De keuken: Eén van de meest gecompliceerde ruimtes in huis om schoon te maken. Allereerst is het altijd een tijdrovende klus met al die verschillende apparaten, kookspullen en altijd volle kasten. Om het schoonmaken van je keuken wat eenvoudiger te maken heb ik wat tips verzameld: 8 Schoonmaaktips voor de probleemzones van je keuken.

TIP 1 – De ooghoogte test

Deze test is er eentje van de echte professionals, want je weet, dat ben ik niet! Ik ben nog steeds iemand die niet van het huishouden houdt, maar je graag helpt om alle door mij vergaarde ervaring met je te delen.

Maar deze tip komt dus van een echte professionele schoonmaker en ik gebruik hem ook altijd thuis. Om deze test uit te voeren moet je op hetzelfde niveau komen als het oppervlak dat je schoonmaakt. Kijk erover en je ziet meteen hoe schoon het is en wat je hebt gemist bij het schoonmaken.

TIP 2 – Krassen op het servies

Je kent het wel, die krassen op borden, in mokken en in kopjes van lepels en vorken. Jammer en niet mooi, maar het gebeurt door regelmatig en intensief gebruik. Er is een manier om het op te lossen.

Koop wijnsteen

Wat is wijnsteen? Het is een natuurlijk zout dat afkomstig is uit de wijnproductie en het ziet eruit als grote suikerkorrels. Je ziet het ook weleens op de bodem van een fles wijn. Het heet ook wel cream of tartar en is niet te verwarren met wijnsteenpoeder, want dat is samengesteld uit natriumbicarbonaat (baking soda) en wijnsteen.  

Aan wijnsteen of cream of tartar is in Nederland heel moeilijk te komen. Een goed alternatief is dan ook baking soda, wat je overigens voor nog minimaal 49 andere doeleinden kunt gebruiken. Een goed idee dus om het altijd in huis te hebben.

Maak een pasta met een beetje water zodat het op pudding lijkt qua consistentie en breng het aan op het bekraste oppervlak. Wrijf in een cirkelvormige beweging met je vinger of een doek.

Voor bijzonder hardnekkige krassen kun je een paar druppels azijn of citroensap toevoegen. Blijf wrijven totdat je de slijtplekken hebt weggepoetst. Daarna afspoelen en droog maken.

TIP 3 – Vlekken op een (granieten) werkblad

Ik noem het kieskeurige werkbladen; ze zien er geweldig uit, het materiaal is peperduur, maar je ziet er alles op of het vlekt altijd. En de meesten hebben geen idee hoe ze het weer schoon moeten krijgen.

Tomatensaus, koffie, wijn, allemaal van die vlekken die moeilijk te verwijderen zijn op dit soort aanrechtbladen.

Een vrij makkelijke manier om een dergelijke vlek te verwijderen is door simpelweg gelijke delen ontsmettingsalcohol en afwasmiddel op de vlek aan te brengen. Meng het met je vingers en laat het intrekken. Veeg het 10 minuten later af en de vlek is verdwenen.

Ik wil echter nog wel benadrukken hoe belangrijk het is om je natuurstenen werkbladen af ​​te dichten. Ik weet dat het een van die klussen is waar je niet echt aan denkt, maar je geeft veel geld uit aan deze werkbladen, en het sealen ervan biedt eigenlijk een beschermende barrière zodat permanente vlekken geen kans krijgen.

TIP 4 – Kalkvlekken

Afzettingen van hard water op en rond de kraan, een ergernis voor velen. Een glimmende kraan en gootsteen zien er zoveel frisser en schoner uit. De manier om kalkvlekken aan een kraan te verwijderen, is door een plastic zak te vullen met azijn en die om de kraan heen te bevestigen, met bijvoorbeeld een elastiek. Laat het een nacht staan en de volgende ochtend is de kalk verdwenen.
Dit werkt ook perfect voor je douchekop!

Als het gebied rond je kraan kalkresten heeft, kun je gewoon een in azijn gedrenkte doek erop leggen. Laat dit vervolgens ook een paar uur intrekken, en ook deze vlekken zijn weg.

TIP 5 – Glazen kookplaten schoonmaken

Iedereen met een glazen kookplaat kent het probleem, waaronder ik. Er is iets overgekookt en op het hete oppervlak ingebrand. Er ontstaan lelijke doffe vlekken en ze zijn moeilijk te verwijderen.

Glas is een kwetsbaar oppervlak, dus iets wat schuurt is niet aan te raden, want dat kan krassen veroorzaken. De uitdaging is dus: Hoe maak je een glazen kookplaat goed schoon zonder het te beschadigen?

Ik heb in de loop der jaren een aantal dingen getest en de wonderspons van Action werkt voor mij het beste. Ze werken heel goed met alleen water en ze maken geen krassen.

TIP 6 – De gootsteen

Als je een slaapkamer binnenloopt en het bed is opgemaakt, dan voelt de rest van de kamer schoon en opgeruimd. Datzelfde geldt voor de gootsteen in de keuken. Helemaal als je een spoelbak met een speciaal ontwerp of opvallende kleur in je keuken hebt, want daar wordt dan gauw de aandacht naar getrokken. Als je de keuken binnenloopt en de gootsteen glanst, dan doet de rest ook meteen netjes aan. Aan de andere kant; als je binnenkomt en je ziet een smerige gootsteen met ook nog wat vieze vaat, dan voelt de hele keuken meteen vies aan.

Conclusie: Houd je gootsteen leeg en schoon. Zet vieze vaat meteen in de vaatwasser of in een wasbak in een keukenkastje, als je geen vaatwasser hebt. Uit het zicht in ieder geval. Houd de gootsteen schoon door etensresten meteen te verwijderen en dagelijks wat baking soda te sprenkelen, de spons erdoor en uitspoelen. Het duurt een paar minuten en maakt een wereld van verschil.

TIP 7 – Azijn stinkt!

Het lijdt geen twijfel dat azijn een krachtige reiniger is. Over de geur van azijn zijn de meningen hier in huis nogal verdeeld. Ik heb er geen moeite mee, maar mijn huisgenoten zijn er niet altijd zo blij mee.

Ik gebruik dan ook een gemakkelijke manier om azijn beter te laten ruiken. Ik vul een glazen pot met citrus schillen, wat ik maar voorhanden heb; citroen, sinaasappel, mandarijn, grapefruit. Vul de pot met gewone witte azijn en laat het minstens 3 dagen staan. Daarna zeef je het en kun je het azijn gebruiken in al je DIY reinigingsrecepten, zonder dat er nog iemand klaagt over de stank.

TIP 8 – Update de koelkast

De koelkast wordt hier wekelijks schoongemaakt. Voordat ik boodschappen ga doen, reorganiseer ik de koelkast door alles eruit te halen, en dat is meestal niet zoveel meer, het te checken, doekje door de koelkast en alles weer overzichtelijk terugplaatsen. Dit duurt hooguit vijf minuten.

Het regelmatig schoon- en bijhouden van je koelkast helpt niet alleen om de hygiëne op peil te houden, maar het helpt ook afval te verminderen. Als je weet wat je nog in huis hebt, weet je ook wat je niet hoeft te halen. Dit is bijzonder handig vlak voordat je gaat winkelen. Bovendien kun je nog een recept bedenken met dat wat er nog in staat en dat scheelt je weer een dag boodschappen doen.

Over dit onderwerp en nog véél meer tips heb ik het e-book Besparen op je boodschappen geschreven.