Aan het eind van dit jaar wordt ook onze jongste telg 18 jaar. Hoewel ik alle verjaardagen van mijn kinderen een hoogtepunt vind, is dit wel een mijlpaal dat iets uitbundiger gevierd mag worden. Net als bij de anderen zullen we ook hier een knalfeest van maken. Als je kind de volwassen leeftijd bereikt verandert er nogal wat zoals ik al eens beschreef in de 12 belangrijkste veranderingen als je kind 18 jaar wordt. Een knalfeest organiseren voor je kind voordat het de ‘grote wereld’ in gaat, met alle verantwoordelijkheden die erbij horen, vergt wat voorbereiding. Ik heb de stappen op een rij gezet in een gratis planner.

6 tot 8 weken van te voren

 • Stel een gastenlijst samen

Maak een lijst met de gasten; familie, vrienden. Voor mij was dit even uitzoeken. Ik hoor zoveel namen voorbij komen in gesprekken, waarvan ik niet weet wie wie is. En namen bij de foto’s die op social media voorbij komen. Gezichten die mijn kind dagelijks of wekelijks ontmoet, maar die ik nog nooit heb gezien. Die behoren wel tot de kring met uitgaansvrienden. Normaal gesproken zou je die ‘kennissen’ niet uitnodigen, maar om er een knalfeest van te maken wil je niemand uit hun huidige leven vergeten. Want op deze verjaardag worden herinneringen gemaakt. En dan denk ik terug aan de mijne. Dus beslis en stel een gastenlijst samen.

 • Bespreek de locatie

Is je huis of een ruimte in je huis groot genoeg voor de mensen die je allemaal hebt uitgenodigd? Moet er nog iets gebeuren zodat iedereen er in past, doe dit dan nu. Als dit niet gaat lukken dan zul moeten uitwijken naar een andere locatie. Het is verstandig om deze nu al te bespreken.

 • Bedenk een thema

Jij weet als geen ander waar je kind van houdt. Een thema kiezen heeft een paar voordelen; je hebt een uitgangspunt om je op te richten als het gaat om versieringen, kleuren, vermaak, hapjes, tips voor cadeautjes, etc. Je kunt de gasten ook vragen om in dit thema verkleed te komen. Kies dus een thema dat echt bij je kind past.

 • Boek entertainment

Als je voor vermaak kiest, bijvoorbeeld (live) muziek, een limousine met champagne, een ritje op de motor van een echte biker, de eerste rijles, etc. Regel of reserveer dit dan nu.

2 tot 3 weken van te voren

 • Verstuur de uitnodigingen

Verstuur nu de uitnodigingen zodat ze ruim op tijd aankomen. Heb je gekozen voor een dresscode voor de gasten dan hebben ze nu nog ruim de tijd om zich hier op voor te bereiden. Vraag in je uitnodigingen ook om een reactie of ze wel of niet komen en zet er een datum bij waarvoor ze moeten reageren. Vermeld er jouw telefoonnummer of whatsapp nummer bij. Vergeet ze niet af te strepen op je gastenlijst als ze afzeggen. Op deze manier heb je een mooi overzicht van het aantal gasten zodat jij je inkopen hierop aan kunt passen.

 • Bestel de taart

Er zijn heel veel mooie taarten te bestellen. Als je het in je thema wilt houden dan kun je kiezen voor een taart met een print. Bij Hema kun je een foto uploaden en de taart online bestellen.

 • Bedenk de hapjes

Bedenk of regel hapjes (en drankjes) die bij het thema passen of die je kind graag lust. Zoek op Pinterest naar iets origineels.

 • Regel oppas

Dit klinkt heel raar voor een verjaardagsfeestje voor een 18-jarige, maar als je nog jongere kinderen hebt die je niet (te lang) in het feestgedruis wilt laten verkeren, dan moet je een oppas regelen. Achttien is immers ook de leeftijd waarop drank geschonken mag worden 🙂 En je wilt natuurlijk niet zelf het feest missen!

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bordDe planner om een knalfeest te organiseren

2 tot 3 dagen van te voren

 • Controleer de lijst

Neem eventueel contact op met de gasten die niet hebben gereageerd. Je wilt tenslotte niet te veel bestellen, ook jij moet aan je budget denken.

 • Koop een piñata

Ik weet dat dit een Amerikaanse traditie is, en ook ik ben voorstander van onze eigen tradities in ere houden, maar dit is zo leuk. Wij deden het al drie keer eerder. Een hele grote tip: Doe het buiten! Zorg dat je ergens een plekje hebt waar je de piñata op kunt hangen buiten. We hebben het de eerste keer binnen gedaan en een half jaar later vond ik nog confetti achter de plint.

