Vooral als je kinderen jong zijn valt het niet altijd mee op het huishouden op orde te houden. Mijn meest gegeven advies is om de kinderen erbij te betrekken. Op die manier schiet je het meest op en bovendien hebben ze een basis om mee te helpen in het huishouden. Met opruimen en schoonmaken met kinderen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zij én jij hebben er alleen maar baat bij.

Schoonmaken met kinderen

Toen mijn kinderen jong waren en ik bijna fulltime werkte, moest al het huishoudelijke werk op zaterdag gebeuren. En elke moeder weet, en ik weet uit ervaring dat het niet te maken heeft met de leeftijd van je kinderen, dat wanneer het huishouden dan een week niet wordt gedaan, je bijna de bomen door het bos niet meer ziet. Een beetje hulp kon ik dus wel gebruiken.
Om mijn kinderen te motiveren hield ik elke zaterdagmorgen ‘taakjes-uur’. Ik maakte een lijstje met daarop huishoudelijke taken die zij aan konden en liet ze er dan drie uitzoeken. We spraken een tijd af wanneer we begonnen en het was dan een race tegen de klok wie er als eerste klaar was.

Elke zaterdagmorgen ‘taakjes-uur’, samen de huishouding doen. De kinderen vonden het een spel en ik was ermee geholpen.

Pubers motiveren valt niet mee

Nu ze ouder zijn valt het niet mee om ze nog te motiveren. Pubers staan vooral bekend als ‘lastig’, maar het zijn ook heuse verbouwers. Als je ze hun gang laat gaan staat je huis binnen de kortste keren op z’n kop en kun je de keuken niet meer van de kamer onderscheiden.

Het zelf doen is niet de juiste manier

En je wilt niet weten hoe vaak ik ‘ruim je rommel op’ en ‘neem je spullen mee naar boven’ roep, maar het belandt in dovemans oren. Na ongeveer vijf keer doe ik het dan maar zelf. Dat juist dat verkeerd is probeert mijn man mij al jaren te vertellen. En ik weet dat wel, maar ben dan te moe om het nogmaals te herhalen.

Ooit vonden ze het wel leuk

Dus af en toe voer ik nog een ‘taakjes-uur’ in, wanneer ze niet hoeven werken of studeren. Zij worden er nu niet meer blij van, maar ik wel! Met hangen en wurgen kiezen ze dan hun taken uit, onderwijl vertel ik erbij hoe leuk en gezellig dat ‘vroeger’ wel was, en een dik uur later zijn de meeste vertrekken weer begaanbaar.

Juist doordat ik hier jong mee ben begonnen, en ik ze daar aan kan herinneren, weten ze hoe het werkt en hoe ik ermee geholpen ben.

Motiveren van kleine kinderen

Om je kleine kinderen te motiveren te helpen bij het huishouden is een peulenschil vergeleken bij later, maar het gezegde luidt: jong geleerd is oud gedaan. En dat is waar!

Als ze wat jonger zijn gaat het allemaal niet zo snel, maar wanneer je ze aanmoedigt en ze niet teveel verbetert krijgen ze een verantwoordelijkheidsgevoel voor de taken die jij ze geeft. En een kind vanaf een jaar of vijf kan al best veel.

“Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt zeker ook voor huishoudtaken.”

Waarom kinderen laten helpen in het huishouden

Hoewel het misschien niet altijd gelijk goed gaat, of snel, is het toch handig als je wat hulp krijgt! Daarnaast vinden kinderen het vaak zelfs leuk om te helpen. Ze voelen zich nuttig en kunnen laten zien wat ze al kunnen. Helpen in het huishouden is voor kinderen natuurlijk ook leerzaam en helpt de ontwikkeling naar zelfstandigheid een eindje op weg.

Het ligt ook aan het kind zelf, maar in principe vanaf een jaar of 15 kan een kind bijna net zoveel als een volwassene. En ze doen dat bij mij ook met regelmaat en ik geef hun als motivatie mee dat het een goede voorbereiding is op het leven in de grote mensen wereld, waar ze zo heel graag bij willen horen! Dat is natuurlijk niet wat ze willen horen, maar ze doen het, ook al is het met een mokkend gezicht 😉

Verwacht niet dat het op jouw manier gaat

Je kunt natuurlijk niet verwachten dat het allemaal in een keer goed gaat. Je zult in het begin altijd een oogje in het zeil moeten houden, maar gaandeweg leren ze bij. En als ze dan een aantal taakjes hebben waarvoor zij verantwoordelijk zijn, laat ze dan gaan zonder dat jij voortdurend oplet.

Geef ze ook duidelijke richtlijnen, bijvoorbeeld wanneer een taakje gedaan moet worden of klaar moet zijn. Maak in het weekend bijvoorbeeld een lijstje, zodat ze deze gedurende de week af kunnen vinken. Of introduceer, net als ik, een taakjes-uur op de zaterdagmorgen.

