Ik geniet al maanden; van de zon, van de temperatuur, van het feit dat ik op mijn blote voeten van binnen naar buiten loop, van het steeds kleuriger worden van de tuin. Ik geniet van het buiten zijn, het buiten leven samen met mijn gezin. De terrasdeuren open, een goed boek of een handwerkje, zittend in onze zelfgemaakte ‘lounge’ bank met een muziekje op en een lekker drankje erbij. Rond een uur of vijf de barbecue aan, lekkere gerechten maken en uitproberen, er van genieten om tegen een uur of negen af te sluiten met een heerlijke bak koffie.
Ik vind het heerlijk om met dit weer buiten te koken. We hebben al een tiental jaren een Weber met daarnaast een geïmproviseerde buitenkeuken. Een Weber wordt een barbecue genoemd, maar je kunt er zoveel meer mee dan alleen een stuk vlees bakken. Je kunt je groente erop grillen of stomen, een pizza bakken of een heerlijke camembert met honing laten smelten.
Ik kreeg onlangs een nieuwe Weber Original Kettle 47 cm cadeau, inclusief een workshop. Die workshop was geen slecht idee, want een gas-barbecue werkt heel anders dan een ouderwetse op kolen of houtskool.
Ik houd van experimenteren
Sinds de Weber workshop experimenteer ik steeds vaker om zelf lekkere recepten uit te vogelen. Nu ik weet hoe de barbecue werkt, hoe je gebruik kunt maken van directe en indirecte warmte en wanneer en waarbij je dit gebruikt, wordt het barbecueën steeds leuker.
Ik geef toe, iedereen weet natuurlijk wel hoe die moet barbecueën; je doet peper en zout op je karbonade en legt het op het rooster. Maar het kan ook anders. Er zijn zoveel lekkere kruiden, sauzen en andere ingrediënten waarmee je je stukje vlees net dat beetje extra kunt geven. Of een zelfgemaakte marinade. En je hoeft niet alleen maar vlees op de grill te leggen, er is nog zoveel anders mogelijk om te bereiden op je barbecue.
Op het internet, en vooral Pinterest, vind je duizenden BBQ recepten en daar voeg ik met mijn gerenommeerde biefstuk of pizza weinig aan toe. Daarom wil ik je iets meer vertellen over een aantal kruiden die je kunt gebruiken en recepten van zelfgemaakte sauzen en marinades.
Kruiden voor dat beetje extra
Koriander
Verse koriander kan bepaalde gerechten net een beetje die scherpere, intensievere smaak geven; De zaden hebben een heerlijke geur van witte peper, kardemom en kruidnagel.
Chilisaus
Is verkrijgbaar in vele smaken en scherpte niveaus, maar het is altijd scherp. Deze saus kan je marinade net dat beetje extra geven om een BBQ wat vuriger te maken.
Olijven
De kleine ovale vrucht is zwart wanneer deze volledig rijp is; groene olijven worden geoogst als ze nog niet volgroeid zijn. Ze zijn ideaal als voor- of bijgerecht, maar smaken ook uitstekend in sauzen en marinades.
Paprikapoeder
Paprikapoeder geeft kleur aan een gerecht, maar de smaak komt alleen tot z’n recht als het wordt verwarmd.
Knoflook
Pept met zijn kenmerkende smaak zelfs het eenvoudigste gerecht op. Gesneden of geperst past het goed in alle marinades voor zowel vlees, gevogelte als vis.
Gember
Dit is een veelzijdig kruid dat gebruikt kan worden in zowel zoete als in hartige gerechten.
Kaneel
Vooral in de keukens van het Midden-Oosten, Mexico en Noord-Afrika wordt kaneel vaak gebruikt. Het is verkrijgbaar in stokjes of in poedervorm.
Pepers
Er zijn meer dan 1000 verschillende peper variëteiten, van mild tot zeer scherp. Pepers kun je aan alle gerechten toevoegen, zolang je smaakpapillen het aankunnen.
Mosterd
Mosterd is verkrijgbaar als zaad, als poeder of in een pasta. De laatste is de meest bekende en gebruikte. De scherpe smaak past onder andere bij vlees, gevogelte en vis.
De lekkerste BBQ marinade
Citroen-Oregano Marinade
Ingrediënten
- 150 ml olijfolie
- 2 el verse oregano grof gesneden
- 1 citroen alleen het sap
- citroenrasp
- zout
- peper
Instructies
- Alle ingrediënten in een schaal goed mengen en met zou en peper op smaak maken.
- Overgiet het vlees met de marinade en laat het afgedekt ongeveer een uur in de koelkast staan.
Knoflook-paprika Marinade
Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 2 tl verse tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 1 citroen alleen het sap
- 8 el olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Knoflook en kruiden heel fijn snijden, de rest van de ingrediënten toevoegen en goed mengen.
- Overgiet het vlees met de marinade en laat het afgedekt ongeveer een uur in de koelkast staan.
De lekkerste BBQ saus
Aïoli – BBQ saus
Ingrediënten
- 6 tenen knoflook
- 3 eieren alleen de dooiers
- 3 el verse witbrood kruimels
- 4 el witte wijnazijn
- 300 ml olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Knoflook, eigeel, broodkruimels en azijn met zout en peper mengen met de mixer tot een glad mengsel.
- Zet de mixer wat zachter en voeg langzaam de olijfolie toe, druppelgewijs, zodat een dikke saus ontstaat.
- Een eetlepel kokend heet water toevoegen en kort mee laten mengen, zet de menger uit.
- Deze saus kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Gesponsorde links: lees de disclaimer. Foto: Christiann Koepke en ©Helga Post 2018
Helga Post®
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
[…] Leestip: Met deze 'spicy' tips maak je BBQ gerechten minder standaard […]