 • Ontwerp een kaart

Verzamel de mooiste foto’s of juist de gekste foto’s van de jarige Job en ontwerp hiermee een prachtig aandenken voor hem of haar. Je kunt in het geval van een bijzondere leeftijd ook een levensloop aan foto’s in de kaart verwerken. Wanneer je meerdere kaarten besteld, bijvoorbeeld zodat elke gast een aandenken meekrijgt, worden de kaarten meestal goedkoper.

 • Doe de boodschappen

Maak een boodschappenlijst aan de hand van de hapjes en drankjes die je hebt gekozen en zorg dat je alles in huis hebt. Vergeet niet het snoep voor de piñata.

 • Regel de versiering

Koop het of maak het zelf. Op datzelfde Pinterest staan zoveel ideeën dat je moeite hebt om te kiezen. Als je het zelf gaat maken moet je nu aan de slag.

 • Laad je camera op

Het kan toch niet zo zijn dat je het hele feest niet vast kunt leggen omdat de batterij van je filmcamera leeg.

1 dag van te voren

 • Bereid de feestruimte voor

Ruim op en maak schoon. Zet eventueel spullen in een andere kamer of in de garage om meer ruimte te creëren mocht je dat nodig hebben. Zet ook dat dure servies van tante Sien even veilig in je slaapkamer 😉

 • Haal de bestellingen

Haal je bestelde taart(en) op of bak ze zelf. En vergeet niet de hapjes te halen als je deze had besteld. Maak je ze zelf dan kun je nu alvast aan de voorbereiding beginnen.

 • Regel hulp

Als je besluit het feest in je eigen huis te houden moet je beseffen dat je dit, zeker met tientallen gasten, niet alleen kunt. Vraag dus mensen om de drank en de hapjes uit te serveren en in te schenken. Maar ook om een extra oogje in het zeil te houden.

 • Bereid je kinderen voor

Dit is misschien wel het belangrijkste punt om te regelen. Heb je jongere kinderen en kunnen of mogen deze niet of niet de hele avond bij het feest aanwezig zijn, bereid ze hier dan op voor. Vertel ze dat ze naar opa en oma gaan logeren of halverwege de avond worden opgehaald door Tante Floor.
Maar ook afspraken met het feestbeest zelf zijn verstandig. Hoeveel en door wie mag er worden gedronken, wat zijn haar of zijn verwachtingen, welk toilet mag er gebruikt worden, is het toegestaan dat gasten naar boven gaan, etc. Zorg dat jullie op één lijn zitten.
Is het een surprise party dan is het verstandig dit met je helpers te bespreken.

4 tot 5 uur van te voren

 • Vul de ballonnen

Vul je de ballonnen met helium, zoals wij deden, zorg er dan voor dat je er een lintje of touwtje aan doet zodat je ze van het plafond kunt plukken later. Ik heb alle ballonnen voor mijn dochter destijds voorzien van een foto met een gek gezicht van haar. Ze is daar namelijk heel goed in, gekke gezichten trekken, en alleen ik mag die selfies zien. Dit keer niet dus. 😉

 • Maak de verse hapjes

Het is nu echt tijd om de hapjes en andere etenswaren die vers moeten blijven, te gaan maken. Bewaar ze in de (extra) koelkast. Denk ook aan de warme hapjes. Zet deze ook alvast startklaar om in de magnetron of op het vuur te gaan.

1 uur van te voren

 • Verhuis je huisdieren

Veel huisdieren houden niet van drukte en lawaai. Omwille van je dieren, maar ook die van de gasten, kun je beter een ander plekje voor hen zoeken tijdens het feest.

 • Verkleed je

Niet alleen bij een themafeest, maar überhaupt op het knalfeest van je kind wil je er natuurlijk op je mooist uitzien.

 • Geef de laatste instructies

Nu alles is voorbereid en je in je goeie goed geen werk meer mag/kan verrichten, is het een uitgelezen moment om nog even de puntjes op de i te zetten voordat de gasten arriveren. Met zowel de helpers als de jarige, mits het geen surprise party is uiteraard.

Check, check, dubbelcheck en …

Let the party begin!

Gratis download: Knalfeest planner

De planner om een knalfeest te organiseren

Deze planner is gratis te downloaden in de Downloadbieb.

 

Foto: Sofiya Levchenko

 

[mailerlite_form form_id=4]