Ik kan niet zeggen dat ik het ramen lappen erg vind. Wel het gedoe er omheen. Je vitrage en gordijnen eraf halen, wassen of uithangen, de planten of andere accessoires weghalen, dit poetsen. Dan het keukentrapje halen, een sopje maken… Buiten de ramen lappen gaat natuurlijk iets makkelijker. En als je daar knoeit is het ook niet erg. Maar wel telkens trap op, trap af. Voordat je écht aan het ramen lappen bent heb je al heel wat handelingen verricht. Maar als die ramen dan eenmaal weer blinken ben ik een gelukkig mens.

Ramen lappen als een pro - review WIndows Vac Kärcher

Ik ontving vlak voor de verhuizing een Window Vac en deze heb ik gebruikt voor de ramen in ons nieuwe huis.

Makkelijk ramen wassen

Nadat de verbouwing achter de rug was waren de ramen en kozijnen melkwit. De vloer-en wandtegels werden buiten op maat geslepen en je wilt niet weten hoeveel stof dat voortbrengt. En ondanks dat het buiten gebeurde, was ook binnen álles wit van de stof. Of gruis is het eigenlijk.

Van Kärcher ontving ik vlak voor de verhuizing een raamreiniger om te testen. De ultieme test was natuurlijk om die melkwitte ramen weer blinkend schoon te krijgen. Omdat ik de test niet helemaal eerlijk vond (want wie heeft er nu regelmatig te maken met dit soort vieze ramen?), én om niet meteen de rubbers te beschadigen door de harde gruisdeeltjes, heb ik eerst met de tuinslang het meeste stof eraf gespoten.

Ik kreeg het advies om het gebruik van de Kärcher Window Vac eerst te oefenen alvorens tot een conclusie te komen. “Het is nu eenmaal anders ramen lappen dan we gewend zijn”. Maar het ging me verbazingwekkend goed af en het resultaat was zeer goed. De eerste keer kwamen er strepen totdat ik door kreeg dat je niet hard hoeft te drukken. Daarna ging het ramen lappen streeploos.

Op de heetste dag van het jaar verwijderde ik de vingervlekken van onze glazen buitendeur.

Het voordeel is dat je niet met emmers hoeft te sjouwen, doekjes hoeft spoelen en uitknijpen, en rubbers hoeft af te vegen. In een mum van tijd had ik alle ramen beneden gedaan en kon je er weer doorheen kijken.

Niet het meest charmante filmpje (blootsvoets en in mini-jurk, maar wél met 1 hand!), en het doel heiligt de middelen, zullen we maar zeggen.

De Kärcher Window Vac bestaat uit een elektrische raamwisser, een spuitflacon met schoonmaakwisser, een lader uiteraard en een klein beetje ruitenreiniger voor de eerste keer gebruik.

Voordelen

 1. Schuine oppervlakken
  Doordat we nu in een semi-bungalow wonen zijn er op de bovenverdieping alleen maar schuine wanden, met daarin dakramen. De schuinte van deze ramen kon hij prima aan.
 2. Badkamer tegelwanden
  De gloednieuwe badkamerwanden waren ook besmeurd met een witte waas door het voegsel. Hoewel we hebben gekozen voor wandtegels met een ruw oppervlak, was het voor de Windowcleaner geen probleem. Na tweemaal schoonmaken was de witte waas verdwenen.
 3. Altijd schoon water
  Doordat je je spons en zeem niet hoeft te spoelen in je schone water, was je de ramen altijd met een schone sop. Het vieze water wordt door de Window Vac opgezogen en opgeslagen in de tank, die je later leeg gooit.
 4. Geen water morsen
  Ik ben niet de meest handige huisvrouw, dus overkwam het me nogal eens dat er naast mijn emmer sop een plas water lag. Dit is met dit apparaat verleden tijd. Door de spuitflacon gebruik je minimaal water en het apparaat zuigt alles weer op. Ideaal voor ramen binnen dus.

Nadelen

 • Niet groen
  De Kärcher Window Vac werkt alleen wanneer je hem oplaadt, dus stroom gebruikt. Daardoor is het geen ‘milieubewust’ apparaat dat bij mijn groene huishouden past.

