Schoonmaak motivatie

Het is al een tijdje heel warm hoewel de zomer nog moet beginnen. Ik lees ook steeds vaker in de Facebook groep dat het te warm is om wat in het huishouden te doen. Ik begrijp dat, dat vind ik zelf ook. Maar soms kun je niet anders dan aanpakken. Hoe moet het dan straks wanneer het echt zomer is? Ik vertel je hoe je ook in de zomer gemotiveerd blijft om het huis schoon en opgeruimd te houden. Hieronder tips voor schoonmaak motivatie voor de zomer.

Maak dagelijks een to-do lijst

Ik ben een lijstjes nerd en je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb er wel een lijstje voor. In de Huishoudkit, die ik elke maand uitgeef, zitten er genoeg. Niet alleen op papier houd ik van alles bij, maar ook digitaal. Mijn huishoudschema bijvoorbeeld staat in mijn mobiele telefoon en geeft me meldingen wanneer er iets moet gebeuren.

Ik begin de dag dan ook met een kop thee, een broodje of een beker yoghurt én mijn lijstjes. Het fijnste aan die lijstjes is het afvinken. Dat geeft zo’n heerlijk, voldaan gevoel. Misschien ken je het gevoel. Dat is voor mij ook één van de voornaamste reden om aan de taken van een lijstje te beginnen.

Zorg dat je een routine hebt

Vaak zie ik voorbij komen dat huishoudtaken niet lukken wegens werk of tijdgebrek. Als je een routine hebt om ‘elke morgen’*¹ gewoon te doen voordat je het huis uit gaat, kun je alweer een aantal taken afstrepen. Ik werk ook vijf dagen per week, weet hoe laat ik moet beginnen en pas mijn wekker daarop aan. Daarom sta ik op, op een tijdstip waarvan ik zeker weet dat ik mijn huishouden voordat ik start met werken, aan kant heb.

Ik sta elke ochtend om dezelfde tijd op, doe dezelfde dingen, vóór en na mijn ontbijt en in de namiddag ook. Dit heet een routine. Elk huishouden en ieder mens is anders, met andere gewoontes, ideeën en ritme. Er is niemand die dezelfde routine heeft als ik. Maar ik kan je wel leren hoe je jouw eigen routine maakt. En doordat deze helemaal is aangepast aan jouw leven en huishouden, houd je het ook vol. Lees hier meer over een eigen routine maken.

Slaap voldoende

Vooral in de zomer, wanneer de avonden lang en zwoel zijn (en vaak heel gezellig) is het heel verleidelijk om laat naar bed te gaan. Maar je hebt er alleen jezelf mee, zeker als je de volgende dag nog productief moet/wilt zijn. Slaaptekort werkt demotiverend en lusteloos. Je focus en schoonmaak motivatie verslappen en je krijgt minder gedaan.

Doe niet té veel

Hoewel je wel gewoon je dagelijkse dingen gedaan wilt krijgen, is de zomer niet geschikt om grote projecten aan te pakken. Laat die ramen maar en lucht de woonkamer wat vaker zodat de gordijnen nog wel een tijdje mee kunnen zonder te wassen. Bovendien is de winter lang genoeg om je daar druk over te maken. Na de zomer komt er vast, net zoals vorig jaar (bij Waar is Mam) nog wel een kleine najaarsschoonmaak.

Relax

Daarvoor is de zomer bedoeld, toch? Als je jezelf geen rust geeft en altijd maar doorgaat, gaat je lichaam protesteren. En daar zit niemand op te wachten. Stel je voor; ziek in de zomervakantie!

Dus ga zwemmen, lees een boek (of een paar meer), ga lekker zonnen en doe af en toe een dutje. Zo’n powernap doet echt wonderen en geeft je alleen maar meer schoonmaak motivatie.

Elke morgen is een onderdeel van het huishoudschema. Het omvat een aantal huishoudelijke taken die je elke ochtend herhaalt (routine) zodat je huis op elke moment van de dag opgeruimd en schoon is. Meer lezen over het huishoudschema en de taken? Lees het hier.

Schoonmaak motivatie voor in de zomer