We worden er wekelijks mee geconfronteerd, Knödel. In de supermarkt hier in Duitsland liggen ze in alle soorten en maten. In blikken en diepgevroren.
Hoewel ik op de meeste soorten niet zo gek ben, zijn er een paar die best lekker zijn. Maar dan moeten ze wel vers zijn en zelfgemaakt.
Wat is een Knödel?
Ze zijn er zoet en hartig en in verschillende afmetingen, maar wat ze wel allemaal gemeen hebben is, dat het ballen zijn. Hoewel ze er misschien niet al te uitnodigend uitzien, zijn ze ontzettend populair.
Oorspronkelijk komt de Knödel uit Tsjechië en tegenwoordig kom je ze ook veel tegen in Oostenrijk. En natuurlijk in onze Duitse supermarkt.
Dumplings worden ze ook wel genoemd!
De basis is deeg, dat met allerlei producten gevuld kan worden. Je kunt ze los eten, bijvoorbeeld met zuurkool, of in een soep. Zoete Knödel worden vaak met vanillesaus overgoten.
Ovenschotel Knödel met champignons en spek
Je kunt van verse knödel ook een ovenschotel maken en dat is wat ik heb gedaan, met champignons en spek verfijnd met witte wijn.
Download, print of pin hieronder het recept.
Ovenschotel Knödel met champignons en spek
Ingrediënten
Voor de knödel
- 4 harde bolletjes van de dag ervoor
- 2 uien
- 2 el boter
- 100 ml melk
- 1 bosje bieslook
- 2 eieren
- 1-2 el paneermeel eventueel
- nootmuskaat
- zout en peper
Voor de ovenschotel
- 1 kg champignons
- 500 g spitskool
- 2 el olie
- 200 g gerookte spekjes in blokjes
- 250 ml witte wijn
- 300 g crème fraîche
- 50 g Emmentaler geraspt
- suiker
Instructies
- Snijd de broodjes en de uien in blokjes. Smelt de boter in een pan en fruit ongeveer de helft van de uien. Melk erbij gieten, opwarmen, alles over de broodjes schenken. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken.
- Snijd de bieslook klein. Leg iets apart voor de garnering, voeg de resterende bieslook toe aan de broodjes. Voeg de eieren toe, kneed alles goed door elkaar. Als het mengsel te zacht is, kneed dan 1-2 eetlepels paneermeel erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vorm met vochtige handen ongeveer 14 knödel.
- Kook een grote pan met water en een snufje zout. Giet de knödel erin, laat ongeveer 10 minuten borrelen op laag vuur. Met een schuimspaan eruit nemen en goed laten uitlekken. Laat de knödel even rusten.
- Halveer de champignons. Snijd de spitskool in reepjes. Verhit olie in een grote pan. Bak de spekjes krokant en de helft eruit halen. Braad de champignons goed aan in de pan. Fruit de rest van de uien en spitskool kort mee. Blus af met wijn. Breng op smaak met zout, peper en suiker en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Roer de crème fraîche erdoor.
- Doe de groenten in een ovenschaal. Leg de knödel erop, bestrooi met kaas. Bak ongeveer 20 minuten in een hete oven (elektrisch: 200 C / hete lucht: 180 C). Bestrooi met bieslook en spekjes.
Meer recepten
Helga Post®
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Ziet er goed uit
Knödel met rode kool en hazenpeper of hertengoulash is ook lekker
Groetjes
Wat een heerlijk idee, Marianne, vooral in deze tijd.