Ik geef het eerlijk toe; ik vergeet weleens een lamp! Toch is het van belang om je verlichting regelmatig schoon te maken. Niet alleen om het stof te verwijderen, maar ook vliegenpoep. Ja, je leest het goed. Vliegen poepen overal, maar het liefst op je lampen.
Zo’n schoonmaakbeurt voor je (glazen) verlichting is dus echt nodig om zoveel mogelijk licht door te laten. Bovendien wil je niet dat de lampen en armaturen er besmeurd en mistig uitzien. Hier zijn 9 schoonmaaktips voor alle soorten lampen.

Schoonmaaktips voor lampen
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

1 – Kijk af en toe omhoog

“Als ik mijn man zoen, zie ik wanneer de lampen gepoetst moeten worden.” Echt waar! Mijn man is bijna 1.90 en ik ben 1 meter 65. Als ik hem een kus geef, moet ik behoorlijk opkijken en ja, dan zie ik ook meteen veel meer.

Hangende verlichting bijvoorbeeld. En deze moeten net zo vaak worden afgestoft als het meubilair in de woonkamer. Ik zwaai er dan ook altijd even omheen met mijn plumeau op ‘woonkamer-dag’.

Het daadwerkelijke schoonmaken doe ik dus wanneer ik na een zoen zie dat het tijd is. Het viel me een tijdje terug op dat het niet vaak voorkomt op mijn huishoudschema en dit komt waarschijnlijk doordat het voor mij altijd een ’tussendoor-taak’ is.

Maar als je dus omhoog kijkt: Veeg het glaswerk eens per maand met een vochtige microvezeldoek af, en vergeet niet de binnenkant.

2 – Vergeet de ophanging niet

De bevestiging van hanglampen, zoals kettingen, snoeren, haken of touwen bijvoorbeeld, worden vaak vergeten bij het schoonmaken. Doet dit niet, want ze vangen, vooral in een keuken, vrij veel vuil en vooral vet. Dit vet vermengt zich dan ook nog met stof.

Een paar druppels afwasmiddel in je sop doet wonderen om die vettige laag te doen verdwijnen.

3 – Stoffen kappen

Als je lampen stoffen kappen hebben, zijn er een paar eenvoudige manieren om te voorkomen dat stof zich ophoopt. Veeg eerst de stof er af met een schone, droge microvezeldoek, dat het meeste stof al verwijdert. Je kunt ook een plakrol of pluisrol gebruiken om het stof op te vangen.

Als het stof zich zodanig heeft opgehoopt dat het met een doek of roller niet meer lukt, probeer dan de lampenkamp eraf te halen en gebruik de borstel op je stofzuigerslang om alles te verwijderen.

4 – Verstopt licht

Eén lamp die altijd over het hoofd wordt gezien, is die in de afzuigkap. Dit armatuur heeft meestal een plastic kap om het te beschermen tegen spatvet. Dit deksel wordt vaak wel gereinigd als de afzuigkap aan de beurt is, maar om alle licht helder door te laten is het af en toe nodig om dit deksel te verwijderen en ook de binnenkant schoon te maken. Gebruik hiervoor een eenvoudige vetreiniger of een zelfgemaakte ontvetter.

5 – Mist en stoom

Lampen in de badkamer kunnen erg moeilijk schoon te maken zijn als ze niet regelmatig worden schoongemaakt. Het stof vermengt zich met de stoom uit de douche en creëert een dikke pasta, die op de armaturen opdroogt en moeilijk te verwijderen is.

Probeer er een gewoonte van te maken om de lampen en armaturen in de badkamer net zo vaak schoon te maken als je de spiegel schoonmaakt.

Als je het huishoudschema volgt, hoef je je geen zorgen te maken; spiegels schoonmaken komt regelmatig voorbij.

6 – Maak het niet moeilijk

Een snelle tip voor het reinigen van het glas van wandverlichting is om ze in in de vaatwasser te doen. Plaats ze op het bovenste rek en laat de vaatwasser een volledige cyclus doorlopen.

Doe dit niet samen met met vette potten en pannen! Je vaatwasser verwijdert de stof en de film, die zich op het glas hebben verzameld. Als er vlekken op zitten, kun je deze bijwerken met een fijn geweven microvezeldoek.

7 – Verlichting ingebouwd

Inbouwverlichting moet worden gereinigd door de gloeilamp te verwijderen en daarna de binnenkant af te stoffen.

Doe de lichten uit als deze aan zijn, en laat de lampen volledig afkoelen. Zorg ervoor dat je het gebied voorzichtig schoonveegt, zodat het niet losraakt. Inbouwlampen worden meestal in het plafond geplaatst met veer-achtige hangers, die moeilijk opnieuw vast te maken kunnen zijn.

8 – Spotten aan een rail

Buis- en railverlichting moet minstens om de twee weken worden afgestoft om ophoping van stof en aanslag op de bovenkant van de buizen en lampen te voorkomen. Deze kunnen worden afgestoft met een uitschuifbare plumeau. Zorg ervoor dat je in én rond de lampen afstoft. Spinnen vinden het fijn de webben in de spotjes te bouwen.

9 – Vergeet buiten niet

Verlichting voor buiten moet ook regelmatig worden schoongemaakt. En niet alleen buiten, maar ook je schuurverlichting kan zo af en toe een beurt gebruiken, vooral als je er regelmatig bij moet/wilt werken.

TIP LEES
GARAGE OVERZICHTELIJK OPRUIMEN IN EEN DAG

We zien buitenverlichting soms over het hoofd, omdat ze uit het zicht zijn wanneer we onze schoonmaak doen.

Gebruik een ragebol om insecten en spinnenwebben rond de lampen te verwijderen. Verwijder daarna het vuil en de, vooral buiten, eventuele groene aanslag.