In 6 stappen je papieren chaos op orde

Omdat we pas samenwoonden, alles nog nieuw was en ik liever leuke dingen deed, waren de paperassen wel het laatste waar ik me mee bezig hield. Die administratie kon me gestolen worden.
Is jouw administratie ook een bende? Moet je ook uren zoeken naar belangrijke papieren? Ik ga je uitleggen hoe je in zes stappen deze papieren chaos weer op orde krijgt.

Alles in een doos

Destijds zat ik vanwege mijn baan de hele dag al in de administratie en omdat ik blij was om ‘s avonds andere leuke dingen te doen, was mijn administratie thuis een puinhoop. Dus rekeningen die betaald waren werden samen met anderen, die nog betaald moesten worden op een grote hoop in een keukenla bewaard. En als deze la te klein werd, gooide ik het in een doos om deze vervolgens te verplaatsen naar een hoekje in een slaapkamer. Waar ik dan, zo beloofde ik mezelf, nog wel een keer orde in zou scheppen.

Dit ritueel herhaalde zich enkele jaren totdat we besloten het huurhuis in te ruilen voor een koophuis. Je kunt je misschien voorstellen hoe groot de papieren puinhoop inmiddels was en hoe lang de zoektocht naar die belangrijke papieren heeft geduurd.

Hier moest een einde aan komen

Nog voordat we gingen verhuizen heb ik een aantal ordners aangeschaft en een begin gemaakt om de stapels papieren te doen slinken.
Inmiddels zijn we jaren verder en mijn systeem voldoet nog steeds en zonder blikken of blozen haal ik gevraagde papieren boven water wanneer hiernaar gevraagd wordt.

Weg met de papieren chaos

 1. Zoek alle papieren die ergens in lades of in dozen zijn verstopt bij elkaar en maak stapels. Zorg dat je een groot werkoppervlak tot je beschikking hebt.
 2. Zet een afvalemmer (of papiervernietiger), de ordners of mappen en leg een pen of stift klaar.

Je hebt ongeveer zo’n 6 tot 8 ordners nodig

 1. Maak denkbeeldige plaatsen op je tafel of bureau met de verschillende onderwerpen. Als je dit niet handig vindt kun je een memo op de plek plakken met het onderwerp erop geschreven.
  De onderwerpen zijn: Bank, medisch, belasting, persoonlijk, wonen en kinderen. Garanties, met daarbij de handleidingen, blijf ik in een doos bewaren omdat deze vaak wat dikker zijn en zich hierdoor niet makkelijk laten opbergen in een ordner.
  Daarnaast heb ik nog een ordner ‘overige’ voor alles wat bewaard moet blijven maar niet bij een van de andere onderwerpen hoort, en een ordner ‘rekeningen’ met een tabblad als scheiding tussen ‘betaald’ en ‘nog te betalen’. De betaalde rekeningen bewaar ik van een heel jaar. Hierna beslis ik wat ik wil houden en de rest gooi ik weg. Tegenwoordig hoef je niet zoveel meer te bewaren omdat alle betalingen op je afschrift worden vermeld.
 2. Begin gewoon; pak het eerste papier van de stapel, lees van wie het komt en bedenk dan eerst of je het moet bewaren. Is dit niet nodig gooi het dan meteen weg. Moet het worden bewaard, leg het dan op de betreffende denkbeeldige stapel of het memoblaadje. Zo worstel je je door alle papieren.
 3. Zijn je papieren van meerdere jaren, sorteer de afzonderlijke stapels dan eerst op jaartal en daarna op maand. Plaats ze daarna in de afzonderlijke ordners.
 4. Vergeet niet de onderwerpen op de rug van de ordner of op het etiket te schrijven. Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je eventueel enkele sub-onderwerpen noteren.

Klaar is Kees

Je zult zien dat je afvalbak nu voller is dan je mappen. Bewaar daarom niet teveel. Rekeningen ouder dan een jaar die betaald zijn hoef je niet te bewaren. Een afschrift met daarop de betaling voldoet. Het is even werk, maar je hebt er voor de rest van je leven plezier van.

Hoe houd jij je administratie op orde? Heb je nog tips?

Papieren chaos, stapel papieren
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Mijn papieren chaos heb ik snel opgeruimd gekregen door bij een recycle bedrijf voor €12 een dossierkast te kopen. Ideaal. Gelijk op alphabet de papieren opslaan en later kun je ze per map mog op nummer ordenen. Altijd alles op orde.

 2. Ik stop alle papieren die ik moet bewaren in een dossierkoffertje en 1 keer per maand stop ik ze in mijn dossierkast die ik op marktplaats heb gekocht.
  Als ik ze in de kast ga stoppen gooi ik ook meteen weer de facturen weg die ik betaald heb en die op mijn afschrift staan

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!