De griep slaat weer toe en van wat ik heb gehoord, is het ook deze keer geen fijne. Om te voorkomen dat die narigheid zich niet herhaald, heb ik op een rij gezet wat je moet schoonmaken na de griep.
Griep is niet leuk
Tot dusver zijn wij nog gespaard gebleven. Ik klop het wel even af want, hoewel wij gelukkig niet vaak ziek zijn, kan een virus overal de kop opsteken. Als je wel tot de ongelukkigen behoort, en vooral je kinderen, dan wens ik je heel veel beterschap. Een griep hebben is echt geen pretje. Dagenlang in bed liggen en je verschrikkelijk rot voelen is zo zonde van je kostbare tijd, vind ik.
Het is ons natuurlijk ook wel eens overkomen, de één na de ander of zelfs het hele gezin in één keer. Allemaal geveld door de griep. En ik kan uit ervaring vertellen, daar wordt het niet gezelliger van. Met loopneuzen, hoestbuien, gemiste afspraken en een constant bezet toilet daalt het humeur wel tot het laagste niveau.
Schoonmaken na de griep
Na zo’n griep vind ik het dan ook heel belangrijk om het huis grondig schoon te maken, zodat alle bacillen en ziektekiemen het huis uit zijn. Niets is erger wanneer hetzelfde ritueel zich na een aantal dagen, of zelfs weken, nog eens herhaald. Welke stappen ik zet om dit te voorkomen heb ik voor je op een rij gezet.
Stap 1 – Verzamel al je schoonmaakbenodigheden
a) Ontsmettingsmiddel
Ik maak de meeste schoonmaakmiddelen zelf, uit zuinigheidsoverwegingen, maar ook om het milieu te besparen van alle chemische middelen die er door de afvoer verdwijnt. Om zelf een desinfecterend middel te maken gebruik je bleekmiddel. En bleekmiddel of chloor is geen natuurproduct maar wel essentieel om te ontsmetten. Ik gebruik het dan ook zo min mogelijk en verdun het; sterk genoeg om te kunnen ontsmetten en zwak genoeg om niet te agressief te zijn en milieu teveel te belasten. Het recept hiervoor staat in mijn e-book Homemade Keukenreinigers.
Je kunt natuurlijk ook een ‘groen’ desinfectiemiddel kopen. Ik ben zelf een fan van Green Smile producten. Deze ontsmetter bevat alleen biologische ingrediënten, en zelfs geen bleekmiddel.
b) Schoonmaakdoeken
Ik gebruik meestal microfiberdoeken en dan het liefst de doeken van Ecozone voor meerdere doeleinden. Ze nemen zoveel meer stof op omdat het hele dikke doeken zijn. En het fijne van deze doek is dat je (normaal) geen schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken. Je gebruikt hem droog als stofdoek of nat als schoonmaakdoek, en hij blijft werken tot ongeveer 300 wasbeurten. Dat bespaart een hoop geld én tijd, en daar ben ik dol op.
Stap 2: Laat de zon binnen
Open de ramen om de frisse lucht binnen te laten, voordat je begint. Nu zullen je huisgenoten niet blij van je worden als je in deze maand de ramen wagenwijd openzet, maar een raam op een kier zetten is ook voldoende. Overigens is dat altijd een goed idee, ook tijdens de winter. Ik heb álle dagen in alle seizoenen op de bovenverdieping de ramen op een kier staan. Op de benedenverdieping staan elke nacht en een deel van de dag de bovenvensters op een kier. Goed luchten is ook essentieel om ziektekiemen geen kans te geven. En laat licht binnen, open de jaloezieën of gordijnen.
Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord
Stap 3: Schoonmaken
Hier is mijn top 10 dingen om te reinigen na de griep, of andere ziektes:
1. Beddengoed, dekens en gedragen kleding
Je hebt de neiging om veel meer te zweten als je ziek bent, dus trek je beddengoed eraf, verzamel de eventuele extra dekens van het bed of de bank en verzamel de pyjama’s of andere gedragen kleding tijdens het ziek zijn. Was alles uit op de warmste temperatuur die het materiaal toelaat, maar stop je wasmachine niet te vol. Kussens kunnen desnoods ook in de wasmachine worden gewassen. Volg gewoon de instructies van het etiket.
