Planten om beter te slapen

De hele nacht liggen woelen en draaien is extreem vervelend. Als je niet kunt slapen en dan ook nog bedenkt dat de wekker over enkele uren alweer afgaat, word je alleen maar onrustiger. Het slapen gaat dan zeker niet meer lukken. Een slapeloze nacht eist veel energie en je wordt er niet vrolijker van. Bovendien laat je productiviteit het afweten na een tijdje. Iets dat kan helpen om in slaap te komen, zijn planten. Maar niet alle planten. Hieronder een lijst met de Top 10 planten om beter te slapen op basis van hun kalmerende effect.

1. Aloë Vera

Aloë Vera wordt voor vele doeleinden gebruikt. Het is een natuurlijke genezer voor bijvoorbeeld brandwonden en ontstekingen. Maar in het kader van jouw slaaptoestand is het een welkome toepassing. Aloë Vera zorgt er namelijk voor dat de lucht in je slaapkamer wordt gereinigd. Het is zelfs zo dat wanneer er teveel aan giftige stoffen in je huis rondzweven, de plant bruine randen krijgt.

De plant is op mijn lijf geschreven want het hoeft maar zelden water. Het kan er tegen wanneer ik hem een tijdje verwaarloos. De Egyptenaren noemden het daarom de plant van de onsterfelijkheid. Je moet al heel gekke dingen doen om deze plant dood te laten gaan.

De gel van de bladeren (als je ze opensnijdt) kun je ook gebruiken voor insectenbeten, Kortom; ideale plant!

Aloë Vera voor de huid

2. Lavendel

In mijn tuin staat naast het paadje een rij lavendel. In de bloeiperiode is het een genot om er langs te lopen. Niet alleen lijkt het prachtig, maar de geur is heerlijk. Deze geur zorgt er ook voor dat je hartslag en je bloeddruk verlaagt. Er zijn natuurlijk heel veel items te koop met lavendelgeur, maar er gaat niets boven de echte, doordringende geur van de plant.

Lavendel kan ervoor zorgen dat huilbaby’s rustiger worden en het is aangetoond dat deze plant bij het in slaap vallen beter werkt bij vrouwen dan bij mannen.

Lavendel voor alleenslapers

3. Jasmijn

Suikerbloempjes-plant noemde ik hem altijd. De bloesems van de Jasmijn lijken op de versiersels van een bruidstaart. Deze exotische plant heeft een rustgevend effect op lichaam en geest. Niet alleen zorgt de plant dat je beter slaapt, het heeft ook een positief effect op je ochtendhumeur.

Jasmijn tegen een ochtendhumeur

4. Klimop

Zo makkelijk, deze plant. Hij groeit altijd en is makkelijk te kweken. De klimop zuivert de lucht doordat het de meest efficiënte plant is bij het absorberen van formaldehyde (stof met zeer sterke, onaangename geur). Studies hebben aangetoond dat dit blad symptomen van allergieën of astma kunnen verbeteren (het verwijdert meer dan 75% van de schimmels in de lucht in slechts 12 uur). Een ideale plant voor een goede nachtrust dus.

Klimop voor kortademigen

5. Sansevieria

Eén van de andere planten om beter te slapen wordt ook wel vrouwentong genoemd. Deze plant wordt meestal aanbevolen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. En het vraagt bijna geen verzorging, de Sansevieria groeit altijd. En hoe! Ik heb er eentje die ik in vijf jaar al drie keer heb moeten verpotten. Het mooie van deze plant is dat hij opneemt wat wij uitademen en ‘s nachts zuurstof afgeeft.

6. Gardenia

Om goed te slapen helpt deze plant je nog beter dan Valium, volgens sommigen. Het nadeel van de Gardenia is dat ze veel aandacht vergt. Om ze mooi groen en levendig te houden moet je ze goed onderhouden. Ze wil veel daglicht, maar geen direct zonlicht. Dat is altijd beter dan pillen slikken.

7. Spinnenplant

In onze huizen worden veel giftige stoffen aangetroffen, die afkomstig zijn van voegmiddelen en vulstoffen. De spinnenplant weet daar wel raad mee. Het zuivert de lucht van die stoffen voor 90 procent. Bovendien verwijdert het ook geuren en dampen én behoort deze ook tot één van de planten om beter te slapen.

8. Vredelelie

Het vocht dat door de opvallende bloemen van deze plant wordt geproduceerd, verhoogt de vochtigheid van een ruimte met 5 procent. Dit onderdrukt micro-organismen in de lucht, die een droge neus of keel kunnen veroorzaken. Of zelfs een allergie. Hij houdt van de schaduw, maar dat zal op de meeste slaapkamers geen probleem zijn. Houd ze wel uit de buurt van kinderen en huisdieren! Elke week een beetje water en je slaapt heerlijk.

9. Bamboe

Deze plant is een fantastische luchtverfrisser. Het zorgt voor zuivere, frisse lucht in je slaapkamer (ook in je huis natuurlijk) en het maakt andere luchtverfrissers overbodig. Een oogstrelende, goedkope oplossing. Het kost hooguit af en toe wat water en een beetje schaduw.

10. Gerbera

De laatste planten om beter te slapen zijn gerbera’s. Vrolijker dan deze mooie bloemen is er niet als het om je nachtrust gaat. De heldere kleuren maken je meteen blij en het staat ook nog eens goed in je slaapkamer. Buiten dat geven ze ‘s nachts ook nog eens behoorlijk wat zuurstof af, waardoor je makkelijker kunt ademen. Voor mensen met allergieën of apneu zullen deze bloemen een opluchting zijn.

Gerbera voor allergieën

TIP LEES
BROMELIA: 5 REDENEN OM DE IDEALE HUISGENOOT IN HUIS TE HALEN
Top 10 planten om beter te slapen