Gebruiksduur

Nadat het apparaat volledig is opgeladen kun je het ongeveer 25 minuten gebruiken. Dat lijkt vrij kort, maar is voldoende. Je zet het apparaat namelijk pas aan wanneer je het gebruikt. Per (standaard) raam zeem je ongeveer 2 minuten, wat betekent dat je er ongeveer 12 ramen mee kan lappen voordat hij weer aan de lader moet. Het wordt een nadeel wanneer je meer ramen in je huis hebt.

Ramen lappen als een pro - review WIndows Vac Kärcher

Traditioneel ramen lappen

Dit heb je nodig:

 • Een emmer warm water met een dopje schoonmaakazijn (of een paar druppels schoonmaakmiddel)
 • Een emmer warm water zonder iets erin, om je materiaal in te spoelen
 • Een raamwisser
 • Een spons en een (vaat)doek
 • Een zeem
 • Een stevige keukentrap

De werkvolgorde

 • Haal vitrages, gordijnen of andere raambedekking weg en verwijder alle voorwerpen van de vensterbank
 • Maak de kozijnen met het sopje schoon voordat je de ramen doet
 • Knijp de spons goed uit en bij een groot raam begin je aan de bovenkant en bij een klein raam bij de randen en werk je naar het midden toe
 • Voor een klein raam gebruik je de zeem en wrijf je het raam hiermee droog. Voor een groot raam gebruik je een wisser en werk je van boven naar beneden. Veeg de wisser na iedere haal droog. Wrijf daarna het raam na met de zeem.

Een paar tips

 • Lap geen ramen als de zon erop schijnt zowel buiten als binnen niet, dit veroorzaakt strepen, en dat is het laatste wat je wilt.
 • En waarschijnlijk overbodig, maar je lapt natuurlijk buiten ook geen ramen als het regent, sneeuwt of anders.
 • Gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddel (wat?). Ook dit veroorzaakt strepen.
 • Trucje: Lap de ramen buiten van links naar rechts en de ramen binnen van boven naar beneden, want als je strepen ziet weet je aan welke kant ze zitten 😉

Streeploos ramen lappen zonder reinigers

De in de handel verkrijgbare ruitenreinigers heb je echt niet nodig om je ramen streeploos schoon te krijgen. Normaal bevuilde ramen worden weer schoon met warm water en een zeem. Zijn de ramen heel erg vuil, doe er dan een paar eetlepels spiritus, een doorgesneden ui of citroen in het water.

Veiligheid voorop

Onderschat het gevaar van ongevallen in en rond het huis niet; overtuig je er van, voordat je op een huishoudtrapje gaat staan, dat het veilig is en niet wankelt of om kan vallen.

Tips voor streeploos schone ramen

 • Een emmer heet water met een scheut spiritus en een paar druppels afwasmiddel.
 • Heet water met een schepje soda of een scheut ammonia.
 • Een flinke scheut glansspoelmiddel voor de vaatwasser aan je water toevoegen.
 • Gepelde en doorgesneden ui in een emmer heet water.
 • Of, heel simpel, een scheutje azijn in je water.

Ramen binnen

Deze worden nauwelijks vies, zeker niet als je het regelmatig (volgens het huishoudschema) bijhoudt.
Wanneer het alleen maar om vette ramen gaat, maak dan een mengsel van spiritus en water aan in een spuitfles, spuit de ramen in en zeem ze droog met een microdoekje.
In andere gevallen zeem je je ramen streeploos schoon met jouw favoriete mengsel (zie boven).

Ramen buiten

Deze vergen iets meer aandacht doordat deze behoorlijk vies kunnen zijn.
Gebruik een ragebol en een veger en veeg eerst alle stof en spinnewebben weg. Maak daarna eerst de kozijnen schoon met water en droog ze met een oude theedoek.
Zeem vervolgens de ramen met je favoriete schoonmaakwater (zie boven) en maak ze droog met de trekker.

Ramen lappen als een pro - review WIndows Vac Kärcher
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.