun algehele overlijdensrisico met 20 procent vermindert. En volgens een artikel van de New York Times verhoogt uw sterfkans met 21 procent als je geen jaarlijkse vakanties neemt.

2. Je ervaart minder stress

In een studie van de Universiteit van Wenen bleek dat vakantiegangers minder stress-gerelateerde lichamelijke klachten hadden, zoals hoofdpijn, rugpijn en hartkloppingen dan niet-vakantiegangers. Stress helpt ook niet om dingen duidelijk te zien. Wanneer je een pauze neemt in de vorm van een vakantie, zie je dingen weer helder en kun je soms zelfs een burn-out voorkomen.

3. Je wilt een goed boek lezen

Je hebt al zoveel recensies gelezen en een heleboel titels aan je lijstje toegevoegd, maar nooit de tijd om de boeken te lezen. Een vakantie geeft je de ultieme tijd om er eens van te genieten en bij weg te dromen.

4. Je wilt een beter liefdesleven

Volgens een Nielsen onderzoek is de romantiek van mensen die elk jaar op vakantie gaan 80% levendiger tegen 56% van mensen die niet of nauwelijks gaan. Seks kan veel voordelen voor de gezondheid opleveren, van een lager risico op verkoudheid tot een betere hersenfunctie.

5. Je wilt beter slapen

Volgens NASA wetenschappers slaap je gemiddeld een uur meer in de vakantie, waarvan zo’n 20 minuten ook kwalitatief beter zijn. En dat laatste kan net genoeg zijn om effectief te resetten tijdens de vakantie. Het weg zijn van huis verstoord ook slaapverstorende gewoontes zoals het werken met schermen of tot laat op een scherm turen net voordat je naar bed gaat.

6. Je wilt even niet werken

Of je nu wel of niet werk hebt waar je van houdt en je niet echt als werk beschouwd, het blijft werk. En voor ieder mens is het goed om er even niet mee bezig te zijn.

7. Je wilt productiever zijn

Het zijn vaak de kleine ondernemers, zonder personeel, die bijna geen tijd voor zichzelf nemen. Zij zijn daardoor vaak het slachtoffer van uitputting, slechte beslissingen en ziekte. Een vakantie helpt je om je productie level weer op te krikken. Volgens deskundigen van de Universiteit van Pittsburg zijn mensen die op vakantie gaan tevredener en keren ze met meer energie en positiever terug.

8. Je wilt creatiever zijn

Vakantie geeft je hersencellen tijd om zich te vernieuwen en te herladen. Een pauze is namelijk nodig om op te kunnen laden. Daarom krijgen veel mensen de beste ideeën juist niet op het werk of op kantoor.

9. Je wordt gelukkiger

Een recente studie onder 1500 Nederlanders toont aan dat het nemen van tijd daadwerkelijk je geluk verbetert. De mensen die vakantie hadden waren gelukkiger dan degenen die niet op vakantie waren geweest. Dit komt voornamelijk door de verwachtingen (het verheugen) en de opwinding, die er bij een vakantie komen kijken. Volgens de studieleider Jeroen Nawijn is het beter om de vakantie ervaring twee of driemaal per jaar te verspreiden in plaats van één grote vakantie te nemen!

10. Je gaat je familie weer waarderen

Op vakantie redenen
Foto: sarahbernier3140

Vakantie geeft je een gevoel van warmte, liefde en gezelligheid die je in een werkomgeving niet vindt. De kwaliteit van het leven af van de waardering die je jezelf geeft, maar ook degene om je heen. Vakanties bieden je de tijd om de juiste mensen om je heen te waarderen en de gelegenheid om na te denken over de dingen die van belang zijn.

11. Je wilt nieuwe dingen zien

Altijd al de Grand Canyon willen bewonderen, naar Ierland willen vliegen of nieuwe plekjes in Nederland ontdekken. Wat het ook is, je staat open voor nieuwe perspectieven. De vakantie geeft je de tijd om te reflecteren, beter inzicht te krijgen, om je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en om nieuwe culturen te leren kennen.

