Eigenlijk denk je er niet altijd bij na; de veiligheid in je huis en dat van jezelf. In ieder geval veel minder dan wanneer je ’s avonds laat over straat loopt of een vliegtuig instapt. Toch gebeuren daar veel minder ongelukken dan in je eigen leefomgeving.

Pin: 16 Tips voor je eigen veiligheid
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

1 – Kabels door het huis

Trek geen elektrische kabels door de hele kamer, maar leg ze zo dicht mogelijk bij het stopcontact, en langs de muur. Bevestig de kabel met bijvoorbeeld schilderstape, langs de wand, om struikel- en valpartijen te voorkomen. Sluit ook nooit verlengsnoeren aan elkaar.

2 – Wees voorzichtig bij het pinnen

Laat je niet afleiden bij het opnemen van geld. Terwijl je de pin invoert, dek het toetsenbord dan af met je andere hand. En eis, indien nodig, een veiligheidsmarge van omstanders. Dat is je goed recht. Anderen behoren uit respect afstand te houden als je staat te pinnen.

3 – Diefstal met de truc van de stadskaart

Dieven blijven nieuwe manieren bedenken om van hun slachtoffers te stelen. Met de truc van de stadskaart vragen vreemden het slachtoffer naar de weg en houden ze een stadskaart omhoog. Terwijl het slachtoffer zich oriënteert en dus afgeleid is, plunderen andere daders de handtas of de schoudertas. Vingervlug zijn ze. Dus als iemand de weg vraagt, breng je eerst je tas en portemonnee in veiligheid.

4 – Beveiliging voor de deur

Om vallen te voorkomen, moet de weg naar de achterdeur, bijvoorbeeld vanaf de garage door de tuin, en de deur zelf, voldoende licht hebben. Ook de voordeur moet voldoende belicht zijn voor je eigen veiligheid. Buiten dat ook anderen de weg kunnen vinden, wil je ook kunnen zien wie er voor de deur staat als het donker is. Lampen met bewegingsmelders of timers zijn hier heel nuttig.

5 – Kortsluitingsgevaar

Als een elektrisch apparaat beschadigd is of zeer verouderd, gebruik het dan niet meer. Of test het eerst uit. Anders bestaat er een risico op kortsluiting. Controleer ook regelmatig of de kabels nog intact zijn.

6 – Vervang stoppenkast door groepenkast

Als je in een wat ouder huis woont, dan heb je waarschijnlijk nog een stoppenkast. Deze worden langzamerhand vervangen, zoals in nieuwbouw, door een groepenkast. Het verschil is dat de stoppen in de kast worden vervangen door automaten. Het grootste verschil is de veiligheid. De kans op brand als gevolg van kortsluiting is bij groepenkasten vele malen kleiner.

Een op stapel staande verbouwing is een ideaal moment om de oude stoppenkast te vervangen door een groepenkast. Dit is onze nieuwe groepenkast, een bakbeest, mede door de aansluiting van de zonnepanelen, maar super veilig.

Groepenkast, illustratie voor 16 Tips voor je eigen veiligheid

7 – Bescherming tijdens onweer

Tijdens onweer kan er niets gebeuren in gebouwen met een bliksemafleider. Zelfs in een auto ben je veilig. Het voertuig kan wel worden getroffen door de bliksem, maar de gesloten metalen carrosserie geleidt de elektriciteit rond het interieur naar de aarde.

8 – Back-up je gegevens

Als je veel op een computer werkt en documenten of foto’s opslaat, moet je deze gegevens regelmatig op een extern apparaat opslaan. Externe harde schijven, die via een USB-verbinding op de pc zijn aangesloten, zijn hiervoor het meest geschikt.

9 – Fraude aan de deur

Mensen met valse donatielijsten staan vaak in voetgangersgebieden, zoals pleinen en centra. Ze spreken voorbijgangers aan en vragen ondersteuning voor hun zgn. liefdadigheidsdoeleinden. Sommigen zijn tevreden met een donatie, anderen stelen de portemonnee van hun slachtoffers gedurende de hele procedure. Let dus goed op als je stopt voor ‘het goede doel’ op straat.

10 – Uitglijden in de badkamer

Om het risico van uitglijden in de badkamer te minimaliseren, moeten vloermatten antislip onderzijden hebben. Antislipcoatings voor douches, badkamers en dergelijke worden ook aanbevolen.

11 – Gebruik van ‘gratis’ Wifi

Er zijn fraudeurs, die netwerken opzetten met vergelijkbare namen in de buurt van hotels of restaurants. Als je een Wifi-netwerk buitenshuis kiest, kies alleen de officiële! Of vraag het hotel of restaurant.

Let ook op het wachtwoord dat bijvoorbeeld een hotel je geeft. Als alle gasten namelijk hetzelfde wachtwoord ontvangen, is de beveiliging van het Wifi-netwerk niet langer gegarandeerd. Om het ‘veilig’ te gebruiken, deel je geen gevoelige informatie en ga niet online bankieren.

12 – Documenteer het huishouden

Na een inbraak vinden verzekerden het vaak moeilijk om het bewijs te leveren van wat er precies is gestolen. Documenteer je huishouden daarom regelmatig. Je hoeft het niet, net als vroeger, allemaal op te schrijven. Een filmpje maken met de telefoon of videocamera is voldoende.

13 – Vermijd een valkuil

Voordat je een krediet aanschaft om voor een grotere aankoop te gebruiken, is het beter om je eigen bank om een ​​kleine lening op afbetaling te vragen. Het kost je ongeveer 3 procent rente. Aan een kredietverlener ben je ongeveer 15 procent verschuldigd.

14 – Ramen open tijdens het schoonmaken

Dampen van bepaalde reinigingsmiddelen zijn ongeveer even schadelijk voor de longen als sigarettenrook. Ventileer daarom altijd goed of gebruik huismiddeltjes. Maak je eigen schoonmaakmiddelen: Je weet wat er in zit en het is veel voordeliger.

15 – Droger onderhouden

Maak het filter van je wasdroger na elke droog-beurt schoon. Gebruik de wasdroger alleen als er iemand thuis is. Van alle huishoudelijke apparaten, die brand kunnen veroorzaken, staat de wasdroger op nummer één!

16 – Dubieuze downloadportals

“Gratis download!” Pas op voor dergelijke aanbiedingen! Vaak zijn dit lokmiddelen om virussen mee te laten gaan. Gebruik beter gerenommeerde downloadportals zoals de Downloadbieb van Firma Huishouden. Deze zit achter ‘slot en grendel’ (een wachtwoord) en je weet wie de eigenaar is! 😉

Nog meer tips voor een comfortabel en veilig huis.