Iedereen wil een perfecte keuken, maar die ziet er voor iedereen anders uit. Een kleine lichtkoepel boven de keuken is misschien niet genoeg voor een echte thuiskok. Open rekken in je keuken zijn niet de meest praktische oplossingen voor een gezin met jonge kinderen. Maar voor iedereen is er wel een oplossing om een functionele en mooie keuken te hebben. Hier zijn enkele tips om op te letten bij de aanschaf van een keuken en ideeën voor een praktische keukenindeling.
1 – Wat past bij jou
Als je een nieuwe keuken overweegt moet je eerst bedenken of de modellen uit de brochure wel bij je passen. Ik houd bijvoorbeeld van veel diepe en brede lades. Je kunt er van alles in kwijt; potten, pannen, boxen, kleine keukenapparaten, voorraad, etc.
Mijn voorkeur gaat ook uit naar een ingebouwde afvalbak. Dit komt deels ook door de afmeting van mijn keuken. Hij is niet echt groot en een losstaande afvalbak zou alleen maar in de weg staan. Daarnaast vind ik het ook hygiënischer.
Ik heb gekozen voor een dubbele afvalbak om meteen te kunnen scheiden voor het recyclen van het afval. De uittrekbare afvalbakken kunnen onder je gootsteen in een kast worden geplaatst en zijn daarom zeer praktisch.
2 – Ben je een echte thuiskok
Als je van koken houdt is de keukendriehoek de sleutel voor een functionele keuken. Het betekent dat je in een rechte lijn van je kookplaat naar de koelkast, van koelkast naar de gootsteen en van gootsteen naar je kookplaat = de driehoek.
Een tweede gootsteen is ook heel fijn wanneer je van koken houdt. Hiermee kun je de ene gebruiken voor het voorbereidende werk, zoals het wassen van groente, en de ander voor het spoelen en wassen van andere benodigdheden.
3 – Hoe is je gezinssamenstelling
Voor een gezin met jonge kinderen zorgen veiligheidssloten op de kasten en lades ervoor dat ze bij messen, schoonmaakspullen en ander gevaarlijk keukengerei kunnen komen.
Keukeneilanden zijn met name handig in gezinskeukens. In combinatie met een paar krukjes is het een geweldige plek voor kinderen om even een snelle hap naar binnen werken. Of om te helpen bij het bereiden van het avondeten.
4 – Praktisch betekent niet lelijk
Bruikbare keukens kunnen ook heel stijlvol zijn. Werkbladen zijn een goede investering om te beginnen voor een stijlvolle en toch bruikbare keuken. Werkbladen moeten duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn.
Kwarts voor een aanrecht is extreem duurzaam, heeft geen afdichting nodig, is bestand tegen hitte en krassen en beschikbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. Kwarts werkbladen zijn niet goedkoop, maar het is een look die nooit uit de mode zal raken.
5 – Alternatieven voor opslag
Niet elke keuken heeft zeeën van ruimte om iets op te bergen. Om ervoor te zorgen dat je je kookgereedschap bij de hand hebt, kun je overwegen om ze wat decoratiever op te slaan.
Zet een grote pot op het aanrecht om je spatels en lepels in te bewaren.
Als je in je keuken niet voldoende ruimte hebt voor je potten en pannen, dan kun je je keuken een landelijke look geven door een rek met haken op te hangen. Ook een pegboard aan de muur is een idee, of een stang aan het plafond. Nog een voordeel hiervan is dat alle kookgerei binnen handbereik is en je het kunt grijpen wanneer je het nodig hebt.
Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord
6 – Bespaar niet op je keuken
De keuken wordt beschouwd als het hart van het huis. Niet alleen verzamel je daar aan het begin van elke dag met je gezin, je eet er en je brengt er waarschijnlijk ook de meeste tijd door. Daarom is het ontwerp van je keuken heel erg belangrijk.
Een keuken moet qua opstelling voor alle functies makkelijk zijn; voor het koken, het schoonmaken, maar ook om er veel tijd door te brengen. Het beste kun je hiervoor een keukenontwerper raadplegen. Deze kan met al je wensen rekening houden bij het ontwerpen van een keuken die bij jouw gezin past. Maar hij kan ook helpen bij het bedenken van oplossingen voor probleemgebieden of mogelijkheden zien waarvan je niet eens wist dat het kan.
