Schoonmaaktips | Stinkende wasmachine

Stinkende wasmachine

Heb je weleens ‘s avonds je wasmachine laten draaien en het ‘s morgens in de droger willen doen én geconstateerd dat de was (nog steeds) stinkt? Dit is het gevolg van een stinkende wasmachine.

Je wasmachine is toe aan een grondige schoonmaakbeurt!

Om het goed te doen zou je elke maand je wasmachine moeten schoonmaken om het schoon en schimmelvrij te houden. Nog beter is het om bij elke wasbeurt een scheut azijn te gebruiken.

Het is namelijk de schimmel die de onfrisse geur veroorzaakt. En het is echt niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. Of liever gezegd, waar.

Leestip: 6 Ultieme tips voor het wassen en drogen

Ondanks dat ik regelmatig mijn wasmachine schoonmaakte, de deur, de rubbers en zelfs een lege trommel liet draaien met alleen maar chloor, bleef het ruiken. Nu is het al een oudje, maar hij werkt nog prima, en toch overwoog ik om een nieuwe te kopen.

Het maakte niet uit wat ik deed, het bleef stinken.

Zo kom je van die stinkende wasmachine af

Benodigdheden:

Haal allereerst het zeepbakje uit je automaat en maak deze schoon onder de warme kraan. Mix een mok azijn, een mok water en eventueel een eetlepel geurende olie. Maak nu met de tandenborstel de ruimte waar het zeepbakje in moet schoon. Met de borstel kun je in alle hoeken en gaten komen en ook achterin.

Nu komt de grootste boosdoener; het rubber. Maak deze goed schoon, want hierin verschuilen zich de meeste schimmels. Verwijder deze, als dat mogelijk is en maak eronder ook schoon. Je zult schrikken van wat je hier aantreft wanneer je dit niet elke maand doet.

Zorg er wel voor dat je een oude handdoek voor je wasmachine hebt liggen als je het rubber schoonmaakt.

Als je bovenstaande elke maand herhaalt blijven schimmel en stank weg.

Of toch niet?

Er kan nog een ander probleem zijn.

Onderaan (meestal) je wasmachine, voor of achter, zit een klepje met daarachter een draaidop.

Wist je dat?

Oudere machines hebben het niet. Of ze zitten verstopt achter de plaat aan de achterkant van de machine. Hiervoor moet je zelfs de schroeven eruit draaien.

Let nu op! Haal deze dop er niet zomaar af!

Zorg er eerst voor dat je een opvangbak hebt waar het vieze water, én het stinkende vuil, inloopt. En dat is geen klein beetje. Schroef de dop langzaam open. Zodra je deze opendraait begint het water al te lopen.

Als het eenmaal leeg is gelopen maak hierin dan goed schoon met je mix van azijn en geurolie en de oude tandenborstel. Vind je er toevallig een sok in, of meerdere, gooi ze weg. Je krijgt de stank er niet meer uit. Maak deze afvoer helemaal schoon, zover je kunt.

Toen ik dit allemaal had gedaan was de stank weg. Eindelijk!

Heb jij al eens een stinkende wasmachine gehad en wist je niet waar het vandaan kwam? Wist jij dat er zo’n afvoer in je wasmachine zat?

Stinkende wasmachine
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord.

Related Articles

6 Basisregels voor een schoonmaakroutine die bij jou past!

Als je het zat bent en het roer om wilt gooien, kun je op het internet bergen informatie vinden over hoe je dit kunt doen en kun je zelfs prachtige schema’s downloaden, die je hierbij kunnen helpen. Ook ons gratis huishoudschema elke maand. Je volgt het een dag, een paar dagen, maar dan blijkt dat het niet werkt, gooi je het schema in de prullenbak en ben je geen steek verder. Daarom wil ik je vandaag uitleggen waarom dit niet werkt en wat er dan wél werkt. Er zijn namelijk zes basisregels voor een schoonmaakroutine waar je rekening mee moet houden, zodat een routine ook voor jou werkt.

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.

Zo verwijder je schimmel in huis blijvend

Schimmel in je huis is lelijk, vies en erg ongezond. Er was een hoek in onze woonkamer achter een kast waar schimmel bleef terugkomen. Het was geen grote plek, ongeveer ter grootte van een bierviltje. Omdat het achter een kast zat kwam er te weinig frisse lucht en hierdoor ontstond de schimmel. Door de kast te verwijderen zodat er beter geventileerd kon worden werd de oorzaak van het probleem aangepakt, maar de schimmelvlekken moesten ook worden schoongemaakt. Hoe ik dat heb gedaan, en tips om te zorgen dat het niet meer terugkomt, leg ik hier uit.

Responses

  1. Ik was de machine regelmatig met azijn (leeg) en maak het zeepbakje schoon. Maar de rest… Snel aan de slag dus en wie weet hoeveel sokken ik terug ga vinden… Ik mis er al jaren heel veel 😉

  2. Van vloeibaar wasmiddel blijven vettige drabresten op bepaalde plekken en in de slangen achter ook deze drab resten zijn ware stinkbommetjes

  3. Ah, goede tips. Ga dit komend weekend uitproberen. Bij alle wasmachines die we hebben gehad kregen we op een gegeven moment last van vieze geurtjes. We hebben zelfs een wasmachine uit de deur gedaan, omdat we dachten dat er iets mis mee was. Misschien was dat overbodig :S

  4. Wat ook helpt (na de bovenstaande hsndrlingen) is de machine op 90 graden laten draaien met soda erin. In het wasverzachter bakje azijn én via het wasmiddelbakje extra emmers warm water toevoegen. Het waterlevel in de machine is hoger als er was in zit op dat level blijft dan wasmiddelresidu zitten. Ik doe er gemiddeld zo’n anderhalve emmer bij.

  5. Draai de was vooral je handdoeken op 90 graden dat helpt ook goed

  6. Eens met Esther, dit is ook mijn ervaring. Wasprogramma op 90 graden met soda werkt ook goed.

Reacties zijn gesloten.