Rommel! Iedereen heeft er last van en iedereen wil er van af. Ik ga je aan de hand van 13 tips uitleggen hoe rommel vermijden werkt.
Rommel in je huis is chaos in je hoofd
Wat is rommel?
Dat zijn de dingen die in je huis zwerven, kasten vullen of stapels vormen waar je niets mee doet. Spullen die je van de ene hoek naar de andere duwt omdat ze in de weg staan. Spullen die je al jaren niet hebt gebruikt en je kasten alleen maar bezet houden. Stapels papieren waar ergens nog een rekening tussen ligt die betaald moet worden.
Rommel zorgt voor stress
Als je chaotisch van aard bent dan is de kans groot dat je huis er rommelig uitziet. De mensen die alles op een rij hebben en waarbij alles op rolletjes loopt hebben meestal ook een opgeruimd huis.
Er zijn mensen die geen last van rotzooi hebben, maar de meesten van ons voelen zich schuldig over rommel en ergeren zich als ze weer eens iets niet kunnen vinden.
Rotzooi levert stress op. Weinig mensen komen echt tot rust in een rommelig huis. Er is veel wisselwerking tussen hoofd en huishouden. Je hebt orde in je financiën nodig om te ontspannen. Eigenlijk gaan alle boeken over opruimen over stress, over loslaten en goed voor jezelf zorgen. Er is veel drukte om ons heen, buiten en op het werk. Het helpt als je thuiskomt in een rustige vredige omgeving. Rommel vermijden is dus een must voor je mentale welzijn.
Aldus Donna Smallin, Amerikaanse opruimspecialist
Lees hier meer
Aan de hand van onderstaande gewoontes kun je ervoor zorgen dat de rommel in je huis drastisch wordt verkleind. En als je dit blijft volhouden kun jij je huis, én je hoofd, ook op orde houden.
Rommel vermijden | keuken
1. Haal je aanrecht leeg
Al die apparaten op je aanrecht nemen alleen maar ruimte in beslag. Het is een genot om veel werkblad te hebben en tijdens het koken je spullen kwijt te kunnen. Bovendien lijkt het alleen maar rommelig wanneer je aanrecht vol staat. En het is huis geen gedoe om de apparaten tevoorschijn te halen als je ze nodig hebt. Wanneer je er een vaste, toegankelijke plek voor hebt, is het een kwestie van seconden.
2. Was meteen af
Stouw je aanrecht niet vol met afwas om het later in de vaatwasser te stoppen. Stop het er meteen in of was dat beetje meteen even af. Weg is weg. Het afwassen met de hand kost soms minder tijd dan de vaatwasser vullen.
3. Houd het bijpassend
Zorg dat je servies, je schalen, voorraaddozen en bestek bij elkaar passen. Wanneer je alles van dezelfde ‘soort’ hebt is het veel makkelijker opruimen. Je kunt het beter stapelen en het oogt minder rommelig.
Rommel vermijden | woonkamer
4. Ruim meteen op
Wat is er ergerlijker dan een dressoir of tafel vol papieren en spullen. Ruim meteen op als je het meeneemt in huis. Haal je post uit de brievenbus, leg het dan meteen in het postbakje en niet eerst op tafel. Het is zo fijn wanneer er alleen dat wat er hoort op je meubels en tafels staat. Het geeft gelijk een schoon en opgeruimd gevoel.
5. Sorteer papier meteen
Al die stapels reclame en post dat dagelijks binnenkomt, sorteer het meteen. Laat het niet liggen omdat je man de krant nog moet lezen. Leg de krant in de krantenbak en gooi de rest bij het oud papier wanneer je er niets mee doet. Staat er ergens een lekker recept in een blad of een aanbieding in de reclame dat je nog wilt halen? Knip het uit en hang het op je prikbord.
6. Stop het achter de deuren
Al die kastjes met cd’s, video games en dvd’s zijn niet meer van deze tijd. Ruim het op in een kast met een deur ervoor. Bewaar het uit het zicht, je gebruikt ze toch amper.
7. Halveer je deco
Nu wordt het spannend! Want wat moet je dan wegdoen? Er zijn vast spullen in je woonkamer die je eigenlijk helemaal niet mooi vind, maar niet weg kunt doen omdat er een herinnering aan zit. Spullen die je al eeuwig bewaard omdat het ooit mooi was.
