Als jij aan de komende feestdagen denkt, welk gevoel bekruipt je dan? Denk je: “Ach, dat duurt nog zo lang” of “Ik ben er helemaal klaar voor, laat maar komen”?

Ik bereid me altijd voor op alles, zodat ik niet hoef te stressen bij de gedachte aan bijvoorbeeld kerst. Hoe gaan we het dit jaar doen met de cadeautjes? Wie krijgt wat? Is mijn huis op tijd schoon als er gasten komen? Heb ik ruimte genoeg aan tafel? Wanneer zet ik de boom op? Heb ik nog wel genoeg kerstversiering? Wat ga ik koken?

Dat laatste is altijd weer een dingetje. Uit eten gaan zit er dit jaar niet in helaas. Dus …

Wat ga ik dit jaar op het kerstmenu zetten?

Nu er nog genoeg tijd is om dit allemaal goed te organiseren, maak ik graag een goed, uitvoerbaar plan. Ik zit graag ontspannen en met een goed gevoel aan het kerstdiner. Ik heb een aantal tips voor je verzameld zodat jij dit straks ook kunt.

Tips voor een ontspannen kerstdiner

1 – Doe het niet alleen

Ik moet toegeven dat ik iemand ben die denkt dat alles beter gaat als ik het zelf doe. In de tijd waarin ik iemand iets uitleg, heb ik het zelf al twee keer gedaan. Dat dus. Maar dat werkt niet altijd. Je kunt immers niet altijd alles zelf. Zeker niet bij dit soort drukke dagen. Vraag hulp. Wij zitten meestal met ons eigen gezin aan tafel en iedereen krijgt een eigen taak. En dat werkt perfect, anders, maar het is goed. Het hoeft niet altijd te gaan zoals jij het wil 😉

2 – Plan je boodschappen

In de week voor kerst al je boodschappen doen, is geen goed idee. “Je kunt er over de koppen lopen” zeggen wij dan altijd. Het is echt niet goed voor mijn humeur om tien keer te worden aangeduwd met een winkelkar in de supermarkt voordat je bij de kassa bent. Bestel je boodschappen dan kun je deze drukte vermijden. Wil je wel zelf gaan, doe dit dan ruimschoots van te voren. Maak een plan van wat je wilt koken, een lijst met ingrediënten en alles wat lang houdbaar is of in de vriezer kan, meteen halen.

3 – Zorg voor ruimte

Ruim nu alvast je vriezer op en maak hem schoon. En maak ook ruim van te voren je koelkast leeg, zodat je straks ruimte hebt om de wijn te koelen en zodat je de toetjes niet hoeft te stapelen.

4 – Hang niet de keukenprinses uit

Ik ben echt een voorstander van eten zonder pakjes en zakjes. Echt. Maar ik ga me het zelf niet moeilijker maken dan het is tijdens dit soort dagen. Het is niet zo dat ik dan een kant-en-klaar kerstmenu opwarm, maar ik bereid dingen voor. Alles wat gesneden kan worden en zich een paar dagen houdt in de koelkast of vriezer, doe ik van te voren. Maak het eenvoudig voor jezelf. Weet je hoeveel tijd het kost om voor 15 personen de groene bonen te blancheren? Niemand merkt dat ik bevroren, biologische groente even stoom en op tafel zet.

5 – Gebruik hiervoor géén zakje of pakje

Er is één ding waarop je qua tijd niet moet bezuinigen met pakjes of zakjes, en dat is saus of jus. Juist op dit soort dagen hoort een lekkere saus over je groente en een heerlijke jus bij je vlees. Het is super eenvoudig om van tevoren te maken. Smelt wat boter, voeg wat bloem toe, giet er een bouillon bij en kook het totdat het een lekkere dikke jus is. Zo makkelijk is het en veel lekkerder dan die uit het zakje.

6 – Bereid (je) voor

Hoe je je kerstmenu ook gaat inplannen, plan níets op de avond er voor! Bak je vlees een week van te voren en vries het in. Er gebeurt echt niets mee en smaakt soms nog beter. Zorg ervoor dat je op eerste kerstdag voor 80 procent alleen maar aan het opwarmen bent. Jij hebt immers ook kerst.

7 – Dek de tafel een dag van te voren

Zoals ik net al zei; plan niets op de avond er voor, dan dek je namelijk je tafel. Controleer een week van te voren je servies. Past alles nog, heb je genoeg, is alles nog heel. Heb je nog kaarsen en een standaard of andere lichtjes en versieringen? Schaf dan een en ander aan, je hebt er dan nog tijd voor. De avond voor het kerstdiner kun je dan in alle rust de tafel dekken en versieren zoals je ze op de Pinterest plaatjes ziet.

8 – Laat ze zichzelf bedienen

Als je niet de hele dag met de wijn en de drank heen en weer wilt om je gasten bij te schenken. maak dan een ‘bar’. Heel eenvoudig kun je een tafel langs een muur plaatsen waar je de glazen en de drank op zet, et voilà; je eigen zelf-bediening-bar.

“Alles heeft te maken met een goede planning!”

Wil je goed voorbereid zijn op de komende feestdagen?

Wat nu als je niet kunt koken?

Als je geen keukenprinses bent of gewoon geen ster bent in koken? Wat nu als je gewoon niet genoeg fantasie of inspiratie hebt om elke week weer een compleet menu te bedenken?

In dat laatste geval kun je natuurlijk gewoon een tiental leuke kookboeken aanschaffen. Maar als je gewoon geen kookbrein bezit dan valt het niet mee elke dag weer wat motivatie en creativiteit in je gerechten te leggen.

Er is hulp!

Er bestaat een apparaat dat beloofd dat iedereen kan koken, zelfs met maar één druk op een knop. Je kunt ermee koken, braden, stomen en nog veel meer. Je ontvangt een receptenboek met 100 recepten die ook via een app op je telefoon te volgen zijn. Zo kun je via de instructievideo’s in deze app precies volgen hoe het gerecht stap-voor-stap wordt bereid. Ook kun je voor de ingrediënten een boodschappenlijstje opslaan en krijg je een melding van nieuwe recepten. Hoe modern wil je het hebben?

Het apparaat, dat overigens AutoCook heet, heeft 50 vooraf ingestelde programma’s voor allerlei gerechten. Bovendien is het ideaal voor de werkende vrouw, want het is gemaakt voor mensen die maar weinig tijd hebben om te koken. Bekijk dit filmpje maar eens, dat het beter uitlegt dan ik.

Hoe goed ben jij als keukenprinses?

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord.
8 Tips voor een ontspannen kerstdiner - ook als je niet kunt koken! - ontspannen kerstdinerbanner-win-enquete