Een veelgemaakte fout bij het aanschaffen van een nieuwe keuken is besparen op een deskundige. Ook al ben je, of heb je, nog zo’n handige doe-het-zelver, is een professionele ontwerper met de nieuwste ideeën en productinformatie geen luxe. Zij hebben de ervaring om je wensen en behoeften te vertalen in een functionele layout, die past bij je levensstijl, je smaak en je budget.
7 – Richt je keuken praktisch in
Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je keuken is, de mijne is erg klein en is dan ook echt alleen om te koken. Maar het heeft geen zin om je kookgerei in een kast aan de andere kant van de keuken te bewaren. Kookgerei hoort bij je fornuis. En zo zijn er tal van dingen. Koffiemokken bijvoorbeeld ruim je op in de buurt van je koffiemachine. Zet daarom je spullen neer waar je ze nodig hebt.
Strekken en buigen zijn geen prettige bewegingen om constant te maken als je in de keuken werkt. Zorg daarom dat dit niet nodig is. Zet daarom alle spullen die je veel gebruikt tussen oog- en handhoogte.
Zet zware en grote spullen onderin de kast. Hierdoor is het eruit halen een stuk gemakkelijker, maar bovendien, en niet in de laatste plaats, kan het niet vallen met alle gevolgen van dien. Dit geldt voor apparaten, maar ook voor je potten en pannen.
TIP In 5 simpele stappen je vaatwasser schoonmaken
8 – Groepeer je keukenspullen
Als je in de ene kast moet zoeken naar koffie, in een andere kast naar suiker en op weer een andere plek naar de koekjes, is niet handig. Waarom zou je ook? Koffie drinken doe je dagelijks dus waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken. Groepeer de spullen die bij elkaar horen.
9 – Benut alle opslagruimte
De inhoud van je keukenkast kun je helemaal benutten doordat je niet alleen alles horizontaal, maar ook verticaal wegzet. Er zijn allerlei keukenkast-hulpen verkrijgbaar waardoor je bijvoorbeeld koekenpannen beter kunt stapelen. een extra, uitschuifbaar rek in je keukenkast kunt monteren of speciale organizers waarmee je de spullen achterin je kast makkelijker kunt bereiken. Voor het zoete beleg gebruik ik een draaiplateau van Ikea. Heel handig want je hoeft niet meer elke pot langs en kunt gewoon kiezen wat je op je brood wilt door te draaien.
Ook voor de ruimte in je koelkast telt hetzelfde als bij de keukenkastjes; gebruik elke centimeter. Gebruik vierkante, stapelbare én transparante opbergdozen, ronde zijn niet praktisch want ze passen niet naast elkaar en veroorzaken ongebruikte ruimte. Transparante opbergdozen werken zeer efficiënt doordat je meteen kunt zien wat er in zit.
10 – Houd de keukendriehoek aan
Dit principe gaat er van uit dat tijdens het koken de meeste handelingen uitgevoerd worden tussen koelkast, spoelbak en kookplaat. Om juist tussen die drie punten je opbergruimte te creëren maakt het koken een stuk makkelijker.
11 – Schaf aan wat je gebruikt
Schaf niet teveel van die keukengadgets aan. Bewaar alleen de nuttige. Het neemt alleen maar ruimte in en wees eerlijk; heb je het werkelijk nodig? Het werken met een gewoon mes of een algemene keukenschaar is toch genoeg. Tenzij je chefkok bent natuurlijk. Hoewel ik me afvraag of die dat soort snufjes gebruiken.
12 – Gebruik de keuken als keuken
Aan het laatste punt maak ik mezelf ook nogal eens schuldig. De keuken gebruiken als opslagruimte. Het verzamelen van spullen, dubbele spullen houden (stel je voor dat er eentje stuk gaat) en dingen in de keuken bewaren die er niet horen. Al dat soort dingen moet je wegdoen, weggeven of ergens anders neerzetten. Dus gebruik de keuken níet als opslagruimte.
Er zijn zoveel mogelijkheden en ideeën. Voor inspiratie zoek eens op Pinterest.
Dit artikel bevat gesponsorde links Foto: Mark McCammon
Helga Post®
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
[…] de make-over van mijn keuken heb ik het al eens gehad. Het is inmiddels al meer dan tien jaar geleden. We weten allemaal dat de […]
[…] 12 Tips voor een praktische keuken […]
[…] 12 TIPS VOOR EEN PRAKTISCHE KEUKEN […]