Iedereen heeft zo’n ruimte in huis, eentje die onoverzichtelijk is, maar zó groot dat je niet aan opruimen wílt denken. Opruimen van grote ruimtes in je huis; je hebt geen idee waar je moet beginnen. Het is te overweldigend en daarom laat je het voor wat het is.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Zo’n ruimte kan de kelder zijn, of de zolder, een garage of een enorm grote berging. Deze ruimtes zijn een enorme uitdaging. Maar, geloof me, het is menigeen gelukt om ook die ruimtes op te ruimen, dus dat gaat jou ook lukken en ik ga je helpen.

Hier zijn de beste tips voor het opruimen van grote ruimtes:

1. Verwijder eerst de gemakkelijkste dingen

Scan het hele gebied en vul meerdere zakken/dozen met items die je snel en gemakkelijk kwijt kunt. Geen moeilijke beslissingen op dit moment, pak gewoon het meest voor de hand liggende (letterlijk en figuurlijk). Doe niet eens de moeite om dozen te openen. Je bent nu immers op zoek naar snelle, gemakkelijke beslissingen. Pak de dingen die al in het zicht liggen waarvan je weet dat je ze niet meer wilt.

2. Gooi vervolgens grotere items weg

Zoek naar grote items die veel fysieke ruimte innemen en verwijder ze vervolgens. Dingen zoals kartonnen dozen, meubels, groot gereedschap, alles wat onhandig opbergt. Ik realiseer me dat het soms moeilijker is om deze grotere items weg te gooien, maar hier beginnen is belangrijk. Door de grootste items helemaal aan het begin te verwijderen, zie je snel vooruitgang bij het opruimen van de ruimte. Deze zichtbare overwinning van vrijgemaakte ruimte zal je motiveren om door te gaan.

opruimen van grote ruimtes 3

3. Doneer artikelen in plaats van ze te verkopen

Als je het geld niet hard nodig hebt, moet je altijd doneren aan een lokale liefdadigheidsinstelling wiens missie jij gelooft. De enige uitzonderingen zijn waardevolle voorwerpen of grote voorwerpen die je niet zelf kunt vervoeren. Het volgen van deze regel is vooral belangrijk omdat het niet veel tijd in beslag neemt. Als je het gaat verkopen blijft het soms nog dagen of weken in je huis, omdat het niet verkocht is of niet wordt opgehaald. Verhoog dus de last niet door te proberen alles door te verkopen.

4. Breek je grote ruimte op in kleinere plekken

Nadat je de makkelijke en grote items hebt verwijderd, begin je met het methodisch door je ruimte werken. Deel de ruimte in kleinere stukken in, om je project te verdelen; één plank, één lade, één kant van de kamer of zelfs één doos tegelijk. Op deze manier denk je niet steeds aan het hele project, maar aan een gedeelte ervan. Begin gewoon met een klein gebied.

5. Werk totdat je hapklare stuk is voltooid

Het is vrijwel zeker dat je deze grote ruimte niet in één dag voltooit, vooral niet als je jaren aan items hebt. Maar je kunt nog steeds een gevoel van voldoening voelen door elke keer een kleinere uitdaging te voltooien (een plank, een lade, enz.), zoals beschreven in de vorige stap. Bekijk elk kleiner stuk helemaal tot het voltooid is voordat je een pauze neemt of stopt voor de dag. Je zult genieten na het voltooien van deze kleinere doelen en je motivatie zal toenemen.

opruimen van grote ruimtes 3

6. Sorteer het in bewaren, verwijderen of verplaatsen

Het is belangrijk om elk item in een ruimte aan te raken bij het opruimen, omdat de actie een beslissing afdwingt. Werk hard om zoveel mogelijk dingen op de “verwijder”-stapel te leggen. Je hebt veel minder nodig dan je denkt nodig te hebben. Als een item jarenlang onaangeroerd op zolder heeft gestaan, is de kans klein dat je het in de toekomst nog nodig hebt.

7. Organiseer wat er nog over is

Stop niet met opruimen totdat je ruimte er overzichtelijk, ruim en beheersbaar uitziet. Als je klaar bent, organiseer je de resterende dingen netjes, zodat de ruimte schoon en nuttig blijft.

Grote, rommelige ruimtes vergen gerichte inspanning en tijd. Maar je kunt het. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt.

Dit kan allemaal weg!

Als je geen idee hebt wat je allemaal weg kunt doen, heb ik een lijst voor je samengesteld. Er staat 99 items op, die het overwegen waard zijn om uit je huis te verbannen.

Download de lijst hieronder gratis

De checklist met 99 dingen die je huis kunnen verlaten