Patric Richardson houdt van wassen. Zozeer zelfs dat hij bekend staat als ‘de was-evangelist’ en een boek heeft geschreven om mensen te leren hoe ze de meest moeilijke en vuile items moeten aanpakken. Volgens Richardson is zijn boek ‘ Laundry Love: Finding Joy in a Common Chore ‘ een complete handleiding om ‘alles wat je bezit te wassen’. Een stomerij is overbodig, je kunt álles zelf wassen.

Terwijl zijn boek boordevol handige tips en trucs staat, zegt Richardson dat het boek ook deels memoires zijn en verhalen bevat uit zijn jeugd. “Het zijn verhalen over de vrouwen in mijn leven die belangrijk waren en die me hebben gemaakt tot wie ik nu ben”, zei hij.

Richardson heeft een hbo-opleiding in mode-merchandising, kleding en textiel en is de eigenaar van de Mona Williams-boetiek in de Mall of America. In zijn boek heeft Richardson zijn beste hacks verzameld om mensen te laten zien dat ze allemaal kunnen wassen. Hier zijn enkele van zijn beste adviezen.

♥ LEESTIP: 6 Ultieme tips voor het wassen en drogen

WAS LEUGENS

Alleen stomen

Richardson zegt dat er “zoveel wasmythen” zijn die mensen geloven die gewoon niet waar zijn. “De grootste is dat er dingen zijn die alleen chemisch gereinigd kunnen worden, volgens het label. Ik geloof dat je alles wat je bezit zelf kunt wassen.”

Richardson zegt dat het niet waar is dat sommige materialen, zoals wol, naar een stomerij moeten worden gebracht.

“De boer heeft de schapen buiten in de wei staan, en als het begint te regenen, drijft hij ze niet de stal in om ze vervolgens door de stomerij te laten gaan, hij laat ze gewoon buiten staan. Als de wol nat kan worden terwijl het nog op de schapen zit, het dat ook kan als het in truivorm is.”

“Je kunt alles wassen als je de juiste producten gebruikt en je weet wat je doet”

♥ LEESTIP: 12 fouten die je tijdens het wassen maakt

Was scheiden

Volgens Richardson zou een gezin van vier personen in staat moeten zijn om al hun was in een paar uur per week te doen. Hoewel Richardson zegt dat je niet al je spullen bij elkaar moet gooien, is het niet nodig om alles van elkaar te scheiden.

“Je hoeft de kleren van je man niet te scheiden van de kleren van je kind [of] de handdoeken van de overhemden. Dat is gewoon veel te veel. Sorteer op kleur en meer niet.”

Koud water

“Een andere veelvoorkomende leugen bij het wassen is dat je je kleding in koud water moet wassen. Wat beter is, is om warm water te gebruiken, maar om je machine in te stellen op de instelling van de ‘exprescyclus’. Dus je verhoogt de temperatuur en je verlaagt de hoeveelheid tijd en dat geeft je de beste resultaten. Het warme water helpt je wasmiddel om ‘open’ te gaan en te werken, terwijl een kortere cyclus ervoor zorgt dat je items niet beschadigd raken.”

“In 99 procent van de gevallen, dat er fouten worden gemaakt tijdens het wassen, kan dit ongedaan worden gemaakt.”

LEESTIPS: Serie met tips voor het wassen van …

Tips voor het wassen van kleding
Tips voor het wassen van ondergoed
Tips voor het wassen van woontextiel
Tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen

VLEKKEN HACKS

Als het gaat om het verwijderen van vlekken, heeft Richardson een heel arsenaal aan tips en trucs.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Lippenstiftvlekken kunnen worden verwijderd door het gebied te besproeien met een mengsel van water en witte azijn, dat in te wrijven en vervolgens de vlek te schrobben met zeep en een borstel.

Andere vlekken zoals bloed, wijn, gras of bosbessen zijn ‘allemaal dezelfde vlek’, volgens Richardson. “Ze gaan eruit met zuurstofbleekmiddel,” legt hij uit. “Zuurstofbleekmiddel is volledig kleurveilig, je weet dat je het relatief gemakkelijk kunt gebruiken en je voegt het gewoon toe aan de was en de vlekken zijn eruit.”

Inktvlekken kunnen worden verwijderd met ontsmettingsalcohol.

♥ Lees álle wastips van Firma Huishouden

GEUREN VERWIJDEREN

Als je ongewenste geuren uit (sport)kleding of andere items probeert te verwijderen, doe dan wodka in een spuitfles. Je kunt het in sneakers spuiten, je kunt het op hockeyuitrusting spuiten.

“Wodka laat de geur van absoluut alles verdwijnen.”

Soms, zelfs na een wasbeurt, kan gymkleding nog steeds niet zo fris ruiken. Maar als je een beetje zuurstofbleekmiddel aan de cyclus toevoegt, zullen je kledingstukken weer zo goed als nieuw ruiken.  

♥ LEESTIPS: 10 Wastips die zorgen voor efficiënt wassen

Geloof jij ook dat je álles zelf kunt wassen? Breng jij vaak kleding of andere items naar de stomerij?

► BRON: CTV News
Stomerij is overbodig, pinafbeelding bij artikel.
▲ Pin de tips op je eigen borden