Schoonmaaktips | Stinkende wasmachine

Heb je weleens ‘s avonds je wasmachine laten draaien en het ‘s morgens in de droger willen doen én geconstateerd dat de was (nog steeds) stinkt? Dit is het gevolg van een stinkende wasmachine.

Je wasmachine is toe aan een grondige schoonmaakbeurt!

Om het goed te doen zou je elke maand je wasmachine moeten schoonmaken om het schoon en schimmelvrij te houden. Nog beter is het om bij elke wasbeurt een scheut azijn te gebruiken.

Het is namelijk de schimmel die de onfrisse geur veroorzaakt. En het is echt niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Of liever gezegd, waar.

Leestip: 6 Ultieme tips voor het wassen en drogen

Ondanks dat ik regelmatig mijn wasmachine schoonmaakte, de deur, de rubbers en zelfs een lege trommel liet draaien met alleen maar chloor, bleef het ruiken. Nu is het al een oudje, maar hij werkt nog prima, en toch overwoog ik om een nieuwe te kopen.

Het maakte niet uit wat ik deed, het bleef stinken.

Zo kom je van die stinkende wasmachine af

Benodigdheden:

Haal allereerst het zeepbakje uit je automaat en maak deze schoon onder de warme kraan. Mix een mok azijn, een mok water en eventueel een eetlepel geurende olie. Maak nu met de tandenborstel de ruimte waar het zeepbakje in moet schoon. Met de borstel kun je in alle hoeken en gaten komen en ook achterin.

Nu komt de grootste boosdoener; het rubber. Maak deze goed schoon, want hierin verschuilen zich de meeste schimmels. Verwijder deze, als dat mogelijk is en maak eronder ook schoon. Je zult schrikken van wat je hier aantreft wanneer je dit niet elke maand doet.

Zorg er wel voor dat je een oude handdoek voor je wasmachine hebt liggen als je het rubber schoonmaakt.

Als je bovenstaande elke maand herhaalt blijven schimmel en stank weg.

Of toch niet?

Er kan nog een ander probleem zijn.

Onderaan (meestal) je wasmachine, voor of achter, zit een klepje met daarachter een draaidop.

Wist je dat?

Oudere machines hebben het niet. Of ze zitten verstopt achter de plaat aan de achterkant van de machine. Hiervoor moet je zelfs de schroeven eruit draaien.

Let nu op! Haal deze dop er niet zomaar af!

Zorg er eerst voor dat je een opvangbak hebt waar het vieze water, én het stinkende vuil, inloopt. En dat is geen klein beetje. Schroef de dop langzaam open. Zodra je deze opendraait begint het water al te lopen.

Als het eenmaal leeg is gelopen maak hierin dan goed schoon met je mix van azijn en geurolie en de oude tandenborstel. Vind je er toevallig een sok in, of meerdere, gooi ze weg. Je krijgt de stank er niet meer uit. Maak deze afvoer helemaal schoon, zover je kunt.

Toen ik dit allemaal had gedaan was de stank weg. Eindelijk!

Heb jij al eens een stinkende wasmachine gehad en wist je niet waar het vandaan kwam? Wist jij dat er zo’n afvoer in je wasmachine zat?

Stinkende wasmachine
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

  1. Ik was de machine regelmatig met azijn (leeg) en maak het zeepbakje schoon. Maar de rest… Snel aan de slag dus en wie weet hoeveel sokken ik terug ga vinden… Ik mis er al jaren heel veel 😉

  2. Van vloeibaar wasmiddel blijven vettige drabresten op bepaalde plekken en in de slangen achter ook deze drab resten zijn ware stinkbommetjes

  3. Ah, goede tips. Ga dit komend weekend uitproberen. Bij alle wasmachines die we hebben gehad kregen we op een gegeven moment last van vieze geurtjes. We hebben zelfs een wasmachine uit de deur gedaan, omdat we dachten dat er iets mis mee was. Misschien was dat overbodig :S

  4. Wat ook helpt (na de bovenstaande hsndrlingen) is de machine op 90 graden laten draaien met soda erin. In het wasverzachter bakje azijn én via het wasmiddelbakje extra emmers warm water toevoegen. Het waterlevel in de machine is hoger als er was in zit op dat level blijft dan wasmiddelresidu zitten. Ik doe er gemiddeld zo’n anderhalve emmer bij.

  5. Draai de was vooral je handdoeken op 90 graden dat helpt ook goed

  6. Eens met Esther, dit is ook mijn ervaring. Wasprogramma op 90 graden met soda werkt ook goed.

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!