Welkom bij week 2 van Firma Huishouden – 8 weken naar Orde in de Chaos – De slaapkamer.We gaan niet alleen een voorjaarsschoonmaak doen, maar eerst opruimen. Schoonmaken heeft namelijk geen zin in een rommelig huis, zonder systeem. De challenge duurt 8 weken en kan in je eigen tempo voltooid worden. De manier waarop is iets anders dan in voorgaande challenges, maar het resultaat blijft hetzelfde: Een georganiseerd, schoon huis!

Als jouw huis ook toe is aan organisatie dan is dit de perfecte uitdaging voor je. Het is een effectieve manier om van je rommel af te komen, organisatie te krijgen en met een fris huis het voorjaar in te gaan. Elke week ontvang je een nieuwe uitdaging en je hebt 7 dagen om het te voltooien. Als je mee wilt doen en je nog niet hebt ingeschreven om herinneringen en meer tips en informatie te ontvangen, kun je je hier aanmelden.

Orde in de Chaos – Slaapkamers

In de tweede week van deze challenge gaan we álle slaapkamers van boven naar beneden op te ruimen, schoon te maken en te organiseren. Een slaapkamer moet een plaats voor ontspanning zijn, niet om gestrest van te raken.

Wat we níet gaan doen zijn de kledingkasten. Gebruikelijk is het om eerst de kledingkasten te doen en daarna de slaapkamers. Maar het is nog te vroeg om de kleding te wisselen. Je zou er alleen maar ziek van worden als je nu al in je korte broek buiten ging lopen.

Een andere optie zou kunnen zijn om een andere ruimte eerst aan te pakken, maar dat is voor mij geen logische volgorde. Ik werk áltijd van boven naar beneden, omdat ik graag overzicht houd.

Voorbereiding

 • Verzamel vier wasmanden (of andere lege bakken of dozen) voor: houden, weggeven, andere kamer en prullenbak.

De slaapkamer opruimen

 • Zet het raam open voor frisheid, mits het weer het toelaat.
 • Haal alles onder het bed vandaan en sorteer het in de manden
 • Haal alle nachtkastjes én de bovenkant leeg en sorteer het.
 • Haal ook een eventuele ladekast of commode (geen kledingkast) leeg en sorteer deze. Heb je er kleding in liggen, bekijk dan elk kledingstuk apart. Draag je het nog wel eens? Past het je nog? Zo niet, dan gaat het in de bak voor weggeven. Is het stuk? Zo ja, dan kan het weg. Sorteer het op deze manier in de manden/dozen.
 • Zet al je gesorteerde manden buiten je slaapkamer (overloop/gang).
 • Haal de raambedekking af en, als mogelijk, stop het in de wasmachine.
 • Haal je bed af en hang, als mogelijk en bij goed weer, je beddengoed even buiten het raam.
 • Heb je een bedrok, haal deze ook af en was het uit.

De slaapkamer schoonmaken

 • Ga met de ragebol langs het plafond en de wanden om alle winter webben en ragen weg te halen.
 • Maak de verlichting schoon.
 • Zeem de ramen, eventuele jaloezieën en spiegels.
 • Maak de deuren, de kozijnen, de plinten en de deurklinken schoon.
 • Stof alle kasten, planken en andere oppervlakken af.
 • Als je de mogelijkheid hebt om het matras uit te kloppen, doe het dan. Anders stofzuig het, keer het, stofzuig de onderkant en laat het zo liggen. Je hebt het dan meteen gekeerd.
 • Was je kussens en dekbedden. Lukt dit niet, breng het dan naar de stomerij, mits je vervanging hebt.

Download het handige schema om te printen en mee te nemen naar je slaapkamers.

De slaapkamer organiseren

Nu de slaapkamer schoon is ben je klaar voor het leuke gedeelte; het organiseren. Dit is tevens ook de belangrijkste stap om je slaapkamer (in dit geval, maar het geldt voor alle ruimtes) schoon en opgeruimd te houden.

Net als bij de badkamer gaan we hier ook werken met bakken en manden. Maar allereerst gaan we beslissen wat er eigenlijk in een slaapkamer hoort. Er zijn een aantal dingen die je nachtrust verstoren en je bent er immers om te slapen. Een werkplek in je slaapkamer bijvoorbeeld is daarom geen goed idee. De slaapkamer is niet bedoeld om in te werken – het doel is om je te helpen ontspannen, op te laden en tot rust te komen. En tegen onbetaalde rekeningen of stapels werk aankijken helpt daar absoluut niet mee.

Orde in de Chaos Challenge | week 2 - Slaapkamer - slaapkamer,schoonmaken
Wat niet in je slaapkamer hoort is bijvoorbeeld make-up
Orde in de Chaos Challenge | week 2 - Slaapkamer - slaapkamer,schoonmaken
En vuile was hoort niet in je slaapkamer
Orde in de Chaos Challenge | week 2 - Slaapkamer - slaapkamer,schoonmaken
Huisdieren ook niet.

Opruim categorieën voor de slaapkamer

 • Schone kleding – in de kledingkast uiteraard, hier kom ik later in de challenge op terug
 • Commode, ladenkast of een ruim nachtkastje – ondergoed
 • Stoel of kledingrek – kleding voor de volgende dag

TIP: Handige tips voor schoenen en winter/zomerkleding

En that’s it! De rest hoort niet in je slaapkamer, behalve je bed uiteraard.

Nu je slaapkamer leeg en schoon is, kun je bepalen wat je er terug inzet. Ik gaf daarnet al aan dat je bij het organiseren van je slaapkamer ervoor kunt zorgen dat het opgeruimd en schoon blijft. Doordat je alleen de spullen terug zet die in het vertrek horen, heb je veel minder om op te ruimen en schoon te maken. Maak hierin dus een weloverwogen beslissing.

Meer tips om de slaapkamer te organiseren

Je huis organiseren is vaak een tijdrovende en vermoeiende klus waar je enorm tegenaan kunt zien. Ondanks de wens om rommelvrij te leven, is het opruimen van onnodige spullen niet altijd eenvoudig.

Als je al eens tevergeefs hebt geprobeerd je huis schoon en georganiseerd te krijgen, doe dan mee aan deze challenge. Het blijft een evengrote klus, maar met meerdere mensen tegelijk krijg je veel meer motivatie.

De challenge duurt 8 weken en voor elke taak (als deze) krijg je een week de tijd. Meedoen kan altijd. Wanneer je je inschrijft krijg je extra motiverende en inspirerende tips toegestuurd per mail.

Je kunt op elk moment instappen in de challenge en deze begint altijd op een maandag. Je ontvangt meteen na inschrijving een mail met een aantal instructies. En daarna de eerste challenge op de eerstvolgende maandag.

Je vragen en ervaringen kun je delen via de speciale Facebookgroep, want samen sta je sterker.

Doe mee en het enige wat je hoeft te doen is de eerste stap te zetten.

Veel succes! Ik zie je volgende week terug voor de volgende challenge!

Challenge voorjaar 2019 – Orde in de Chaos

Week 1 – De badkamer

Week 2 – De slaapkamer

Week 3 – De kledingkast

Week 4 – De voorraadkast

Week 5 – De keuken

Week 6 – Het washok

Week 7 – De woonkamer

Week 8 – De auto

Wil je deel 2 van deze challenge bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord
Orde in de chaos Challenge | week 2 - Slaapkamer
Foto: Sonnie Hiles