Tips om koel te blijven

Je herkent het vast: Je doet de koelkast open om er iets uit te halen en denkt “hmm, ik blijf even staan”. Die heerlijke koelheid die eruit komt, die frisheid. Het liefste zou je er even in kruipen. Het is al wekenlang heet en bij minimale activiteit zweet je al, maar in een koelkast kruipen is geen goed idee. Hem open laten staan is een nog veel minder goed idee. Wat kun je wel doen. Ik deel wat tips om koel te blijven met je.

Niet alleen is de koelkast te klein om in te kruipen, je lichaam zal bovendien plotselinge kou compenseren door te gaan zweten. En dat is nu net wat je niet meer wilt.
Dit is ook een reden waarom je na een nacht lang zweten je niet koud moet douchen, maar lauwwarm.

Ijsblokjes
Foto: Bru-nO

Houd het eenvoudig

Het is bijvoorbeeld beter om een bodytonic te gebruiken in plaats van een bodylotion tijdens de zomer. Ingrediënten zoals citroen, mandarijn, basilicum of koriander hebben een verkwikkende en verkoelende werking. Als je de Bodytonic vervolgens in de koelkast bewaart, is de ultieme ‘verfrissings-kick’ gegarandeerd!
Zelfs met gezichtsverzorging kunt je veel doen. Een vochtinbrengend masker laat altijd een gevoel van frisheid achter. Voor rond de ogen is er verkoelende ooggel, die zachtjes in de huid wordt geklopt met je vingers. Over vingers gesproken; als je je vingertoppen in ijswater dompelt en met lichte druk tegen je slapen houdt, voel je onmiddellijk verkoeling.

Minder is meer

Minder make-up laat de huid beter ademen. Als de thermometer boven 30 graden uitkomt, moet je geen foundation meer gebruiken. Ze bevatten meestal siliconen die zorgen voor een regelmatige teint, maar bevorderen transpiratie. Beter zijn getinte dagcrèmes of zogenaamde BB-crèmes.

Hulp uit de kruidentuin

Op je voeten bevinden zich 500 zweetklieren per vierkante centimeter, die tijdens deze hitte op volle toeren draaien. Met een saliebad of wasbeurt kun je de overmatige transpiratie remmen en onaangename geurtjes voorkomen.

Homemade
Hiervoor brouw je twee eetlepels gedroogde salieblaadjes met 1/4 liter kokend water en dat laat je tien minuten staan.

Eet voedsel met veel voedingsstoffen

Door hitte ga je veel zweten en zal je je wat lustelozer voelen. Het is daarom erg belangrijk om te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet zoveel mogelijk voedsel met een hoog watergehalte, dus fruit en groente.

Vermijd cafeïne en alcohol

Door drankjes met alcohol en cafeïne te drinken, kan je lichaam uitdrogen en dat is eigenlijk wel het laatste dat je wilt met dit warme weer.

Gebruik natte doekjes en een waterspuit

Zorg ervoor dat je vochtige doekjes en een waterspuit hebt. Zo kun je jezelf fris en koel houden. Er zijn zelfs speciale sprays en doekjes gemaakt om je huidtemperatuur te verlagen.

Nog meer tips om koel te blijven

Mint- en menthol-producten hebben altijd een onmiddellijk verkoelend effect. En een lauwe pepermuntthee koelt van binnenuit.
Japanse muntolie, aan de andere kant, is een grote hulp tegen hittegerelateerde hoofdpijn of een stijve nek.

Citroenen verfrissing ijsblokjes water zomer
Foto: Riedelmeier

Citroen water

Ingrediënten:

Sap van een halve citroen
Water
IJsblokjes

Bereiding en effect:

Pers de helft van een citroen en giet het in een glas water. Citroenwater verfrist niet alleen, het is ook erg gezond.
Het bevordert de spijsvertering, versterkt het immuunsysteem, ondersteunt de ijzerabsorptie en helpt zelfs bij gewrichtspijn.

Wisselbaden zijn altijd al een geweldige huisremedie geweest. Ze stimuleren de bloedcirculatie en verfrissen je geest.

Hopelijk kun je met deze tips om koel te blijven het nog even volhouden, zolang de hitte onze zomer blijft overheersen.

Heerlijke producten om koel te blijven

Wat doet het voor jou?

Last van de warmte? Zoek verkoeling met deze nieuwe speciale Daisy collectie van The Body Shop. Daarmee hou jij het hoofd wel koel deze zomer! Je waant je op een grasveld vol madeliefjes aan het zwembad of op een zomers festival. Superrelaxed!

The Body Shop voert een duurzame en ethische bedrijfsvoering.

Vakantie leestips:

Op vakantie! 22 Redenen waarom je beter kunt gaan

Printable | Vakantieproof met pre-vakantie checklists

Uit | Vakantie in Zuid Frankrijk inspireert me elk jaar weer

Wat doe jij om koel te blijven? Heb jij nog tips?