Iedereen aan één tafel, wat in het verleden de regel was, wordt steeds vaker een zeldzaamheid in ons hectische leven, zoals de huidige cijfers laten zien. Het was een compleet ritueel: de eettafel samen dekken en wachten tot papa thuiskomt van zijn werk. Meestal had hij nog een paar sneetjes overgebleven brood in de trommel en dan was het vechten wie het kreeg. Op de een of andere manier smaakte dat beter. Samen eten, samen aan tafel zitten, de dag doorspreken, met elkaar communiceren; wanneer gebeurt dat nog?
Gesprekken, plezier en vooral samenzijn
Samen eten, niet alleen met je gezin ’s avonds, maar ook met je vrienden en familie, dat betekent praten, plezier en voldoening.
Helaas is er nauwelijks tijd meer in het dagelijks leven. Een recente studie met meer dan 1600 deelnemers tussen 14 en 84, waaruit bleek dat het aantal gezamenlijke maaltijden door de week enorm afneemt, zette mij aan het denken. Vooral de lunch wordt vaak alleen gegeten. Wanneer iedereen ’s ochtends alleen aan de eettafel zit, ’s middags aan een bureau of in de kantine zonder collega eet, of wanneer iedereen ’s avonds op een ander tijdstip thuiskomt, behoort het samen eten al snel tot de verleden tijd.
Het bijzondere is dat verlangen en realiteit hier zo uiteen lopen. Voor ongeveer 77 procent van de ondervraagden is samen eten erg belangrijk. Voor gezinnen met kinderen zelfs voor 95 procent. Juist omdat in studies bleek dat kinderen en jongeren meer groenten en fruit eten als er samen wordt gegeten en daardoor een lager risico op eetstoornissen hebben, is het samen eten zó belangrijk.
Ontspannen en makkelijker conflicten oplossen
“Men wordt meer open”, legt de psycholoog uit, die de psychologische gevolgen van het eten onderzocht. Zijn inzicht: “Mensen die samen eten, nemen zichzelf anders waar en kunnen elkaar beter vinden in conflicten. Je neemt je eigen fouten ook minder serieus, dus het is losser”.
Tegelijkertijd reageerden de proefpersonen tijdens het gezamenlijk eten gevoelig op negatieve gezichtsuitdrukkingen. Hoewel we misschien aan de familietafel discussiëren, voelt het over het algemeen beter om samen te eten. Alleen neem je minder tijd, en een snack uit de hand is absoluut ongezonder dan een echte maaltijd aan tafel.
Leestip: 12 Voedingsmiddelen die elke vrouw moet eten
Klein nadeel
Het enige, zeer kleine nadeel is dat als je samen eet, het veel beter smaakt. Het gevolg is dat je de neiging hebt om meer te eten. Maar dat mag echt niet voorkomen dat je geniet van het samen eten, omdat je er niet per se dikker van wordt.
Fransen die graag eten, zijn gemiddeld vrij slank. In Frankrijk zijn slechts 15 procent van de mensen te dik. Ze eten vaker samen en consumeren 90 procent van hun calorieën tijdens de maaltijd. Amerikanen daarentegen consumeren slechts 80% van hun voeding aan tafel, vanwege de vele hapjes en de onbedwingbare trek naar tussendoortjes.
Leestip: Afvallen en genieten gaat echt samen
Samen eten in je nieuwe routine
Ontbijten met je gezin, lunchen met je collega’s of een familieontbijt in het weekend; er zijn veel manieren om samen te eten. Als we een beetje onze dagelijkse routine veranderen, is het mogelijk om tijd te vinden en de trend om te keren.
Voordelen van samen eten
Samen aan tafel eten heeft echt voordelen. Het schept niet alleen een band met kinderen, maar je kunt tegelijkertijd ook het goede voorbeeld geven. Ik merk zelf dat zelfs met oudere kinderen het communiceren beter verloopt. Vooral in de puberleeftijd verliezen veel ouders het contact doordat er weinig gepraat wordt en zijn niet meer op de hoogte van de bezigheden van hun kroost. De tafelgesprekken zorgen voor verbinding en contact met je kinderen, jong of oud.
Lees hier vier redenen waarom je altijd samen aan tafel zou moeten eten.
Hoe gaat het bij jou? Eet jij altijd samen met je gezin aan tafel?
Foto: Joyce Romero
Helga Post®
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
[…] Lees ook: Samen eten, laten we dat weer vaker doen […]