Heb je ook wel eens het gevoel dat je gewoon even alleen wilt zijn? Bijna iedereen heeft tegenwoordig zo’n druk leven dat er eigenlijk geen tijd overblijft voor dingen die ons gelukkig maken. En daar moet verandering in komen, want af en toe even op adem komen is essentieel voor je mentale en zo ook je lichamelijke gezondheid. Ik geef jou daarom enkele tips om meer tijd voor jezelf te maken.

Tijd voor jezelf inplannen

1. Avonden voor jezelf

Houd een paar avonden per week voor jezelf open. Als anderen je vragen of je iets te doen hebt op die avonden, vertel je ze dat je al plannen hebt. Dat is ook geen leugen natuurlijk. Gebruik deze tijd om te lezen, bewegen, denken of gewoon lekker niks te doen.

2. Maandelijks verwenmoment

Plan elke maand iets leuks voor jezelf. Het maakt niet uit wanneer. Misschien in het weekend of doordeweeks. Misschien wil je een dagje welness of een film kijken. Bedenk elke maand wat je echt nog een keer wil doen en zet het in je agenda. Dan weet je zeker dat het gaat gebeuren.

3. Koop tickets van tevoren

Koop tickets van een sportwedstrijd, theatervoorstelling of concert of iets anders dat je leuk vindt, van te voren. Plannen maken met een vriend(in) kan later ook nog. Doordat je de tickets al hebt gekocht, moet je nu wel gaan. Zo voorkom je dat je er later geen spijt van krijgt dat je niet bent gegaan.

4. Stop op tijd met werken

Dit klinkt misschien raar, maar velen van ons blijven vaak tot laat door werken. Als dit bij jou het geval is, probeer dan in ieder geval 1 keer per week je werk precies op tijd te verlaten. Laat je werk op het werk en geniet vervolgens van die extra tijd voor jezelf!

Ook het huishouden hoeft helemaal niet lang te duren als je het op een efficiënte manier doet. Lees hier hoe je dit doet.

5. Sluit je aan bij een groep

Wat maakt jou blij? Misschien heb je interesse voor tuinieren, zingen, literatuur etc. Probeer een club te vinden die jou belangstelling wekt. Als je geen club kunt vinden, kun je misschien zelf een beginnen.

6. Doe mee aan workshops

Lijkt je het je leuk om eens iets nieuws te leren? Misschien een nieuwe taal, schilderen of yoga. Het kan allemaal.

Wil je iets leren wat je nog meer op weg kan helpen, om nog meer tijd voor jezelf te creëren, of wil je wat afleiding van een groep gelijkgestemden, neem dan eens een kijkje in onze Huishoudschool.

7. Beweeg

Mensen die het druk hebben, beweren vaak dat ze geen tijd hebben om te sporten of te bewegen. Maar juist als je het druk hebt, is het van belang dat je af en toe beweging krijgt. Zo kun je even alles eruit gooien en er vervolgens weer met alle kracht tegenaan gaan.

Tevens is het ook niet waar dat er niet genoeg tijd is. Bewegen hoeft echt niet lang te duren. Het hoeft niet moeilijk te zijn en het kan zelf heel leuk zijn. Zet muziek op die jou een energieboost geeft en ga er voor! Ga wandelen, hardlopen, dansen of misschien zwemmen. Je kunt op internet ook genoeg workout-video’s vinden.

Onderweg tijd voor jezelf maken

1. Maak gebruik van het openbaar vervoer

Als je kan, laat dan je auto staan en neem de bus of trein. Aangezien je niet hoeft te rijden, kun je deze tijd voor iets anders gebruiken. Je kunt je dag plannen, lezen, schrijven of zelfs mediteren. Zo kun je je dag bijvoorbeeld veel uitgeruster beginnen.

2. Gebruik je tijd in de auto nuttig

Wanneer je gewoonlijk alleen muziek luistert, kun je ook eens leerzame radioprogramma’s of podcasts luisteren. Of gebruik je tijd om te brainstormen. Als je alleen bent, kun je zelfs hardop nadenken. Je kunt dan jezelf opnemen en later je ideeën nogmaals beluisteren.

3. Wachtend in de auto

Dit geldt niet alleen voor in de auto. Als je het gevoel hebt dat je teveel moet wachten, dan kun je deze tijd ook voor jezelf gaan gebruiken. Neem iets mee dat je op deze momenten kunt doen. Neem een boek mee of een kladblok of probeer te mediteren.

Creëer je eigen win-win-situaties

Je kunt zelf verschillende taken of dingen samenvoegen, die in je voordeel werken. Hieronder geef ik een paar ideeën om makkelijker tijd voor jezelf te creëren.

1. Loop/Fiets naar je werk

Je gaat naar je werk, maar tegelijkertijd krijg je ook beweging én heb je misschien tijd om muziek of podcasts te luisteren. Bovendien is het ook beter voor het milieu.

2. Zorg dat je altijd iets te vroeg bent

Als je een afspraak hebt, kun je het beste iets te vroeg weggaan. Je hoeft dan geen stress te hebben om te laat te komen. En als je dan toch nog even moet wachten, kun je deze tijd ook voor jezelf benutten.

3. Ga vrijwilligerswerk doen

Er zijn zoveel voordelen van vrijwilligerswerk. Je helpt anderen en kunt tegelijkertijd even ontsnappen uit je eigen drukke leven.

4. Zoek een bijbaan

Zoek een bijbaan waarmee je geld kunt verdienen, maar waarbij je ook iets kunt doen dat je blij maakt. Denk na over welke vaardigheden jij bezit en welke je anderen zou kunnen leren. Je zou dan vervolgens iemand kunnen coachen of lessen kunnen geven.

5. Ga ’s middags alleen eten

Probeer ergens een plekje te zoeken waar je alleen bent en rustig van je eten kunt genieten. Zo kun je ongestoord lunchen en tegelijkertijd genieten van de stilte om je heen.

Tijd voor jezelf maken is prioriteit nummer 1

Althans dat zou het moeten zijn. Overal om ons heen horen we roepen dat iedereen tijd tekort heeft.

Altijd maar te veel werk en te weinig tijd hebben: het is een beetje de kwaal van tegenwoordig. We hebben het allemaal ‘druk’. Je wilt heel veel, er kan heel veel, maar er is maar beperkte tijd.
We zeggen dat we ’te weinig tijd’ hebben, maar laten we eerlijk zijn: Iedereen heeft evenveel tijd.
Dus hoe komt het dan dat het jou niet lukt om alle ballen in de lucht te houden, en iemand anders wel?

Dat komt omdat die ‘iemand anders’ prioriteiten stelt, keuzes maakt en zijn of haar tijd beter besteedt. Het is namelijk aan jou om de tijd die je hebt zo goed mogelijk te besteden en om te kiezen waar je je tijd aan wilt besteden.

Leer tijd voor jezelf maken

Ik heb daarom mijn allereerste cursus samengesteld om je te laten zien hoe je dat doet en je hierbij te helpen.

In de cursus CREËER MEER VRIJE TIJD leer je hoe je jouw tijd beter kunt besteden en jezelf op de eerste plaats zet.

Voor meer informatie over de cursus CREËER MEER VRIJE TIJD klik je op de button hierboven.