Strijken is een dankbare klus

Het zal! Het is mijn minst favoriete klus in het huishouden. Sterker nog; ik haat strijken. Ik besteed er dan ook het liefst zo min mogelijk tijd aan. En ik zorg er altijd voor dat ik bijna geen strijkgoed heb. Wanneer de was droog is vouw ik het meteen op zodat het niet kan kreuken. Maar er zijn een aantal items die gestreken móeten worden en waar je echt niet onderuit kunt.

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding [icon name=”arrow-right”] dan op je eigen bord via Pinterest.

Stoomstrijkijzer ontkalken en schoonmaken - stoomstrijkijzer ontkalken

Goed gereedschap is het halve werk

Goed gereedschap helpt de klus snel en efficiënt te klaren. Dit geldt echter voor elke klus; goed gereedschap is het halve werk. Om je gereedschap ‘in shape’ te houden moet je het goed onderhouden. Een stoomstrijkijzer met je daarvoor af en toe schoonmaken en ontkalken. Als je dit niet doet kan de kalk lelijke strepen en vlekken op je kleding achterlaten. Het kan er zelfs voor zorgen dat het apparaat op den duur niet meer werkt. En met een niet gladde zool wordt het klusje er niet prettiger op.

[icon name=”lightbulb-o” class=”” unprefixed_class=””]  Het is dus van belang om af en toe je stoomstrijkijzer te ontkalken en de zool schoon te maken.

Stoomstrijkijzer ontkalken

Ontkalken doen we natuurlijk altijd met azijn, zoals bij alle apparaten die af en toe ontkalkt moeten worden.

 • Giet een deel water en een deel azijn in je stoomstrijkijzer.
 • Zet je strijkijzer aan en laat het een paar keer goed stomen. Laat het goed heet worden en zet het strijkijzer dan uit.
 • Laat het water-azijn mengsel een uurtje inwerken.
 • Zet het daarna weer aan en laat het weer stomen, zodat de kalkaanslag in de stoomgaten ook verwijderd wordt. Je zult zien dat er al kalkdeeltjes meekomen. Om de gaten goed te reinigen doop je een wattenstaafje in azijn en maak je de gaten schoon. Pas op dat het watje niet loslaat. Maak de gaten daarna schoon met een wattenstaafje met water.
 • Zet het daarna weet uit, gooi het leeg en spoel het reservoir nog een keer na. Klaas is Kees!

Zool schoonmaken

Als het stoomstrijkijzer helemaal koud is ga je aan de slag met de zool. Vlekken en onregelmatigheden maak je makkelijk schoon door hiervoor ook azijn én een beetje Baking Soda te gebruiken.

 • Maak van de Baking Soda een papje met een beetje water en maak eenzelfde mengsel als hierboven met water en azijn.
 • Met een doekje wrijf je de vlekken in een ronddraaiende beweging van de zool. Je schuurt de zool als het ware weer glad.
 • Maak de zool schoon met het water-azijn mengsel.
 • Zet het apparaat nu even aan en probeer het uit op een (oude) theedoek. Het moet nu weer soepel over de stof glijden.
 • Als dit niet het geval is moet je de procedure nog een keer herhalen.

[icon name=”arrow-circle-right” class=”” unprefixed_class=””] LEESTIP: In 5 simpele stappen je vaatwasser schoonmaken

Beschadigde zool

De meeste zolen hebben een Teflon laag. Een beschadiging van deze laag is niet te herstellen. Als het je hindert bij het strijken dan kun je

Voorkomen van kalkaanslag in je stoomstrijkijzer

Er zijn stoomstrijkijzers die zichzelf ontkalken of hiervoor een functie hebben. Maar voor het behoud van het apparaat is voorkomen altijd beter. Dit kun je op verschillende manieren doen.

 • Kook het water eerst, laat het afkoelen en gebruik dit als strijkwater in je stoomstrijkijzer
 • Speciaal strijkwater gebruiken. Het nadeel hiervan is dat het uiteraard veel duurder is dan gekookt kraanwater. Het voordeel is dat strijkwater in diverse geurtjes verkrijgbaar is.

Extra tip van lezer

Mandy Cleuren mailde me nog een goede tip:

Doe het water van de wasdroger in een afsluitbare waterkan en gebruik dit voor je strijkijzer. Normaal gooi je dit weg. Dit is condenswater en er zit dus ook geen kalk in.

[icon name=”question-circle-o” class=”” unprefixed_class=””]  Wat is jouw verhouding met het strijkijzer?