Ik hou van plannen! Ik plan álles. En ik hou van lijstjes! Zolang ik me kan herinneren schrijf ik al lijstjes. Het geeft overzicht en rust in mijn hoofd. En dat heb ik nodig. Mijn hoofd is van zichzelf al erg druk. Een lijstje is ook een onderdeel van het maken van plannen. Bovendien maakt het alles een stuk makkelijker. Want als ik vandaag goed organiseer en plan, en het uitvoer uiteraard, heb ik morgen meer vrije tijd.
Ook een van de redenen waarom ik zoveel plan is omdat ik dan het meest productief ben. Wanneer ik van te voren bedenk wat er gedaan moet worden, voordat ik aan een project begin, weet ik zeker dat ik niets vergeet. En het afstrepen van taken werkt voor mij nog altijd behoorlijk motiverend.

Om productief te zijn heb je 3 belangrijke elementen nodig!

 

Deze combinatie is het geheim
TIJD  –  ENERGIE  –  AANDACHT

Als er één van deze elementen mist, gaat het niet!

Als je bijvoorbeeld wel tijd en energie hebt, maar geen aandacht, ben je te snel afgeleid om de taak goed uit te voeren. En dat is zonde van je tijd.
Of als je bijvoorbeeld wel de tijd en aandacht hebt, maar geen energie omdat je moe bent, zal alles wat je doet van mindere kwaliteit zijn of je doet er heel lang over. En ook dat is weer zonde van je tijd.

Om echt productief te kunnen werken moet je er achter komen wat er bij jou ontbreekt. Als je weet wat dit is en er verandering in aanbrengt zodat alle drie elementen aanwezig zijn, bereik je een aanzienlijke winst in je productiviteit.

Het beheren van je aandacht

Om de focus (aandacht) te behouden is een doel voor ogen hebben heel belangrijk. Teveel doelen hebben is geen optie. Dit zal je alleen maar uit je concentratie halen omdat je niet weet waar je je tijd als eerste aan moet besteden. Dit leidt alleen maar tot aandachtsverlies. Eén of twee doelen per keer is voldoende.

Dit zou jouw doel kunnen zijn:

 

Ruimte creëren voor meer vrije tijd

 

[button label=”Orde in de chaos” link=”https://firmahuishouden.nl/product/orde-in-de-chaos/” target=”_blank” color=”” __fw_editor_shortcodes_id=”38dde1256051fa62a189846357f7ebb9″ _fw_coder=”aggressive”][/button]

Het beheren van je energie

Door altijd maar door te gaan zonder af en toe je batterij op te laden, raak je na een tijdje op en leeg. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld:

Bewegen
Door te bewegen krijg je nieuwe energie, zowel fysiek als voor je hersenen en het helpt de productiviteit te verhogen. Dus om zowel fysiek als mentaal op te laden, moet je van bewegen een prioriteit maken. Dit hoeft geen topsport-schema te zijn, maar een halfuurtje per dag is genoeg.

Voeding
Het is bij iedereen bekend dat wanneer je niet voldoende of gezond eet het ten koste gaat van je energie. Heb je geen tijd om eten te maken of te bedenken wat je nu weer moet eten en ga je maar door? Maak dan van te voren weekmenu’s zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Het scheelt je enorm veel tijd. In 10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu kun je lezen hoe je dit het beste aanpakt.

Balans
Om productief te zijn is het makkelijk om slaap op te offeren en maar door te gaan, maar dit komt op de lange duur niet ten goede aan je energie. Slaap en ontspanning heeft je lichaam nodig. Hierdoor krijg je meer energie, en kun je zelfs de taken sneller voltooien dan in late avonduren als je moe bent. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je ’s morgens volgeladen kunt beginnen aan je werk, geen uitstelgedrag vertoond en dus productiever bent.

Deze 3 geheimen bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bordProductiever werken? Dit zijn de 3 geheimen

Het beheren van je tijd

Ik ben altijd bezig met manieren om mijn tijd beter in te delen, door nieuwe plannen te maken. Hierdoor zorg ik ervoor dat ik mijn tijd effectief en productief besteedt, zodat ik steeds meer vrije tijd overhoudt. Mijn huishoudschema’s, die ik elke maand met jullie deel, is er een voorbeeld van. Naar aanleiding hiervan weet ik altijd wanneer ik wat moet doen, en hoef ik er geen tijd aan te verspillen om dat ter plekke te bedenken. Maar ook omdat het consequent gebeurd en steeds wordt herhaald, win ik heel veel tijd. Ik heb dit al tientallen keren uitgelegd in verschillende artikelen.

Het geheim van het huishoudschema is de herhaling

Ditzelfde proces gebruik ik ook tijdens mijn werk. Je kunt natuurlijk niet altijd alles plannen, want ook bij mij komt het geregeld voor dat er door omstandigheden van buitenaf een wijziging in de plannen optreedt. Plannen zijn er dan ook om aangepast te worden als dit nodig is.

Maar ik weet bijvoorbeeld wanneer ik een opdracht klaar moet hebben, wanneer de administratie bijgewerkt moet worden en hoe laat ik moet vertrekken voor een afspraak.

 

Wist je dat …

 

[icon_box style=”fw-iconbox-1″ icon=”fa fa-chevron-circle-down” title=”Onze hersenen van routine houden” content=”Hoe meer we bepaalde taken op hetzelfde moment doen, hoe meer ze een gewoonte worden en hoe gemakkelijker het ons leven maakt!” __fw_editor_shortcodes_id=”453476b9db4e7192f0a6ab4d1009860e” _fw_coder=”aggressive”][/icon_box] 

Ook bij mij werkt het niet altijd

Het verdelen en beheren van mijn tijd, energie en aandacht blijft voor mij altijd een gevecht. Zonder mijn planners, lijstjes en agenda is het een chaos in mijn hoofd. Op momenten waarop ik moe ben of geen overzicht heb, werkt het bij mij ook niet altijd. Maar ik weet dan dat er één van bovenstaande elementen ontbreekt. Door op zoek te gaan naar dát element en het toe te voegen op een manier zoals hierboven beschreven, kom ik weer in mijn routine, ben ik weer productief en krijg ik meer vrije tijd om met mijn gezin door te brengen.

Welk element ontbreekt er bij jou regelmatig?