10 Belangrijke redenen om je huis schoon te houden

Ik ken niemand die poetsen als hobby heeft. Ze zijn er vast en zeker, maar ik hoor er niet bij. Sterker nog; ik probeer altijd een manier te vinden om er snel van af te zijn. Maar ik zie wel de noodzaak en doe het daarom wel. Er zijn voor mij namelijk een aantal belangrijke redenen om mijn huis schoon te houden.

Waarom ik mijn huis schoon wil houden

1. Ik hou van vrije tijd

In een rommelig huis is het lastig schoonmaken. Als je meubels bezaaid liggen met allerlei spullen, is het moeilijk schoonmaken. Als je de deuren van je kledingkast opendoet en alles komt je tegemoet, heb je al geen zin meer om de was op te ruimen. Waar moet je het immers laten? Bovendien is het schoonmaken van een ongeorganiseerd huis onbevredigend. Je kunt aan het einde van de dag niet echt zien dat je iets hebt gedaan.

Ik wil dus dingen gedaan krijgen én zien dat ik iets heb gedaan. En het liefst zo snel mogelijk, elke dag, zodat ik van mijn vrije tijd kan genieten. En dat kan alleen als mijn huis opgeruimd en georganiseerd is.

2. Ik haat ongedierte

Als je je huis niet schoonhoudt, kun je er op wachten dat er ongedierte komt. Hierdoor wordt je huis nog viezer. Denk aan spinnen, vliegen, muizen, mieren, maar ook vlooien. Daar word je echt niet blij van. Als je er niets aan doet wordt dit een vicieuze cirkel. En daar zit niemand op te wachten.

3. Ik hou niet van zoeken

Ben je vaak je sleutels of mobiele telefoon kwijt? Met een opgeruimd huis besteed je minder tijd aan het zoeken naar dingen die je kwijt bent. Doordat je een vaste plek voor de dingen in huis hebt en ze altijd opruimt naar die bewuste plek, hoef je er nooit naar te zoeken.

4. Ik heb geen tijd om ziek te zijn

In een huis dat (bijna) nooit schoongemaakt wordt kunnen bacteriën lekker hun gang gaan. Schimmels kunnen groeien en ziektekiemen hebben er een perfecte broeikas. Omdat ik geen zin en geen tijd heb om regelmatig ziek te zijn, zorg ik ervoor dat me dit niet gebeurt door mijn huis schoon te houden.

5. Ik ben graag creatief bezig

Van mijn schone en opgeruimde hobbykamer kan ik echt genieten. Er zitten, me ontspannen en dan ineens valt m’n oog op iets en weet ik precies wat ik er van wil maken. Als het er een ongeordende puinhoop is, richt mijn geest zich meer op de chaos en kan ik verder nergens aan denken. Mijn brein laat geen creativiteit toe totdat het is opgeruimd of schoongemaakt. Als jij ook een creatief persoon bent, zal een schoon huis je helpen om te doen waar je goed in bent.

6. Ik hou van gezelligheid

Natuurlijk ligt er bij mij ook wel eens een krant op een stoel en stof op de vensterbank (of afdrukken van kattenpootjes). Maar over het algemeen ontvang ik gasten graag in een opgeruimd huis. Door je huis schoon te houden, heb je tevens meer motivatie om mensen uit te nodigen voor een BBQ en te genieten van hun gezelschap.

7. Ik hou van mijn kinderen

Het is niet goed voor mensen van welke leeftijd dan ook om in een smerig huis te leven, maar vooral voor kinderen niet. Jonge kinderen die nog over de grond kruipen en van alles in hun mond stoppen wil je dit niet aandoen. Kinderen zijn ook heel vatbaar voor bacteriën, schimmels en meeldauw, die zeer slecht zijn voor hun gezondheid. Door je huis schoon en opgeruimd te houden blijven je kinderen, en je hele gezin, gezonder.

8. Ik slaap graag goed

Oh, ik verheug me elke maandagavond op mijn bed met schone, frisse lakens. En dubbel zo hard als het ook nog eens buiten aan de waslijn heeft gedroogd. Niets zo ontspannend als slapen in een bed met schone lakens en welterusten zeggen tegen een schoon en opgeruimd huis.

9. Ik bespaar graag geld

Aangeschafte spullen netjes opruimen en schoonmaken wanneer het nodig is, verlengt de levensduur. Als je iets niet goed opruimt en niet terug kunt vinden als je het nodig hebt, ben je genoodzaakt een nieuwe te kopen en dat kost geld.

Bovendien is de administratie in een rommelig en vies huis meestal ook een puinhoop. En geen overzicht over je financiën kost je altijd geld. Dus wees wijs, door je huis schoon te houden, bespaar je geld door overzicht te creëren.

TIP: 

Op dit moment kun je een korte cursus van me volgen op Meer geld minder stress, over het opruimen en ordenen van je administratie. Het is gisteren gestart en je kunt nog instromen.

10. En ik ben gek op geld

Dat wil zeggen; ik behoud graag de waarde van mijn huis. En het liefst met nog wat overwaarde. Als je huis smerig is kun je geen hoofdprijs verwachten als je het ooit wilt verkopen. Als je kamers een bende zijn kunnen aspirant kopers er niet doorheen kijken. Én natuurlijk zit niemand te wachten op een bod ver beneden de vraagprijs.

Zie jij ook de noodzaak van een schoon huis, maar vind je het moeilijk om je huis schoon te houden?

Huishoudkit voor meer overzicht - digitaal maandblad

Het huishouden bijhouden komt vaak op de laatste plaats en dat begrijp ik. Als geen ander. De Huishoudkit heb ik gemaakt voor diegene die het fijn vinden om een handvat te hebben wanneer ze wat moeten opruimen en hoe ze moeten schoonmaken.

Ik vind het ook fijn, een structuur, een simpel plan en een snelle aanpak.

Is dat ook iets voor jou?

Bestel dan hier dit digitale maandblad van meer dan 30 pagina’s, printables, invulsheets, informatie, leesvoer, tips en trucs.

De nieuwe uitgave voor juni is vanaf 28 mei beschikbaar.

10 Belangrijke redenen om je huis schoon te houden

Related Articles

6 Basisregels voor een schoonmaakroutine die bij jou past!

Als je het zat bent en het roer om wilt gooien, kun je op het internet bergen informatie vinden over hoe je dit kunt doen en kun je zelfs prachtige schema’s downloaden, die je hierbij kunnen helpen. Ook ons gratis huishoudschema elke maand. Je volgt het een dag, een paar dagen, maar dan blijkt dat het niet werkt, gooi je het schema in de prullenbak en ben je geen steek verder. Daarom wil ik je vandaag uitleggen waarom dit niet werkt en wat er dan wél werkt. Er zijn namelijk zes basisregels voor een schoonmaakroutine waar je rekening mee moet houden, zodat een routine ook voor jou werkt.

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.

Responses

  1. Poetsen is ook echt geen hobby. Maar dit zijn 10 redenen om het toch te doen. Het valt niet altijd mee met 5 mensen in één huis. Ik denk dat ik m’n gezinsleden dit artikel eens last lezen. En ik ben blij dat reden nr 1 op de eerste plaats staat 😉.

    1. Nummer 1 is ook mijn favoriet 😉 maar dat maakt de andere redenen niet minder belangrijk. Succes met het inlichten van je gezinsleden.

Reacties zijn gesloten.