Doorbreek het klassieke rolpatroon

Betrek niet alleen je meisje bij deze klusjes. Jongens zijn net zo gemotiveerd als meisjes en maak geen onderscheid in de klussen. Doorbreek dat klassieke rolpatroon en laat je meisje gras maaien en je zoon stofzuigen.

Doe nooit een taak over in het bijzijn van je kind. Wanneer je dit wel doet, en er ook nog bij moppert, zal het kind nooit meer plezier krijgen in de betreffende taak en zijn of haar motivatie is weg. Gebeurt het niet op jóuw manier, doe het dan zelf.

Vergeet niet je kind af en toe een complimentje te geven

10 Manieren om schoonmaken met kinderen leuk te maken

Mij heeft het nooit veel moeite gekost om de huishoudelijke klusjes leuk te maken, het was eigenlijk alleen een kwestie van een paar ’trucjes’.

1 – Trakteer ze

Een heel eenvoudige traktatie kan wonderen doen en een grote motivator zijn. Verberg het op een plaats, die alleen te vinden is als ze hun werk goed doen.

2 – Laat ze winnen

Hebben ze even geen zin? Maak er dan een wedstrijd van. De winnaar krijgt iets extra’s; mag later op blijven, krijgt een kaart met bonuspunten die later ingeleverd kan worden, mag een koekje uitzoeken, etc. Wees creatief.

3 – Werk als team

Als je samen aan de slag gaat, dat betekent jij dus ook, werk dan als een team samen. Laat de kinderen dat ook voelen. Bereid, als voorbeeld voor je kinderen, alvast een taak voor, en laat het hem of haar weten. “Dan ben jij ook sneller klaar”. Doordat mijn kinderen zelf de taken mochten kiezen (om en om) gebeurde het wel dat er eentje veel sneller klaar was dan de ander. Doordat ik liet zien dat je ook een ander kon helpen, wisselden ze taken weleens uit. “Zal ik dat voor je doen en jij de mijne, dan ben je sneller klaar”. Je begrijpt het principe; laat ze voelen dat teamwork werkt.

4 – Geniet als team

Ergens halverwege zette ik thee en koekjes op tafel en hadden we een heuse pauze. Hier konden ze echt van genieten. Rond de tafel als ‘grote mensen’ pauze houden. Dit was een ’tussen’ beloning voor het harde werk.

5 – Geef ze eigen spullen

Het is zo weinig moeite en ze hebben er zoveel plezier van; een eigen emmer! De emmertjes waren gevuld met een stofdoekje, een plumeau, een spuitfles met water en een paar druppels afwasmiddel en sponsje. Én er stond hun naam op!

6 Manieren om opruimen en schoonmaken met kinderen leuk te maken - schoonmaken met kinderen

6 – Geef ze een lijst

Zoals ik in het begin al aanhaalde schreef ik eerst een lijstje met alle taken en mochten ze er daarna een aantal uitkiezen, totdat ze allemaal verdeeld waren. Ik zorgde er voor dat het er maximaal drie per persoon waren. Het moet immers leuk blijven.

Wat ze het meest fijne vonden aan dat lijstje, was het afvinken!

Hoe zorg je dat kinderen in het huishouden helpen?

Om je kind te stimuleren te helpen in het huishouden, maar ook om het voor jouw kind leuk te maken kun je bijvoorbeeld ook zo’n lijst maken met vakjes, die ze af kunnen vinken of beplakken met stickers wanneer een taak is volbracht. Ook kinderen geeft dat een voldaan gevoel, maar meer nog een trots gevoel!

Wat kun je kinderen laten doen in het huishouden?

6 Manieren om opruimen en schoonmaken met kinderen leuk te maken - schoonmaken met kinderen

Op deze, en de vraag er boven, heb ik een antwoord voor je in de vorm van een aantal printables.

Op deze printables vind je taken die per leeftijd te doen zijn voor kinderen.

Daarnaast zijn er een aantal invullijsten toegevoegd (in meerdere kleuren), die je zelf kunt invullen.

Eigen kamer opruimen

De wat oudere kinderen zijn prima in staat hun eigen kamer op te ruimen en schoon te houden. Aan de hand van deze checklist kun je je kind leren hoe het zijn of haar kamer moet opruimen en schoonmaken.

De checklist geeft stap-voor-stap aan wat ze nodig hebben, wat ze moeten doen en hoe het gedaan moet worden.

Een kind ouder dan 10 jaar kan dit al prima alleen als je het de checklist meegeeft. Wees niet bezorgd als het niet zo gaat als dat jij het doet, wees trots dát ze het doen.
Onder de tien jaar kun je je kind nog een handje helpen de checklist samen af te werken.

De checklist kinderkamer opruimen is een echte motivator voor je kind

Deze checklist is verkrijgbaar in onze Huishoudshop.

Kinderkamer opruimen - checklist voor je kind

Hoe motiveer jij je kinderen om je te helpen in het huishouden?

Zijn er nog andere klussen die jij ze laat doen?