Af en toe heb ik een van die drukke dagen waarop ik 1001 dingen te doen heb, maar niet genoeg tijd om het te doen. Of het nu gaat om schoonmaken, boodschappen doen, werken of koken, ik heb graag routines en manieren die me helpen productief en efficiënt te kunnen werken.

De Huishoudplanner, die ik tegenwoordig de Planner van Firma Huishouden noem, omdat het véél meer is dan een planner voor je huishouden, heb ik destijds daarvoor ontworpen. Als drukke vrouw moet je je kostbare tijd plannen.

De Planner is daarom ook een onderdeel van mijn hele leven geworden en niet alleen mijn huishouden. Het helpt mij echt!

Een aantal andere tips waar ik veel aan heb gehad, wil ik hieronder met je delen.

1. Maak je bed op

Deze eenvoudige gewoonte van 2 minuten kan je de rest van de dag in een positieve mindset brengen. Ik heb het gevoel dat als ik mijn bed opmaak, ik al productief ben, wat een heerlijk begin van de dag is. Het is zo’n gemakkelijke taak, maar het zet echt de toon voor de dag.

2. Eet een stevig ontbijt

Dit heb je vast al duizend maal gehoord, maar het is zo belangrijk. Het eten van een fatsoenlijk ontbijt geeft je energie en dat helpt om je dag een kickstart te geven. Het hoeft niet uitgebreid, een broodje of een kom yoghurt met muesli zijn goede opties.

3. Maak een takenlijst

Het opstellen van een takenlijst voor je dag is een makkelijke manier om productief te zijn. Er is iets zo bevredigend dan het afstrepen van dingen van een lijst en als je eenmaal aan de slag bent, wordt het verslavend! Als je denkt dat schrijven op papier te ouderwets voor je is, gebruik dan Notities op je mobiel. Ook heb ik in mijn winkel een aantal checklists waar je misschien iets aan hebt, je kunt ze hier vinden .

4. Stel prioriteiten

Een prioriteit is een taak die volgens ons belangrijker is dan iets anders. Het is belangrijk om ons bewust te zijn van onze prioriteiten van de dag, zodat we niet averechts werken en werken aan dingen die niet zo waardevol zijn. Wanneer ik mijn takenlijst maak, zet ik meestal mijn belangrijkste taken op de eerste plaats en werk ik naar beneden. Het voelt beter wanneer de meest urgente taken in ieder geval zijn afgerond.

5. Beperk afleiding

Afleiding is de beste vriend van een uitsteller. Omdat ik vanuit huis werk, is het zo belangrijk voor mij om te proberen een aantal verleidingen om mij heen te beperken. Ik heb de tv nooit aan als ik werk, want ik zou een hele dag in een tv-serie kunnen verdwalen. Als je je telefoon niet nodig hebt, schakel dan de functie ‘Niet storen’ in, zodat je niet afgeleid wordt.

♥ LEESTIP: 6 Simpele manieren waarop drukke vrouwen stress kwijtraken

6. Zorg voor een opgeruimde omgeving

Zorg ervoor dat de omgeving waarin je je bevindt je productiviteit niet in de weg staat. Ik merk dat als mijn werkruimte rommelig of vies is, mijn geest zich niet goed kan concentreren en dat ik niet efficiënt kan werken.

Productief en efficiënt werken

7. Leer ‘nee’ zeggen

Het klinkt misschien hard, maar soms moet je nee zeggen. Als je een beetje een people pleaser bent, kan het moeilijk zijn om nee te leren zeggen tegen vrienden of familie. Als ik weet dat ik een drukke dag of deadlines heb en taken moet afmaken, offer ik de koffie met een vriendin op en zelfs de kinderen krijgen minder aandacht om ervoor te zorgen dat ik door mijn lijst kom. Jij hebt de controle over je eigen productiviteit!

8. Sla geen pauze over

Het is zo belangrijk en een goede manier om je productiviteit hoog te houden. Weten dat je een pauze hebt, houdt je tot die tijd gemotiveerd.

9. Eet het juiste voedsel

Het is simpel: Als je voedsel eet waardoor je je traag en moe voelt, zal je geen productieve dag hebben. Ik eet graag vers voedsel en gezond voedsel om me goed te voelen en om productief en efficiënt te werken. 

