De meeste vrouwen vinden dat hun partner of kinderen niet genoeg in huis helpen. Als je je echt een eenzame krijger voelt in een oorlog tegen vuil en puin, dan is het misschien nu tijd om naar de redenen te zoeken, waarom ze je niet helpen. Én we gaan aan het opruimen met het hele gezin, samen in een challenge in de herfstvakantie! Doe je mee?

Buiten het feit dat je pubers hebt die standaard dwars willen liggen, of huisgenoten met een algemene afkeer van huishoudelijke taken, zijn er meestal andere factoren, die daar schuld aan zijn.

Te veel kritiek

Als je het type bent dat nooit tevreden is met de resultaten van andere mensen, geef je het sein ‘falen’ af. Iedereen die iets voor je doet, voelt zich alsof hij of zij faalt. “Het is nooit goed”.

Om hier verandering in te brengen moet je zorgen dat je eisen redelijk zijn. Je man wil misschien niet dezelfde methode gebruiken om een badkuip te schrobben, die jij doet. Als het bad schoon wordt en je het zelf niet hoefde te doen, wat maakt het dan uit?

Als je huisgenoten er niet in slagen een taak te volbrengen, begrijpen ze je misschien niet of niet volledig, en weten ze niet wat jij van hun verwacht.

Een verzoek zoals ‘maak de badkamer schoon’ kan voor velen een vaag verzoek zijn. Vertel ze eerst wat het schoonmaken van de badkamer echt inhoudt, of schrijf dit op. Je gezin begrijpt dan wat er voor nodig is en je hebt meer kans op een goed uitgevoerde taak.

Te weinig wetenschap

Deze reden valt in het verlengde van de voorgaande. Ga bij je zelf na; als je niet weet hoe iets moet, aarzel je ook om eraan te beginnen of begin je er gewoonweg niet aan.

Soms vergeet je dat bepaalde taken die heel gemakkelijk voor jou zijn, een mysterie kunnen zijn voor de rest van je gezin. Vooral als ze gewend zijn dat jij dat werk doet.

Net zoals werk buitenshuis inwerk periode hebben, moet je je kinderen ook ‘inwerken’. En misschien je partner ook wel. Het kan zijn dat hij geen idee heeft hoe huishoudelijke taken worden gedaan.
Overweeg daarom een paar dagen samen te gaan schoonmaken.

LET OP: Geef GEEN kritiek, als je wilt dat het plan lukt.
Door te veel te bekritiseren, riskeer je een ‘arbeidersrevolutie’.

Laat ze niet alleen zien hoe ze bepaalde klusjes kunnen volbrengen, maar ook hoe ze klusjes leuk kunnen maken.

Er staat niets tegenover

Heeft je gezin wel motivatie om schoon te maken?

Als jij hun rommel consequent voor hen hebt opgeruimd, kan de plotselinge vraag om je te helpen en ook verantwoordelijkheid te nemen, een schok voor ze zijn. Je kunt deze ‘klap’ verzachten door het anders te brengen.

Hoewel het nu minder wordt, deels door de leeftijd van de kinderen en deels doordat het systeem werkt, plande ik regelmatig een gezinsvergadering.

Net als in een onderneming moet er af en toe overleg plaatsvinden.

Iedereen is te druk

Als iedereen binnen je gezin heel druk is (werk, studie, sport) voel je je misschien bezwaard om ze ‘lastig te vallen’ met huishoudelijke klussen. Maar hebben ze het net zo druk als jij?

Veel gezinnen hebben tegenwoordig zóveel te doen, ze móeten zoveel. Met als gevolg dat er geen tijd is voor andere dingen. Het huishouden is niet de eerste prioriteit als het erom gaat je tijd te vullen, maar het zou niet de laatste mogen zijn. Het huishouden is het noodzakelijke onderhoud van je huis.

Als je gezin hiervoor amper tijd heeft, wordt het tijd om alle prioriteiten opnieuw te evalueren om ervoor te zorgen dat het noodzakelijke onderhoud voor je huis wordt inbegrepen.

Vergeet echter nooit om vrije tijd binnenshuis in je planning op te nemen.

Leer je gezin, vooral je kinderen, door ze te laten voelen, dat wanneer ze inspanningen doen om het huis te veranderen in een oase van rust, ze de chaos van de buitenwereld beter aan kunnen.

Rust in je huis is rust in je hoofd

We gaan het een week lang samen doen!

Vanaf 18 oktober gaan we samen aan de slag: Jij met je gezin en ik als jouw coach!

opruimen met het hele gezin

Je kunt niet meer meedoen

Challenge opruimen met het hele gezin