De warme zomeravonden in de tuin liggen weer achter ons. De temperaturen dalen en de zon schijnt steeds minder lang; de winter staat weer voor de deur. Tijdens de winter krijgt onze tuin het flink te verduren en daarom is het goed om je tuin goed voor te bereiden op de winter. Ik heb daarom wat handige tips om je tuin winterklaar te maken. Voor je het weet geniet je buiten weer van het lentezonnetje!

Tuin winterklaar maken duurt niet lang
Een kleine opruimbeurt kan onze tuin echt wel gebruiken. De vaste planten moeten beschermd worden en de voorjaarsbollen moeten er nog uit. De laatste tijd is er door drukte geen aandacht meer aan geschonken. Het is dus tijd om de tuin winterklaar te maken.
Het winterklaar maken van je tuin hoeft niet zoveel tijd te kosten. Het is geen probleem om afgevroren of afgevallen blad te laten liggen. Dit is alleen maar bescherming en de kleine, nuttige diertjes zijn je dankbaar. Ook geeft het een prachtig gezicht als straks de sneeuw erop neerdaalt. Maar een aantal dingen moet je wel doen voordat de vorst zijn intrede doet zodat je volgend jaar een mooie tuin overhoudt.
Doe gelijk je tuinonderhoud
Als je toch bezig bent met het winterklaar maken van je tuin, is het een goed moment om ook wat onderhoud uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het schoonspuiten van je bestrating, het snoeien van bomen en struiken en het wieden van onkruid. Zo gaat je tuin mooi en verzorgd de winter in en blijf het een genot om naar te kijken, ook al kun je niet meer buiten zitten.
Hoewel … onder een afdak, uit de wind en in de winterzon is het vaak nog best vertoeven. Probeer het maar eens uit met een heerlijke, warme chocolademelk (met of zonder slagroom). Of een met een glas Glühwein.
Tijdens het oliebollen bakken met oud en nieuw zitten we altijd buiten, heerlijk.

Controleer je tuin op beschadigingen
Het winterklaar maken van je tuin is ook het moment om je tuin goed na te lopen. Kijk bijvoorbeeld je dakgoten na op beschadigingen. Als je dakgoten vol bladeren zitten, loopt het water niet goed weg en bij vorst raken je dakgoten hierdoor beschadigd. Loop ook je hekwerk en schutting na op eventuele beschadigingen om te voorkomen dat bijvoorbeeld een roestplek tijdens de winter erger wordt.
Draai de buitenkraan dicht
Tijdens een flink koude winter is het mogelijk dat de leidingen bevriezen. Als er dan nog water in de leiding zit, kan het voorkomen dat de leiding springt en kapot gaat. Daarom is het verstandig om voor de winter je buitenkraan af te sluiten. Dit doe je door de stopkraan van de buitenkraan dicht te draaien. Draai daarna de buitenkraan zelf open om al het water dat nog in de leiding zit eruit te laten lopen. Zo voorkom je beschadigingen aan je leiding in de winter.
Denk aan de dieren in je tuin
De winter is niet alleen koud voor ons, maar ook voor de dieren die onze tuin bezoeken. Daarom is het leuk om ook aan de diertjes te denken bij het winterklaar maken van je tuin. Maak je vogelhuisjes schoon en hang vetbollen op. Egels verschuilen zich tijdens de winter graag op een beschutte plek. Er zijn speciale egel huisjes te koop, maar je kan ook met wat takjes en mos een beschutte plek maken. Doe dit in een rustig hoekje van je tuin waar de egel zo min mogelijk gestoord wordt.

Bescherm planten tegen de kou
Ik weet welke planten in onze tuin winterhard zijn en wellicht weet jij dat ook. Als je dat niet weet staat het op het plantenlabel, maar ik kan me voorstellen dat je die niet meer hebt. Je kunt het dan online ook makkelijk vinden, mits je de namen van je vaste planten weet. Weet je die ook niet, dan kun je achterhalen of de planten oorspronkelijk uit een warm land komen. Die kunnen uiteraard niet tegen ons klimaat in de winter, dus zeker niet tegen de vorst. Planten die je buiten in potten hebt staan en zomerbollen moet je zonder meer binnenhalen.
Er is wel een groot verschil in winterhardheid tussen planten in een pot en in de volle grond. Een vijgen- of palmboom bijvoorbeeld kan in de volle grond wel -15 graden hebben, maar in een pot maar hooguit -5 graden.
Waarmee kun je planten beschermen
In de borders waar je vaste planten staan is een laag bladeren voldoende. Om er voor te zorgen dat ze niet wegwaaien kun je er wat grond overgooien of er gaas omheen zetten. Heb je toevallig net gesnoeid, bijvoorbeeld je coniferen, dan kun je dat afval ook prima gebruiken. Dit is wat zwaarder en blijft uit zichzelf liggen.
Planten in potten kun je tegen de kou beschermen door ze droog weg te zetten. Het beste is om ze binnen te zetten, maar heb je daar geen plaats voor of wil je ze buiten laten, bescherm dan niet alleen de plant maar ook de pot. Niet alle potten kunnen tegen de vorst en zullen barsten. Een oude jutezak is een oplossing en zorg er wel voor dat ze droog en beschut staan.
De ‘voeten’ van mijn rozen bescherm ik ook altijd door er wat extra grond over te gooien. De ‘kop’ van de stamrozen pak ik in met bubbeltjesfolie.
Bloembollen bewaren
Om je uitgehaalde bloembollen goed te bewaren moet je zorgen dat ze droog liggen, anders gaan ze schimmelen. Het zijn immers een soort van uien. Ze mogen ook niet te warm liggen want dan gaan uitdrogen en het hart van de bol wordt dan zacht. Als dit gebeurt kun je ze een beetje nat maken met de bloemenspuit. Een graad of 5 is ideaal en dan komen je bollen en knollen prima de winter door om in mei volgend jaar weer de grond in te kunnen.
Die kale tuin opfleuren
Nadat je alles hebt opgeruimd en binnen hebt gezet is de tuin wel erg kaal. Om dit een beetje op te fleuren tijdens de winter kun je wat kleur aanbrengen met potplanten.
Skimmia staat bij ons als vaste plant in de tuin en ik ben er dol op omdat ik er mijn decemberstukken en winterkransen mee kan versieren. En bijvoorbeeld Parelbes en Hulst, beide met rode bessen, staan ook heel mooi in potten.

Winterheide, mooi op je tuintafel, en buxus, deze geeft niet veel kleur in de wintertuin maar staat altijd mooi in een pot. Het blijft groen in de winter en je kunt het in mooie vormen knippen. Laurier is ook altijd mooi. Loop gewoon eens door een tuinwinkel en je ziet vast wel iets fleurigs staan.

En zo is je tuin winterklaar!
In principe hoef je verder niets te doen, tenzij je vind dat de afgevallen bladeren je tuin ontsieren. Het gras hoeft in ieder geval niet meer gemaaid te worden nu. Daarmee zou je je gazon alleen maar schaden.
Dat viel best mee toch?
Helga Post®
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Bloem bollen doe je voor de winter in de grond en haal ze na de bloei , wanneer het loof is afgestorven eruit.
Dat kan inderdaad ook, Bernie. Je kunt sommige bloembollen ook in de grond laten ‘overwinteren’. In november plant je deze om er al vroeg in het voorjaar plezier van te hebben. Echter kan dit niet met alle bloembollen.
[…] 8 TIPS OM JE TUIN WINTERKLAAR TE MAKEN […]
leuke tips! inderdaad ook een goed moment om je tuin te onderhouden