Een tijdje geleden werd ik 50…
Zo’n dertig jaar geleden was dat een leeftijd waarvan ik dacht dat je dan minstens oma was, oud in ieder geval. Nu ik het zelf ben weet ik dat je in je hoofd niet ouder wordt, het is je lichaam dat verouderd. En bij het ouder wordende lichaam hoort nu eenmaal de allereerste rimpel! Ik mag eigenlijk niet klagen, het ziet er nog redelijk strak uit 😉 Maar ze beginnen nu toch langzamerhand wel te komen.

Waarom lijken bepaalde mensen ouder dan andere?

Het lijkt of bepaalde mensen sneller oud worden dan andere. Dit heeft met verschillende factoren te maken, zoals erfelijkheid, algemene gezondheid, leefomgeving en het blootstaan aan bepaalde elementen, en dan met name de zon. Al deze factoren maken dat mensen van dezelfde leeftijd er ouder of jonger uitzien dan andere personen.

Eenvoudig rimpels voorkomen

De meest eenvoudige manier om een rimpel te voorkomen is de zon vermijden. Bescherm je altijd tegen de zon. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar heel belangrijk. Je zult immers naar buiten moeten. Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème en een goede zonnebril. Smeer ook je kinderen zo vroeg mogelijk in en blijf dit doen.

Meer manieren om rimpels te voorkomen

Stoppen met roken! Uit onderzoek is gebleken – maar inmiddels is dat ook al algemeen bekend – dat rokers diepere en scherpere rimpels hebben bij de ogen en bij de mond dan niet-rokers.

Helpt een vochtinbrengende crème?

Een dergelijke crème kan rimpelvorming niet voorkomen, maar het kan wel een positief effect hebben op de huid. Als er vocht wordt toegediend aan het buitenste laagje van de huid wordt de huid elastischer en daardoor frisser. De huid ziet er gladder uit, kleinere rimpeltjes worden onzichtbaar en de huid voelt ook beter aan. Het drinken van veel water is ook aan te bevelen. Dit is niet alleen goed voor je huid maar heeft veel meer gezonde voordelen.

Rimpel feiten
Foto: kelseyannvere

Wat zijn anti-rimpelcrèmes?

Veel van deze crèmes zijn zo samengesteld dat ze de rimpels ‘opvullen’. Zij werken slechts oppervlakkig en geven een tijdelijk effect. Buiten dat zijn veel van deze crèmes goede vochtregelaars en bevatten ze ingrediënten die daadwerkelijk helpen vocht in de huid te brengen. Zo’n huid ziet er over het algemeen jonger uit. Deze producten helpen wel, maar ze voorkomen, noch ‘genezen’ een rimpel.

Werkt elke crème?

Niet elke crème is als anti-rimpelcrème te gebruiken. Sommige kunnen zelfs het ontstaan van mee-eters of, erger nog, acne als gevolg hebben. Het is dus beter een crème te gebruiken die bedoeld is tegen rimpels.

Heb je gemerkt dat je ook donkere kringen onder je ogen krijgt? Lees hier meer.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je een anti-rimpelcrème gaan gebruiken voordat je überhaupt rimpels hebt, dan is dit een no-go. Omdat rimpels niet voorkomen kunnen worden is het onzin om zo’n crème al te gaan gebruiken op jonge leeftijd. Sommige producten bevatten oliën die het ontstaan van acne kunnen bevorderen. Dus niet doen!

Rimpel feiten
Foto: ivanovgood

Gymnastiek voor je gezicht

Door aan zgn. gezichtsgymnastiek te doen houd je je eerste rimpel, en de vele daarna, niet tegen. Het kan in feite meer kwaad dan goed doen. Je gezicht is constant in beweging als je eet, praat, lacht. Kortom, gewoon als je leeft. Let er maar eens op. Het komt nu juist door die herhaalde bewegingen dat rimpels worden gevormd. Wees trots op je lachrimpels in plaats van ze weg te werken. Gymnastiek voor je gezicht is trouwens wel een uitstekend middel om je onderkin te verminderen of te voorkomen. Tuit de lippen en spreek de ‘O’ en de ‘A’ tienmaal achter elkaar goed uit.

Kortom

Als je nog geen rimpels hebt (behalve de lachrimpels) gebruik dan gewoon je dagcrème en wees blij. Zie je ze al komen vervang de dagcrème door een antirimpelcrème. Jouw allereerste rimpel zal komen vroeg of laat, je kunt het alleen vervagen door een crème en uitstellen door een aantal toepassingen. Maar leg je erbij neer, rimpels horen nu eenmaal bij het ouder worden.

Heb jij je allereerste rimpel al ontdekt? En doe jij al iets aan je rimpels? Of zie je wel hoe de natuur zich ontwikkeld?