Lees ook: 12 fouten die je tijdens het wassen maakt
2. Het matras
Als het matras door het beddengoed heen vuil is geworden, maak het dan goed schoon. Ook als het niet is gebeurt, kan even goed luchten geen kwaad. Zet het raam op je slaapkamer een tijd helemaal open om goed door te luchten. Verwijder eventueel de matrashoes en was deze zo heet mogelijk. Op minimaal 60 graden dood je ook alle huisstofmijt. Voeg een half kopje azijn toe aan je was voor de geur, maar ook als wasverzachter.
Twee manieren om je matras te reinigen
Manier 1
Als het weer het toelaat, (op een zonnige, droge dag, temperatuur maakt niet uit) haal het matras dan naar buiten om het te laten luchten. De zon heeft een natuurlijk reinigend vermogen en kan bacteriën die zich in de matras verbergen, doden. Nu komt het leuke gedeelte; nu kun je figuurlijk de griep even een goed pak slaag geven. Als je nog een ouderwetse mattenklopper hebt is het ideaal, maar je kunt ook een tennisracket of een schone bezem of hark gebruiken. Zorg er wel voor dat je de platte kant van de hark gebruikt. En sla er maar op los!
Alle huidschilfers, huisstofmijt en hun uitwerpselen kun je er nu uitslaan. Het is ook een goede work-out, dus die heb je dan ook weer gehad. Laat je matras de hele dag in de zon liggen en vergeet niet om hem halverwege de dag naar de andere kant te draaien. Misschien wil je hem nog een keer snel slaan voordat je hem aan het eind van de dag weer terugbrengt.
Manier 2
Als je matras niet naar buiten kan, om welke reden dan ook, strooi er dan zuiveringszout (baking soda) over en laat dit minstens 30 minuten rusten (langer is beter), om eventuele geuren te absorberen. Stofzuig daarna het matras grondig.
LET OP: Als er vlekken in het matras zitten, moet je deze eerst behandelen, voordat je bovenstaande stappen zet. Maar stofzuig wel eerst het matras voordat je de vlekken reinigt.
Laat vlekken in een matras nooit te lang zitten. Hoe sneller je er bij bent, des te makkelijker ze er uit gaan.
Vlekken in het matras verwijderen
Beperk altijd het gebruik van (reiniging)vloeistof op een matras. Een matras mag niet te doordrenkt raken, want dan krijg je het niet meer droog. En een natte binnenkleding begint te schimmelen en dan kun je opnieuw ziek worden. Bovendien wil je er niet op slapen, want het begint te stinken. Het enige alternatief is dan een nieuw matras aanschaffen en dat is niet wat je wilt. Ga ook niet schrobben of wrijven, maar oefen druk uit. Door te wrijven maak je de vlek alleen maar groter.
Als je vlekken in je matras wilt verwijderen op een ‘groene’ manier, besproei het dan met azijn en strooi er baking soda over. Laat het even bruisen en leg er ongeveer twee uurtjes een droge handdoek over. Zuig nadien de resterende baking soda op met de stofzuiger.
Werk je liever met een kant-en-klare reiniger, dan heeft HG een biologisch afbreekbare reiniger.
Nadat je je matras hebt schoongemaakt, moet je ervoor zorgen dat het VOLLEDIG droog is, voordat je het terug plaatst en het bed opmaakt. Elk plekje vocht bevordert de groei van schimmels, meeldauw en bacteriën. Laat je matras drogen in de zon of zet er een ventilator voor totdat hij helemaal droog is. Als je je matras niet naar buiten hebt kunnen krijgen, zet het dan rechtop voor een openstaand raam.
3. De badkamer
De badkamer moet na een ziekte altijd goed worden gereinigd en gedesinfecteerd – met name de spoelbak, de kranen en het toilet. Gebruik hiervoor ook het ontsmettingsmiddel dat ik bij Stap 1 a) noemde.