10. Voel je comfortabel

De manier waarop ik over mezelf denk in de rol die ik vandaag aanneem, is van invloed op mijn productiviteit. Als ik een drukke dag thuis heb om online te werken of te poetsen, kleed ik me graag in makkelijke kleding. Als ik daarentegen boodschappen doe of naar kantoor ga, doe ik wat meer moeite qua mijn uiterlijk. Ik zeg niet dat je make-up of mooie kleding nodig hebt om dingen voor elkaar te krijgen, maar persoonlijk voel ik me productiever en zelfverzekerder als ik me comfortabel voel bij de situatie en de rol van die dag.

♥ LEESTIP: 20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

11. Wel of geen muziek

Het hangt af van de omstandigheden waarin je het beste werkt. Ik merk dat als ik een belangrijk artikel moet schrijven of een dringende deadline moet halen, ik beter werk in stilte. Als ik aan het schoonmaken ben, blaas ik graag muziek door het hele huis, om mee te ‘zingen’ (af en toe dansen), zodat de klussen in no-time geklaard zijn.

12. Zorg voor goede nachtrust

Als je voldoende slaapt, krijg je meer energie en verbetert je humeur. Als je slaaptekort hebt, is het moeilijk om je te concentreren en efficiënt te werken. Probeer elke nacht tussen de 7 en 9 uur slaap te krijgen en je zult merken hoeveel beter je je kunt concentreren en functioneren!

13. Vermijd multitasken

Sommige mensen zijn hier geweldig in en vinden dat multitasken hen helpt om afwisseling in de dag te hebben. Ik persoonlijk vind ik het een stuk makkelijker als ik me op één ding tegelijk concentreer in plaats van tussen een paar taken heen en weer te stuiteren. Zou ik dit doen, dan krijg ik niks áf. Door me op één taak te focussen zorgt ervoor dat ik taken echt afrond.

♥ LEESTIP: 4 Keuzes om doelen te behalen als je niet genoeg tijd hebt

14. Laat je inspireren

Jezelf omringen met inspiratie en dingen die je motiveren is belangrijk. Naast mijn bureau heb ik een muur vol positieve affirmaties en inspirerende citaten die ik kan bekijken en bewonderen. 

15. Vraag hulp

Als het echt niet lukt om zelf álle ballen hoog te houden, raak je gestrest en ongemotiveerd. Het is geen schande om op zo’n moment hulp te vragen. Bedenk wat iemand anders voor je kan doen, welke taak kan hij of zij van je overnemen, zodat je zelf productief kunt blijven.


Heb je moeite om je huis op orde te houden?

Als je huis uit de hand is gelopen en je worstelt ermee omdat je niet weet waar je moet beginnen, kies dan gewoon een plek of kamer. Ik stel altijd voor dat het de kamer is die je het meest gebruikt, voor mij is dat de keuken. 

Je start met opruimen en organiseren en maakt daarna schoon, maar besteed er niet te veel tijd aan, het hoeft niet perfect te zijn. 

Speciaal voor jou zijn er de challenges om je hierbij te helpen en je richtlijnen te geven.

Ik kan je ook helpen een systeem en tools te creëren om het huis te krijgen waar je altijd van hebt gedroomd en om je weer de controle te geven. Ik kan je ook helpen je gezin aan boord te krijgen, en er zelfs samen van kunt genieten.

Organisatie en overzicht

Heb je niet echt moeite om je huishouden bij te houden, maar verlang je naar wat meer overzicht en organisatie in je leven? Dan is de Planner van Firma Huishouden ideaal voor jou.

♥ SHOPTIP: Huishoudplanner®

Je huishoudtaken overzichtelijk bij elkaar zodat er niks wordt vergeten, een eigen routine maken én volgen, controle over je financiën door te budgetteren, het plannen van je maaltijden en geen ingrediënt meer vergeten, EN het behalen van al je doelen. Dat kan met de Planner van Firma Huishouden.

Dé planner, die je helpt bij het organiseren van je huis en je leven!

Lees hier meer informatie over onze Planner.

Productief en efficiënt werken
▲ Pin de tips op je eigen borden