8. Halveer je meubels
Ook voor de meubels geldt dat er best iets uit kan. Wanneer je al je spullen hebt opgeruimd ben je minder kastruimte nodig. En die ruimte in je woonkamer geeft je adem! Echt. Probeer het maar. Minder spullen betekent niet automatisch dat er niet geleefd wordt in een huis. Het betekent minder schoonmaken en meer ruimte om te dansen! 😉
Rommel vermijden | Kleding
9. Ruim regelmatig je kledingkast op
Doe dit tenminste twee keer per jaar, bij het wisselen van de seizoen. Pak dan niet aan het begin van de winter al je zomerkleren in, maar sorteer ze gelijk. Gooi tenminste tien kledingstukken weg of geef ze weg, naar een goed doel bijvoorbeeld. Volgende zomer komt er weer nieuwe kleding bij en dit past dan beter in je opgeruimde kast. Maar ruim wat vaker op en doe kleding weg als het langer dan drie maanden niet uit je kast is gehaald.
Lees hier meer:
Je kledingkast opruimen – de ultieme tips!
10. Ruim schone en vuile kleren meteen op
Vuile kleren horen in een wasmand en niet op de grond of op een stoel in je slaapkamer. Ook niet op een hoop in de badkamer. Is je schone was gevouwen en gestreken, leg het dan meteen in de kasten, waar het hoort.
Rommel vermijden | Speelgoed
11. Leer je kinderen elke avond hun eigen speelgoed op te ruimen
Dit heeft, buiten het feit dat alles netjes is als de kinderen naar bed gaan, nog meer voordelen. Je kind leert er verantwoordelijkheid mee, het beseft dat meer niet altijd beter is en het leert dat daarmee de dag ten einde loopt.
Het speelgoed van je kinderen hoort in een kast. Niet op de vloer, niet óp een kast, maar er in. En ook niet als het niet meer in de kast past. Wanneer de kast te klein wordt is het tijd om ruimte te maken. Ruim speelgoed op door het weg te geven. Gooi het nooit zomaar weg, tenzij het stuk is. Er zijn genoeg kinderen die (bijna) geen speelgoed hebben. Als je begint met het opruimen van speelgoed, begin dan onderin de kast. Dit is immers al een hele tijd niet gebruikt en zal dus ook niet gemist worden.
Rommel vermijden | Overige tips
12. Zorg voor genoeg ruimte voor jassen en schoenen
Er zijn twee redenen waarom jassen op de stoel in de woonkamer hangen en schoenen verspreid over de hal liggen. De eerste reden is omdat je kinderen hebt… Pubers zijn nog erger, kan ik je verzekeren. Maar de tweede reden is omdat er geen ruimte is op de kapstok om de jas op te hangen of geen ruimte in de kast om de schoenen op te ruimen.
Zorg ervoor dat er ruimte is om iets op te ruimen.
13. Ruim op als de container wordt geleegd
In Nederland weet iedereen waar, wanneer en welk huisvuil er wordt gehaald. Ik heb een app op mijn telefoon die me een melding geeft wanneer de vuilnis wordt gehaald. Ga met een mand door het huis en vul deze met bijvoorbeeld oud speelgoed, een doos met troep van zolder, oud papier van je kantoor. Maak de keukenkasten en koelkast leeg met voedsel dat over de datum is en niet meer wordt gegeten. Vul die container!
Lukt dat opruimen niet alleen?
Denk je na het lezen van bovenstaande tips ‘Dit gaat mij alleen niet lukken’, dan kan ik je helpen. Het is echt een heerlijk gevoel om een opgeruimd huis schoon te maken. Vaak hoor ik dat het huis schoonmaken in een uur per dag, niet lukt. Dit heeft in eerste instantie te maken met je routine. Herhaling is echt de kunst. Maar ook een on-opgeruimd huis is moeilijk schoonmaken en lukt echt niet in een uur per dag.
Kan ik je helpen?
Om je te helpen met rommel vermijden kan ik je via een cursus leren hoe je efficiënt opruimt zodat alles in en om je huis perfect georganiseerd is.
Lees hier meer over de cursus Efficiënt Huishouden.
Hoe opgeruimd is jouw huis?
Helga Post®
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
De beste tip die ik ooit ergens heb opgedaan is: zet na de avondmaaltijd een kookwekker op tien minuten en ga met het hele gezin spoed-opruimen. Ongelofelijk wat je met vier man in tien minuten weg kunt werken! Daar ben je in je eentje dus veertig (!) minuten zoet mee!!!
Dat is een hele goede tip. Dankjewel Corine.
Dat is een goeie, die ga ik hier ook eens uitproberen! 🙂
“Oud speelgoed, doos rommel, oud papier en eten over de datum, vul die container?”
Wij hebben aparte containers voor plastic en gft, papier en restafval gaat in ondergrondse containers vlakbij. Wij scheiden dus alles, hoop dat jij die zin anders bedoelde en niet alles in één container gooit?
Het is een manier van spreken, Mieke en je moet het absoluut niet letterlijk nemen. Als je me een tijdje volgt, zul je erachter komen dat ik mijn huishouden alleen maar duurzaam en groen doe. Dus afval scheiden is prioriteit.