De dag ligt schilderachtig in het ochtendlicht, de schoenen zijn stevig vastgebonden: Wandelen is een favoriete sport van de Nederlanders. Terecht, want het is niet alleen leuk, het is ook nog eens gezond. Wandelen vermindert depressieve neigingen en kan zelfs ziekte voorkomen. Bovenal is het leuk. Dus waar wachten we nog op?

1 – Betere nachtrust

Als het moeilijk is om ’s nachts echt tot rust te komen, hoef je geen slaappillen te gebruiken. Als je naar buiten gaat, kun je rustig slapen. Wie wandelt, valt sneller in slaap en wordt frisser wakker. De combinatie van beweging en frisse lucht vermindert stress en laat de gelukshormonen in je lichaam circuleren.

Wandelen is zo rustgevend en bevrijdend

2 – Goed voor het hart

Door te sporten gaat het hart per minuut sneller kloppen. Het bloed stroomt ook sneller, wandelen door heuvelachtige of bergachtige landschappen traint het hele cardiovasculaire systeem. Wie zijn wandelschoenen aantrekt, produceert gemiddeld meer lipoproteïnen en verlaagt tegelijkertijd het triglyceridengehalte in het lichaam. Het verbeteren van de waarde vermindert het risico op hart- en hersenaandoeningen.

Tekst gaat hieronder verder

6 Redenen om weer te gaan wandelen

3 – Verhoogde botdichtheid

Als je regelmatig druk uitoefent op je botten, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, reageert het lichaam door de botdichtheid te verhogen, zodat ze de overbelasting kunnen weerstaan. Nog een positief effect: De zachte bewegingssequenties maken de gewrichten zachter en symptomen zoals artritis worden verlicht.

4 – Langer jong

Wat een geweldig effect: Het versterken van het hele spierstelsel, inclusief het hart, verhoogt de levensverwachting met een paar jaar.

Bewust zijn van de natuur tijdens een wandeling is balsem voor de ziel.

5 – Evenwichtsoefening

Lopen op rotsachtige paden is niet zo gemakkelijk voor onervaren mensen. Maar na verloop van tijd zul je het onder de knie krijgen en over heuvel en dal dansen met de finesse en balans van een balletdanser.

6 – Time-out voor de ziel

Adembenemende landschappen, zon en het getjilp van vogels: Er is vaak niet veel voor nodig om te aarden en te ontspannen, zeker na stressvolle periodes.