Een kersttijd zonder lekkere koekjes bakken? Ondenkbaar! Hier zijn de lekkerste recepten voor Scandi-fans.
Hemelse lekkernijen voor het feest – nieuws van de kerstbakkerij. De lekkerste Scandinavische bakrecepten.
Zachte gemberkoekjes
Voor Scandi Fans
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Porties 15 stuks
Ingrediënten
Gemberkoekjes
- 150 g boter
- 300 g tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zeezout
- 150 g bruine suiker
- 100 g extra fijne suiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 3 el volle melk
Noorse kruidenmix
- 2 tl gemalen kaneel
- 1 tl gemalen gember gedroogd
- ½ tl gemalen kruidnagel
- ½ tl gemalen kardemom
- 1 ½ tl vanillesuiker
- 50 g macadamia noten grof gehakt
Instructies
- Meng voor de Noorse kruidenmix alle genoemde ingrediënten goed.
- Smelt de boter en laat afkoelen. Meng de bloem, het bakpoeder, de kruidenmix en het zout in een kom en zet apart. Meng de bruine suiker en de extra fijne suiker met de afgekoelde gesmolten boter tot een gladde massa. Klop het ei, de eidooier en de melk door elkaar en roer dan de suiker en boter erdoor tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg geleidelijk het bloemmengsel toe en werk alles tot een glad deeg. Koel het deeg een paar uur.
- Verwarm de oven voor op 175 graden (gasstand 4). Bekleed meerdere bakplaten met bakpapier. Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een golfbal en leg ze op de bakplaten op een afstand van 5 cm (ze lopen nog uit elkaar tijdens het bakken).
- Bak 8-10 minuten in de voorverwarmde oven of tot ze net goudgeel zijn. Haal uit de oven en plaats ze direct op een rooster. In het midden moeten de koekjes nog zacht zijn, maar na verloop van tijd zullen ze hard worden. De koekjes smaken het lekkerst als ze 1 uur zijn afgekoeld – een beetje lauw, maar nog steeds een beetje plakkerig.
Deense boterringen
Voor Scandi Fans
Gang Tussendoortje
Porties 30 stuks
Ingrediënten
- 270 g boter
- 375 g tarwebloem
- 150 g poedersuiker
- 1 eigeel
- 3-4 el crème fraîche
- 1 eiwit voor het bestrijken
- fijne kristalsuiker om te bestrooien
Instructies
- Meng de boter en bloem tot een kruimelig geheel. Voeg suiker toe, dan eidooiers en als laatste de slagroom. Als het deeg nog te plakkerig is, voeg dan wat meer bloem toe. Leg het deeg in een plastic zak op een koele plaats gedurende minimaal 1 uur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (gasstand 6) en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Vorm het deeg op een met bloem bestoven werkblad 20-25 g dunne rolletjes van ca. 20 cm lengte. Vorm deze tot dubbele of enkele ringen en plaats ze op de bakplaten met een grote afstand tot elkaar. Bestrijk met eiwit en bestrooi met suiker.
- Bak 8-12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster en bewaar in een koektrommel of andere luchtdichte verpakking.
TIP: Als je bloem van tevoren zeeft, krijg je nog fijnere bakwaarden.
Finse Kerststerren
Voor Scandi Fans
Gang Tussendoortje
Porties 15 stuks
Ingrediënten
Kerststerren
- 1 vel bladerdeeg uit de koeling uit een vel van 30×18 cm kunnen 15 vierkantjes van 6×6 cm worden gesneden
- 1 ei geklopt, om in te smeren
- poedersuiker om te strooien
Pruimenvulling
- 150 g pruimen ontpit (of pruimenjam)
- 50 g kristalsuiker (of meer, naar smaak)
- 1-2 el vers geperst citroensap
Instructies
- Voeg voor de vulling de pruimen, suiker en citroensap toe aan een pannetje met water zodat alles net onder staat en laat zachtjes sudderen. Na ongeveer 20 minuten moeten de pruimen lekker zacht zijn. Eventueel pureren, laten afkoelen en als vulling gebruiken zoals hieronder beschreven.
- Verwarm de oven voor op 175 graden (gasstand 4). Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Snijd het bladerdeegvel in 15 gelijke vierkanten van 6×6 cm. (De maat is onbelangrijk! Als het deegvel een andere maat heeft, snijd dan vierkanten die overeenkomen aan die maat).
- Snijd in elk vierkant schuin van de hoeken naar het midden, de sneden moeten 1 cm vanaf het midden eindigen. Bestrijk elk vierkant met het losgeklopte ei en leg het op de bakplaat. Plaats nu 1 theelepel pruimenvulling (of, als je wilt, pruimenjam) in het midden. Vouw een hoek naar het midden en doe hetzelfde met de andere hoeken zodat er een kleine ster ontstaat.
- Bak de sterren 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg mooi is gerezen en goudgeel is. Laat een beetje afkoelen, bestuif met poedersuiker en serveer onmiddellijk.
Sneeuwballen
Voor Scandi Fans
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Porties 20 stuks
Ingrediënten
- 200 g marsepein het beste is 63% amandelgehalte, maar minimaal 50%
- 120 g witte chocolade
- 100 g kokosrasp
- cocktailprikkers
Instructies
- Snijd de marsepein in 20 stukken. Rol de stukjes tot balletjes, zet ze apart en zet ze in de koelkast tot ze later bedekt gaan worden met chocolade – ze drogen dan sneller.
- Tempereer de witte chocolade: smelt de helft ervan in een kom boven het waterbad, haal de kom van het vuur en laat de resterende helft erin smelten zodat het mengsel sneller afkoelt.
- Steek voorzichtig een cocktailprikker in een marsepeinbolletje en doop het in de gesmolten chocolade zodat het een dun laagje krijgt. Rol vervolgens de bal door de kokosvlokken en laat deze stollen op bakpapier.
TIP: voor meer verfijning
Om de marsepein op smaak te brengen, voeg je wat geraspte sinaasappelschil toe als je de marsepein in balletjes rolt.
Of meng 2 eetlepels amaretto erdoor voor een ‘volwassen’ versie.
Meer inspiratie voor heerlijke, zoete recepten
Wil je deze recepten bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Helga Post®
Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden.
Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken.
Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.