De kerstkaarten kunnen weer worden geschreven. Althans, als je ze niet virtueel verstuurd. Ik heb dat één jaar gedaan en dat is me niet bevallen. Ook het verzenden van de standaard kaarten met de rode kerstbal en de witte sneeuwvlok, is niets voor mij.
Ik maak mijn eigen, unieke kerstkaarten. Al sinds ik op mezelf woon en mijn zelfgemaakte kerstkaarten verstuur, trek ik een aantal dagen uit (en een enkele keer wéken) om kerstkaarten te maken. Eén keer had ik kerstkaarten geborduurd, wat niet alleen zeer tijdrovend was, maar ook veel stress opleverde om ze op tijd af te krijgen.

Tips en inspiratie voor zelfgemaakte kerstkaarten
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Voorbereidingen voor het versturen van de zelfgemaakte kerstkaarten

Check je adressenlijst

Als je al een lijst met alle adressen van je familie, vrienden en bekenden hebt, die je alle jaren een kerstgroet stuurt, check deze dan. Update het, zodat niemand jouw kerstkaart mist, omdat ze in het afgelopen jaar zijn verhuisd.
Als je nog niet zo’n lijst hebt, download er hier dan één (gratis downloaden kan alleen als je abonnee bent).

Wees voorbereidt

Om te zorgen dat jouw kerstkaarten op tijd aankomen, vermijd dan de drukte van de postbezorging. Verstuur je kerstkaarten niet in de laatste dagen voor kerst en haal op tijd je kerstzegels. Houd rekening met kerstkaarten die naar het buitenland moeten worden verstuurd, deze doen er langer over. Het is zonde als je mooie, zelfgemaakte kerstgroet ná kerst pas aankomt.

TIP LEES
15 CREATIEVE KERST IDEEËN VOOR IN JE HUIS

KERSTPLANNER 2018 VOOR EEN STRESSVRIJE KERST

PLANNER EN DOEBOEK VOOR DE SPANNENDSTE TIJD VAN HET JAAR

8 TIPS VOOR EEN ONTSPANNEN KERSTDINER – OOK ALS JE NIET KUNT KOKEN!

10 TRADITIONELE KERST RECEPTEN VOOR NIET-VEGETARIËRS

Het ontwerp van je eigen kerstkaart

Een foto gebruiken

Zoek een mooie foto met je hele gezin of familie er op, of maak er eentje speciaal voor de kaart. Als je een nieuwe maakt kun je juist nog de achtergrond of andere details veranderen in de kerstsferen. Laat iedereen zich in dezelfde (kerst) tinten kleden, en niet te bont, om een rustiger beeld te krijgen. Zorg dat je goed daglicht hebt tijdens het maken van de foto. Of nog beter; ga naar buiten. Hoe mooi zou het zijn als er een beetje sneeuw lag!
Heb je een bestaande, geschikte foto gevonden, dan kun je deze altijd nog omzetten in zwart-wit beeld of sepia. Dit doet het ook altijd goed. Het geeft altijd een nostalgisch tintje wat past bij kerst.

Geen foto gebruiken

Wil of kun je geen foto gebruiken voor je zelfgemaakte kerstkaart, laat je dan inspireren op het wereldwijde web. Hieronder heb ik wat ideeën voor je verzameld.

Wat doe je met de kaarten die je ontvangt

De (zelfgemaakte) kerstkaarten die je zelf ontvangt verdienen tijdens de feestdagen een prominente plek in je huis. Hier een aantal ideeën om je ontvangen kaarten uit te stallen:

  • Hang ze op aan een lijn met leuke kerst knijpertjes langs de schoorsteenmantel of langs het trappegat naar beneden
  • Hang of zet ze in de kerstboom
  • Rijg ze aan een slinger, zodat je ze door de kamer kunt hangen
  • Druk ze met een punaise op een strooien krans zodat je een kerstkaartenkrans krijgt

Op Pinterest kun je nog veel meer ideeën vinden voor het maken van kerstkaarten of manieren om ze te etaleren in je huis.

Verstuur jij dit jaar de kerstkaarten digitaal of per post? Maak jij ook zelf je eigen kerstkaarten?