4. De tandenborstel
Als je een goedkope tandenborstel hebt en die al een tijdje gebruikt, gooi hem dan gewoon weg en koop een nieuwe. Nieuwere of duurdere tandenborstels zet je in wat desinfecteer (voor wonden, waterstofperoxide). Zorg ervoor dat de haren volledig onder gedompeld zijn. Laat het een half uur weken. Spoel daarna de tandenborstel grondig met water af.
5. Handdoeken
Probeer tijdens een ziekte dagelijks van handdoeken te wisselen en zorg ervoor dat iedereen zijn eigen heeft. Probeer eventueel tijdelijk papieren handdoeken te gebruiken om het jezelf een beetje gemakkelijker te maken. Vergeet niet iedereen aan te moedigen om hun handen regelmatig en grondig te wassen.
Zodra de griep voorbij is verzamel je alle handdoeken en was je ze op de hoogst mogelijke temperatuur. Je kunt wat azijn toevoegen voor een frisse geur en voor donziger handdoeken.
6. Knuffelbeesten en speelgoed
Stoffen knuffels kunnen in de wasmachine met het andere beddengoed. Als ze te kwetsbaar zijn om in de wasmachine te doen, kun je ze laten stomen. Speelgoed dat geen water opneemt kun je met de hand afwassen of, als het er tegen bestand is, zelfs in het bovenste rek van de vaatwasser doen. Zijn het hele kleine onderdelen dan doe je ze in een waszak in de vaatwasser, of in de wasmachine!
7. Harde, vaak aangeraakte oppervlakken
Ziektekiemen overleven het langst op harde, niet-poreuze oppervlakken, dus probeer deze regelmatig af te vegen tijdens de griep, maar zeker daarna, met een ontsmettingsmiddel. Denk aan: Lichtschakelaars, deurknoppen, leuningen, tafels of een ander oppervlak dat je vaak hebt aangeraakt. Als je ziek bent heb je geen zin om uitvoerig schoon te maken en dan is een bus met infectiedoekjes ideaal.
8. Elektronische apparaten
Alle elektronische apparaten die zijn gebruikt zoals telefoons, mobiele telefoons, computers, tablets, toetsenborden en afstandsbedieningen met een ontsmettingsdoekje of een wattenschijfje gedrenkt in ontsmettingsalcohol afnemen. Laat het aan de lucht drogen.
9. Afvalbakken
Je vuilnisbakken hebben waarschijnlijk een breed scala aan vervelende dingen bewaard tijdens de griep. Vergeet ze daarom niet goed schoon te maken nadat je ze leeggemaakt hebt.
10. De keuken
Probeer zoveel mogelijk zieke kinderen uit de keuken te houden. Tijdens de griep is het belangrijk, ondanks dat je je misschien ook ziek en vreselijk voelt, om álle handgrepen dagelijks te desinfecteren. Gebruik de doekjes uit de bus, dan ben je snel klaar.
Zodra iedereen beter is, inclusief jij, maak je de rest van de keuken grondig schoon. Denk aan het werkblad, de koelkast en de gootsteen. En wederom alle handgrepen natuurlijk.
Laat je niet ontmoedigen
Het lijkt een ellenlange lijst, maar qua tijd duurt het niet zo lang om er doorheen te gaan. De meeste tijd zit in het wachten op de wasmachine en het drogen van alle items.
Onthoud dat als je in staat bent om diegenen die ziek zijn te beperken tot slechts een paar kamers in het huis, meestal de slaapkamer en de badkamer, er veel minder schoongemaakt hoeft te worden.
Beterschap!
Helga Post®
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
[…] TIP 10 dingen die je moet schoonmaken na de griep […]
Gelukkig ben ik tot hier toe van de griep gespaard gebleven. Maar de tips zitten in mijn hoofd . Er waren tips waar ik nog niet bij had stilgestaan. Dankjewel
Graag gedaan Lizzy, ik hoop dat je ze niet nodig hebt.