Thuis lesgeven combineren met je huishouden

Tijdens de huidige wereldwijde pandemie komen veel ouders terecht in een situatie, die ze niet kennen: Zelf thuis lesgeven aan je kinderen. Opeens ben je in de wereld van het thuisonderwijs terechtgekomen. Je begeeft je in onbekend water en dat kan best een beetje eng zijn en je kunt je er onzeker bij voelen.

Een ander ding is, dat jouw werkzaamheden ook gewoon doorgaan. Dit kan een groot dilemma zijn, zeker als je ook nog vanuit huis voor je baas moet werken. Zoveel mutsen die we op moeten zetten; die van moeder, thuiswerker, thuisonderwijzer en het huishoudster. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: HOE DAN? Wees gerust, deze tips en trucs zorgen ervoor dat je als ‘juf’ of ‘meester’ in topvorm bent en je huishouden op orde houdt.

Vind een nieuw ritme

Je huis is geen klaslokaal, dat kan ook gewoon niet. Ook niet als je er de tijd voor had gehad. In Amerika wordt er heel veel aan ‘homeschooling’ gedaan. Zij richtten een kamer in waar ze de kinderen thuis lesgeven. Voorafgaand doorlopen ze zelf eerst een periode van scholing. Die periode is er nu niet. Je hebt niets kunnen voorbereiden en je werd van de ene op de andere dag voor de ‘leeuwen’ gegooid.

Daarom is het belangrijk om in korte tijd een nieuw ritme te vinden. Om dat in alle rust een beetje te doen is het goed om gewoon te lezen, voor te lezen, eenvoudige knutselprojecten te doen en contact te maken met je kind, die van deze abrupte verandering waarschijnlijk niets begrijpt.

In de tussentijd kun je een routine ontwikkelen, die bij jou en je kinderen past. Je zult uiteraard ook de online lessen van school in de gaten moeten houden. En ook de school zal je aanwijzingen geven hoe je dit het beste kunt oppakken.

Het voordeel van dit onbestemde nadeel, is dat je geen drukke ochtendspits meer hebt en dat je de dagen nu langzamer kunt starten. Het zal echter niet altijd makkelijk zijn. Je bent nu immers 24/7 met veel meer mensen thuis en dus ook met meer persoonlijkheden. Dat kan vermoeiend zijn. Neem daarom wat vaker een pauze. Het is niet makkelijk, maar we moeten er even doorheen.

Thuis lesgeven en het huishouden

Zoals ik net al aangaf, jouw normale werkzaamheden blijven ook. En misschien moeten je man en jij ook nog thuiswerken nu. Hoe dan ook, ik heb enkele tips om je huis netjes te houden. Rommel werkt namelijk averechts in een productie proces. Als je rustig wilt werken en thuis lesgeven, moet je omgeving opgeruimd zijn. Je moet kunnen focussen op hetgeen je moet doen en rommel leidt af.

Opruimen is een continu proces dat we periodiek moeten uitvoeren. Om dat een beetje gladjes te laten verlopen, is het handig wanneer je er een gewoonte van maakt.

Het is belangrijk om een soort huishoudroutine op te zetten en je eraan te houden! In bepaalde periodes is de routine misschien moeilijker vast te houden, maar zodra je het weer lukt, doe het dan!

  • Ik ga altijd graag naar bed met een schone keuken.
  • Ik maak de keuken graag schoon na de lunch en na het eten.
  • Ik wil dat de woonkamer netjes is voordat ik naar bed ga.

Dat zijn allemaal dingen waar ik blij van word en die ik gedaan wil hebben. Maar ook hier wordt mijn routine weleens in de war gegooid en kom ik ‘s ochtends weleens binnen in een rommelige keuken. Dit is het echte leven en niets is perfect!

Het hoeft niet perfect.
Goed is goed genoeg!

Je hoeft het niet alleen te doen

Ik maak er zelf geen puinhoop van, dus ik ruim het ook niet zelf op. Mijn kinderen zijn van jongs af aan gewend om hun eigen rommel op te ruimen, en dat doen ze. Ze doen het misschien niet altijd vrolijk, maar ze weten dat ze moeten helpen. Ze maken het immers ook zelf.

Ze zijn ook verplicht om hun eigen kamers op te ruimen en schoon te houden. Ook zijn ze oud genoeg om af en toe mee te helpen in het huishouden. Zo doet mijn dochter wekelijks onze en haar eigen was en mijn zoon doet zijn eigen was. Ook zorgt mijn zoon er álle dagen voor dat de vaatwasser gevuld wordt en mijn dochter dat de keuken schoon is na het avondeten.

Dat doen ze zonder dat ik hoef te vragen

Laat je kinderen je helpen in het huishouden. Zeker nu. Het helpt jou vooruit en kinderen vinden het leuk om te doen. Ze voelen zich nuttig en het is leerzaam. Het helpt de ontwikkeling naar zelfstandigheid een eindje op weg.

TIP

6 MANIEREN OM SCHOONMAKEN MET KINDEREN LEUK TE MAKEN

Kinderen motiveren te helpen in het huishouden hoeft niet moeilijk te zijn. Ik help je met tips en gratis printables

Laat dat magazine-waardige huis gaan

Je huis hoeft er niet uit te zien als die foto’s die je op Pinterest ziet. Wees niet boos op jezelf, omdat je het huis niet netjes genoeg heb gehouden. Laat je huis de plek zijn waar je woont en liefhebt, en waar jullie nu thuis lesgeven. Het mag eruit zien alsof er kinderen wonen, want dat is wat ze doen; spelen, leren en wonen.

Laat het idee los dat er niets mis mag zijn

Het hoeft niet perfect te zijn, als het maar perfect is voor jou.

Ander leesvoer en tips!

Kledingkast opruimen – de ultieme tips!

Schoonmaaktips | Stinkende wasmachine

In 5 simpele stappen je vaatwasser schoonmaken

Boeken en verhalen voor alle thuisblijvertjes

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

  1. Wat een toffe post ! Zelf heb ik nog een, misschien wat gekke, maar leuke tip om het huishouden en lesgeven te combineren deze dagen ! Voor rekenen bijvoorbeeld laat ik de kinderen altijd met een budget boodschappen uitzoeken door online wat folders op te zoeken en met taal laat ik ze het moeilijkste woord in de folder opzoeken, met een beetje crea-beativieit kom je er wel !

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!