Duurzaam leven begint bij jezelf. Als we een betere wereld na willen laten aan de volgende generaties, dan moeten we nu actie ondernemen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In drie stappen leg ik je uit hoe je al een hele grote stap richting een duurzaam leven maakt.

Heb jij dat ook? Dat je graag duurzaam wilt leven, maar geen zin hebt om eerst een speurtocht te houden wat wel en niet goed is? Ik probeer het wel, door bijvoorbeeld mijn eigen schoonmaakproducten te maken, moestuinieren, zonnepanelen, afval scheiden. Maar dat is bij lange na niet genoeg.

Duurzaam is vaak duurder

Duurzaam leven gaat verder dan een paar zonnepanelen en wat spouwmuur isolatie. Duurzame producten zijn ook niet echt herkenbaar. Kleding bijvoorbeeld. Ik moet altijd eerst het internet op om uit te zoeken welke kleding niet wordt vervaardigd door kinderhanden. En als je dan iets hebt gevonden wat echt duurzaam is kost het klauwen met geld.

LEESTIP: Doeltreffende huismiddeltjes en recepten zonder chemicaliën

Prioriteiten stellen

Ik wil graag eerlijk en duurzaam leven, omdat we de wereld niet op deze manier aan onze kinderen door kunnen geven. Wij zijn misschien niet allemaal verantwoordelijk, maar wij moeten er wel iets aan doen. En de bekende spreuk

Verander de wereld, begin bij jezelf

is hier zeer toepasselijk. En dat wat je doet is echt geen druppel op een gloeiende plaat. Als iedereen zo zou denken zou er nooit iets gebeuren. Iemand moet de stap zetten en als we dat nu eens met elkaar doen dan is er een begin. Elk stapje tegen milieuvervuiling, oneerlijke lonen en onnodig dierenleed helpt. Als je iets wilt veranderen moet je ergens beginnen.

LEESTIP: Zo kies je de juiste milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Duurzaam leven bespaart ook geld

Duurzaam leven betekent ook zo min mogelijk afval produceren, producten aanschaffen die hergebruikt kunnen worden. Leven zodat jij de minste impact op het milieu hebt. Het creëren van een duurzame levensstijl betekent toewijding. Het is leren, experimenteren, onderzoeken en je vooral afvragen; hoe wil je leven?

LEESTIP: 15 Ultieme tips: Duurzaam en energiezuinig wassen

3 Essentiële stappen voor een duurzaam leven

Drie essentiële stappen voor een duurzaam leven

SHOPTIP: Vlekken verwijderen 100% natuurlijk

Minimaliseren

Minimaliseren is de eerste stap voor de start van een duurzaam leven. Wanneer je alle niet of nauwelijks gebruikte dingen uit huis doet krijg je veel meer ruimte, ook in je hoofd. Je gaat minder waarde hechten aan overbodige spullen waardoor je veel minder aanschaft. En dat maakt het makkelijker om op duurzame wijze te kopen. Minimaliseren geeft je ook (financiële) vrijheid.

Balans opmaken

Om te begrijpen wat er moet veranderen om duurzaam te kunnen leven moet je eerst weten hoe je nu leeft en dus de balans opmaken. Stel vast wat je niet-duurzame keuzes zijn; welke aankopen dat zijn, de manier van vervoer, etc. en pas deze aan.

Tevredenheid

Als je beide bovenstaande punten hebt toegepast moet je zorgen dat je tevreden bent met je nieuwe levensstijl om het duurzaam leven vol te houden. Je moet bereid zijn om met minder genoegen te nemen. Maar niet alleen jij, maar ook je huisgenoten. Goede voorlichting hierbij is een noodzaak. Vertel waarom jij duurzaam wilt leven, wat je doel is en hoe je het gaat aanpakken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je hele gezin meewerkt waardoor jouw tevredenheid stijgt.

LEESTIP: 8 Simpele acties die zorgen voor een duurzame keuken

Firma Huishouden doet groen huishouden

Op deze website, maar ook in onze Huishoudshop, gebruiken/verkopen we zoveel mogelijk producten zonder ecologische voetdruk. We willen helpen om een duurzaam leven toegankelijker te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Voedselverspilling

https://huishoudshop.online/product/herbruikbare-keukendeksels/
https://huishoudshop.online/product/herbruikbare-vleesviswaren-schaaltjes/
https://huishoudshop.online/product/voedsel-bewaar-container/

Meer producten tegen voedselverspilling

Plasticvrij

https://huishoudshop.online/product/reusable-food-bag-in-3-maten/
https://huishoudshop.online/product/siliconen-deksels-stretch-set-van-6/
https://huishoudshop.online/product/siliconen-deksels-set-van-4/

Alle ZERO WASTE producten

E-books die je helpen met een duurzaam leven

LEESTIP: Natuurlijke haarverzorging met plantaardige ingrediënten

https://huishoudshop.online/product/natuurlijke-haarverzorging-deel-1/
https://huishoudshop.online/product/homemade-huis-reinigers/
https://huishoudshop.online/product/e-book-besparen-op-je-boodschappen-2/

Meer e-books

Mailseries die je helpen om duurzamer te leven

52 WEKEN MAILSERIE: Een jaar lang elke week een mail met tips, motivatie, ideeën, recepten en nog veel meer, over onderwerpen waar je van kunt leren, die je inspireren, die je uitdagen, maar ook die je meteen kunt toepassen.

https://huishoudshop.online/product/vlekken-verwijderen-100-natuurlijk-52-weken-mailserie/
https://huishoudshop.online/product/meal-preppen-van-a-tot-z-52-weken-mailserie/
https://huishoudshop.online/product/selfmade-52-weken-mailserie-2/

Meer mailseries

Hoe duurzaam leef jij? Laat het me hieronder weten. Ik ben altijd benieuwd naar jouw antwoord, mening en/of reactie.