12. Je wilt oude dingen zien

Ga terug naar de camping waar je met je ouders jaren heenging, naar de plek waar je voor het eerst verliefd werd of zoek eens verre familie op. De keuze is aan jou.

13. Je wilt ademhalen

Het leven is snel en soms té snel. Je wilt even ademhalen zodat je jezelf niet voorbij gaat lopen. Fysiek, mentaal, emotioneel of anders. Gewoon een beetje ‘me-time’ en de vakantie is daarvoor bij uitstek geschikt.

14. Je wilt plezier hebben

Plezier is alles wat je wilt. Genieten, lachen en wie doet je wat. Loslaten in elke zin van het woord.

15. Je telefoon even uitzetten

Op vakantie redenen
Foto: stevepb

Telefoons zijn geweldig, we doen er alles mee; Facebooken, Snapchatten, Whatsappen, Tweeten en weet ik wat niet meer. We gebruiken het om notities te maken, om afspraken bij te houden en om de route te bepalen. En we zijn 24/7 bereikbaar. En soms wil je daaraan gewoon even ontsnappen. Tijdens een vakantie is het geoorloofd om niet bereikbaar te zijn, je telefoon helemaal uit te zetten.

16. Doen wat jij wilt

Tijdens een vakantie is elke dag van jou. Je kunt er mee doen wat jij wilt. Niemand roostert die dagen voor je in en niemand verteld je wat je moet doen. Heerlijk toch? Dat is pas vakantie; ijs eten in je onderbroek!

17. Omdat je het wilt

Juist ja. Gewoon omdat je op vakantie wilt. Zo simpel.

Niet alleen jij, maar ook je kinderen moeten op vakantie

De dagelijkse sleur, de routine en de verplichtingen van school en werk zijn niet bevorderlijk voor de band tussen ouders en kinderen. De vakantiedagen zijn perfect voor het herstellen van deze verbinding. Even wat ‘quality time’ samen doorbrengen doet goed.

18. Helpt je kinderen beter te plannen en problemen op lossen

Als kinderen, net als volwassenen, zich ontspannen en genieten, komen er neurotransmitters vrij, die helpen om ons beter te voelen en het stressniveau te verlagen.  Het leren zoeken naar oplossingen en spelen hebben een grote invloed op de vorming van de persoonlijkheid van een kind. Op vakantie bevinden ze zich in de ideale omstandigheden om deze mechanismen te oefenen.

19. Aandacht en concentratie van je kinderen neemt toe

Op vakantie redenen
Foto: White77

Of kinderen nou met of zonder ouders op vakantie gaan, een plek in of dichtbij de natuur is een goed idee. Tijd in de natuur heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Omringd zijn door bomen, water, bergen en open lucht verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en heeft een positief effect op kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

20. Het leert kinderen een nieuw perspectief te gebruiken

Nieuwe ervaringen en veranderingen in de omgeving stimuleren de creativiteit van een kind en zorgen ervoor dat hij of zij leert om gebeurtenissen met een nieuw perspectief te bekijken. Op vakantie gaan is een manier om de horizon van kinderen te verbreden.

21. Het verhoogt het gevoel van tevredenheid

Op vakantie gaan verhoogt ook het geluksgevoel. Het meeste plezier ligt in de voorpret; het plannen van een welverdiende vakantie en de spanning van het reizen. Mensen die regelmatig op vakantie gaan zijn over het algemeen meer tevreden en goed in staat hun wensen en behoefte te combineren.

22. Het is goed voor je hele gezin

Wat is er beter dan een nieuwe reiservaring, wetend dat je er meer tevreden en gelukkig van terug komt? Uit je comfortzone stappen en het ervaren van iets nieuws is goed voor je lichaam, je geest en de mensen om je heen.

Dus wanneer ga jij op vakantie?