Herken je dit? Je aanrecht ligt altijd vol met rommel en het lijkt een onmogelijke taak om het netjes te houden. Kopjes, borden, snijplanken, kruiden, keukenapparaten en nog veel meer lijken zich te verzamelen op dit kleine stukje keukenoppervlak. Het voelt soms zinloos om er tegenaan te blijven vechten, want je gebruikt je aanrecht immers dagelijks intensief. Toch is het met een paar slimme tips en dagelijkse routines heel goed mogelijk om een opgeruimd aanrecht te krijgen én te houden. Geloof me, je zult je er zoveel beter door voelen!

Waarom een opgeruimd aanrecht zo belangrijk is

Voordat we ingaan op de praktische tips, is het goed om even stil te staan bij waarom een opgeruimd aanrecht nu eigenlijk zo belangrijk is:

  • Het ziet er simpelweg veel netter en uitnodigender uit. Je keuken straalt rust uit in plaats van chaos.
  • Je kunt efficiënter werken. Alles staat op z’n plek en je hoeft niet eerst een plek vrij te maken om te kunnen koken of koffie te zetten.
  • Het is veel hygiënischer. Op een rommelig aanrecht verzamelen zich makkelijk etensresten, kruimels en ander vuil. Dat trekt ongedierte aan en bacteriën krijgen vrij spel.
  • Je zult je er mentaal beter door voelen. Een opgeruimd aanrecht geeft rust in je hoofd. Elke keer als je de keuken inloopt word je niet geconfronteerd met de chaos, maar met een fijn en netjes werkoppervlak.

Genoeg redenen dus om er werk van te maken! Maar hoe pak je dit nu het beste aan?

Grote schoonmaak: de basis voor een opgeruimd aanrecht

De eerste stap is een grondige schoonmaak sessie om je aanrecht helemaal leeg en schoon te maken. Dus pak die spullen die er niet thuishoren en ruim ze op waar ze wel horen. Gooi weg wat kapot of overbodig is. Maak het aanrecht zelf goed schoon met een sopje en een doekje. Vergeet de achterwand niet mee te nemen.

Kijk nu eens kritisch naar de spullen die je op het aanrecht wilt laten staan. Zijn dit dingen die je dagelijks gebruikt? Denk aan de koffiezetapparaat, waterkoker, een mooie fruitschaal, je messenblok. Grote kans dat dit soort items sowieso op het aanrecht blijven. Wees wel selectief, want teveel spullen zorgen al snel weer voor een rommelige aanblik.

Voor de rest van de spullen die je van het aanrecht hebt gehaald is het zaak om een goed opbergplekje te vinden. Dat kan in een keukenkastje zijn, maar ook de voorraadkast of een ander opbergsysteem in huis is prima. Als je maar weet waar je het kunt vinden als je het nodig hebt. Denk ook aan slimme oplossingen zoals magnetische strips voor messen aan de muur of haken voor pollepels en pannenlappen.

LEESTIP: 8 Tips om je keukenlades te ordenen

Dagelijkse gewoontes voor een blijvend opgeruimd aanrecht

Nu je aanrecht helemaal opgeruimd en georganiseerd is, is het zaak om dit zo te houden. En geloof me, dat is makkelijker dan je denkt! Het komt neer op een paar kleine dagelijkse gewoontes:

  1. Ruim direct op. Zet alles na gebruik meteen weer op z’n plek. Die koffiekop in de vaatwasser, het broodmes terug in het messenblok, de boter in de koelkast. Laat nooit iets rondslingeren.
  2. Maak schoon tijdens het koken. Probeer tijdens het koken al zoveel mogelijk op te ruimen en af te wassen. Snijplank en mes kunnen vaak al in de vaatwasser als de pan nog op het vuur staat. Zo blijft de berg afwas beperkt.
  3. Maak het aanrecht elke dag even schoon. Na het koken even een doekje over het aanrecht halen is zo gebeurd, maar zorgt ervoor dat vet en vuil geen kans krijgen om zich op te hopen. Meteen een fris begin van de volgende dag!
  4. Sta jezelf niet toe om dingen op het aanrecht te parkeren. Het is verleidelijk om even snel iets op het aanrecht te leggen omdat je geen zin hebt het op te ruimen. Maar hier beginnen de problemen! Voor je het weet slingert alles weer rond. Wees streng voor jezelf en ruim het echt direct op.

Omgaan met de dagelijkse chaos

Natuurlijk zal er tijdens het koken en de dagelijkse keukenroutine van alles op het aanrecht belanden. Kruiden, snijplanken, schillen, pannen, noem maar op. Probeer hier tijdens het koken al zoveel mogelijk van op te ruimen, zodat je na het eten alleen nog maar de laatste dingen hoeft op te ruimen en af te wassen. Vaak ben je dan in 10 minuten klaar.

Accepteer ook dat het aanrecht er even wat rommeliger uit ziet tijdens het koken. Dat is niet erg, zolang je het daarna maar weer netjes opruimt. Gun jezelf ook de tijd om even rustig op te ruimen na het eten. Forceer het niet, maar maak er een ontspannen momentje van. Zet een muziekje op en ga lekker aan de slag. Voor je het weet is het weer spic en span!

LEESTIP: 16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren

Geniet van je opgeruimde aanrecht

Als je deze tips en trucs toepast zul je zien dat het helemaal niet moeilijk of tijdrovend is om je aanrecht opgeruimd te houden. Het is even een kwestie van wennen en volhouden, maar dan heb je ook wat. Elke keer als je de keuken inloopt word je blij van het zicht van een schoon en georganiseerd aanrecht. Daar is die kleine dagelijkse moeite zeker voor de moeite waard!

Deel je kennis!

Deel dit artikel gerust met vriendinnen die ook worstelen met de strijd tegen de rommelige keuken. Samen houden we makkelijker vol en kunnen we elkaar inspireren. En vergeet niet jezelf te belonen voor het harde werk. Koop een mooie nieuwe plant voor op het aanrecht of andere leuke accessoires om het nog gezelliger te maken. Een opgeruimde keuken is een feestje om in te zijn!

Heb jij nog andere tips om je aanrecht netjes te houden? Laat het weten in de comments, dan kunnen we elkaar blijven inspireren. Ik wens je veel succes en plezier met het creëren en behouden van een heerlijk opgeruimd aanrecht!