Heb je weleens ’s avonds je wasmachine laten draaien en het ’s morgens in de droger willen doen én geconstateerd dat de was (nog steeds) stinkt? Dit is het gevolg van een stinkende wasmachine.

Je wasmachine is toe aan een grondige schoonmaakbeurt!

Om het goed te doen zou je elke maand je wasmachine moeten schoonmaken om het schoon en schimmelvrij te houden. Nog beter is het om bij elke wasbeurt een scheut azijn te gebruiken.

Het is namelijk de schimmel die de onfrisse geur veroorzaakt. En het is echt niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Of liever gezegd, waar.

Leestip: 6 Ultieme tips voor het wassen en drogen

Ondanks dat ik regelmatig mijn wasmachine schoonmaakte, de deur, de rubbers en zelfs een lege trommel liet draaien met alleen maar chloor, bleef het ruiken. Nu is het al een oudje, maar hij werkt nog prima, en toch overwoog ik om een nieuwe te kopen.

Het maakte niet uit wat ik deed, het bleef stinken.

Zo kom je van die stinkende wasmachine af

Benodigdheden:

Haal allereerst het zeepbakje uit je automaat en maak deze schoon onder de warme kraan. Mix een mok azijn, een mok water en eventueel een eetlepel geurende olie. Maak nu met de tandenborstel de ruimte waar het zeepbakje in moet schoon. Met de borstel kun je in alle hoeken en gaten komen en ook achterin.

Nu komt de grootste boosdoener; het rubber. Maak deze goed schoon, want hierin verschuilen zich de meeste schimmels. Verwijder deze, als dat mogelijk is en maak eronder ook schoon. Je zult schrikken van wat je hier aantreft wanneer je dit niet elke maand doet.

Zorg er wel voor dat je een oude handdoek voor je wasmachine hebt liggen als je het rubber schoonmaakt.

Als je bovenstaande elke maand herhaalt blijven schimmel en stank weg.

Of toch niet?

Er kan nog een ander probleem zijn.

Onderaan (meestal) je wasmachine, voor of achter, zit een klepje met daarachter een draaidop.

Wist je dat?

Oudere machines hebben het niet. Of ze zitten verstopt achter de plaat aan de achterkant van de machine. Hiervoor moet je zelfs de schroeven eruit draaien.

Let nu op! Haal deze dop er niet zomaar af!

Zorg er eerst voor dat je een opvangbak hebt waar het vieze water, én het stinkende vuil, inloopt. En dat is geen klein beetje. Schroef de dop langzaam open. Zodra je deze opendraait begint het water al te lopen.

Als het eenmaal leeg is gelopen maak hierin dan goed schoon met je mix van azijn en geurolie en de oude tandenborstel. Vind je er toevallig een sok in, of meerdere, gooi ze weg. Je krijgt de stank er niet meer uit. Maak deze afvoer helemaal schoon, zover je kunt.

Toen ik dit allemaal had gedaan was de stank weg. Eindelijk!

Heb jij al eens een stinkende wasmachine gehad en wist je niet waar het vandaan kwam? Wist jij dat er zo’n afvoer in je wasmachine zat?

Stinkende wasmachine
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord.